2019. május 25., szombat - Orbán
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeHagyományőrző rendezvényt tartanak a Nógrád megyében

Hagyományőrző rendezvényt tartanak a Nógrád megyei Szentén


A népi mesterségeknek és művészeteknek ad teret a Hagyományok útján elnevezésű rendezvény szombaton Szentén; a látogatók kipróbálhatják a csuhéfonást vagy a kovácsmesterséget, de íjászverseny is lesz a Nógrád megyei faluban - tájékoztatta az MTI-t a program sajtófelelőse.

Palóc búcsú

Szaniszló Hajnalka elmondta: a helyi mesterembereket és mesterségeket, a vidék specialitásait, népművészetét helyezik középpontba és mindazoknak lehetőséget adnak a bemutatkozásra, akik részt vesznek a helyi hagyományok ápolásában.

A programot a balassagyarmati Ipoly Hagyományőrző Egylet szervezi.

A Hagyományok útja rendezvény reggel íjászversennyel kezdődik, erre előzetesen már csaknem százan jelezték részvételüket. Ebédidőben egy ízletes, hagyományos palóc specialitást kóstolhatnak meg a vendégek. Bemutatót tartanak az ilinyi íjászok, a csesztvei csikósok, a Börzsöny Nehézgyalogság és Kelemen Zsolt lovas íjász.

A hollókői Szent László Vitézei Egyesület a középkort, azon belül az Árpád-házi időszakot idézi meg korabeli viseletben és fegyverekkel, láthatja a közönség Csernik Szende székely lábbábos műsorát, koncertet ad a Dobroda Zenekar, a napot nemzetközi táncház zárja.

A rendezvény otthont ad az I. Nemzetközi Ifjúsági Néptánc Fórumnak is, amelyen több mint 150 táncos lép fel, a magyarok mellett szlovákok, lengyelek és csehek.

A nap során a gyerekek népi játékokkal játszhatnak, a felnőttek kipróbálhatják a nemezelést, csuhéfonást, kosárfonást, az íjászatot és a kovácsmesterséget. Lesz kézműves vásár és kocsizási lehetőség, lovagoltatás, vásárt tartanak a kistermelők, és mindenki megkóstolhatja a kemencében sült finomságokat Szentén.

Forrás: MTI/ Nógrád24

 

 

2014-07-17

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite