2019. május 23., csütörtök - Dezső
Keresés a tartalomban
ItthonHallássérültek munkába állását segítő program indult

Az_igazsag_jar_Onnek_ezo

HIRDETÉS

Hallássérültek munkába állását segítő program indult Csongrád megyében


Hallássérültek munkába állását segítő program indult Csongrád megyében - tájékoztatta a megyei kormányhivatal kommunikációs vezetője az MTI-t.

hallasserult


Varga Márta elmondta, a speciálisan a hallássérültek kommunikációs sajátosságaira épülő, az álláskeresést segítő tréning programját a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének (SINOSZ) Csongrád megyei csoportja és a kormányhivatal munkaügyi központja közösen dolgozta ki és valósítja meg. A képzés során olyan kommunikációs helyzeteket alakítanak ki, amelyek a gyakorlatban is előfordulhatnak. A csoport számára problémát jelentő kérdéseket, szituációkat tárják fel és a megoldási lehetőségeket közösen alakítják ki; ebben nagy hangsúlyt kap a vizualitás, az érthetőség. A tréner ügyel arra, hogy beszéd közben lássák a száját, és jelnyelvi tolmács is segíti a közös munkát.


A résztvevők önismereti kérdőíveket töltenek ki, szakmai segítséggel elkészítik önéletrajzukat. Beszélgetnek a sikeres álláskereséshez szükséges ismeretekről, és gyakorlatok segítségével fejlesztik önmagukat, készségeiket. A csoport tagjai - akik a felkészítők szerint lelkesen fogtak hozzá a közös munkához - a huszonévestől az ötvenévesig terjedő korosztályba tartoznak.


A kommunikációs vezető közölte, a védett foglalkoztatók - mint például a SZEFO Zrt. vagy az ERFO Rehabilitációs Foglalkoztató Nonprofit Kft. - mellett egyre több munkáltató alkalmaz hallássérülteket. A végső célt, a fogyatékkal élők munkaerő-piaci integrációját már több támogatási forma is segíti: a rehabilitációs kártyával foglalkoztatott személy után adókedvezményt vehet igénybe a munkáltató, és hamarosan indul egy uniós támogatással zajló program újabb szakasza is, amely keretében a megváltozott munkaképességűt dolgozót alkalmazók pályázhatnak bér- és költségtámogatásra.

Forrás:MTI/HIR PORT24

 

 

2013-01-23

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite