2019. március 26., kedd - Irén
Keresés a tartalomban
NagyvilágHalottak a villanyoszlopokon: borzalmas beszámolók Líbiából

Halottak a villanyoszlopokon: borzalmas beszámolók Líbiából


Az ország repterén hatalmas a káosz: az emberek tülekedve, verekedve, egymáson átgázolva igyekeznek feljutni a gépek fedélzetére.

Líbia04


Az észak-afrikai országot külföldiek tízezrei próbálják elhagyni. A menekültek vérfagyasztó történeteket mesélnek: hallani lehet a kelet-líbiai kikötővárosban, Bengáziban villanyoszlopokon lógó emberekről vagy egy utasokkal teli gépkocsit széttaposó páncélosról.


Mintegy 15 ezer kínai vendégmunkást akarnak komppal Krétára vinni, innen pedig a pekingi kormány bérelt repülőkkel szállít haza az elmúlt idők legnagyobb kínai külföldi evakuációs műveletében. Több mint 30 ezer kínai állampolgár dolgozik Líbiában különböző építkezéseken és az olajiparban.
A repülővel menekülők arról számolnak be, hogy a líbiai főváros repülőterén teljes a káosz: az emberek tülekedve, verekedve, egymáson átgázolva igyekeznek feljutni a gépek fedélzetére.


A Tripoli kikötőjében rekedt komp utasainak hosszú várakozásra kell felkészülniük. Heves szélvihar korbácsolja magasra a Földközi-tenger hullámait, és a 600 fős katamarán aligha hajózhat el a líbiai kikötőből Málta felé pénteknél korábban.
Törökország eddig több mint 7 ezer állampolgárát evakuálta Líbiából az ott tartózkodó 25 ezer közül. Többségük csütörtökön két hajóval érkezett meg Marmaris török kikötőbe.


Bengáziban, amelyet kormányellenes tüntetők ellenőriznek, a szemtanúk korábban heves harcokat, fosztogatást és öldöklést láttak. Az egyik török cég illetékese azt mondta, a fegyveres osztagok támadták a város repülőterét. A szemtanú teherautókat látott több mint 20 holttesttel, valószínűleg fekete-afrikai zsoldosok tetemeivel. Egy másik török menekülő felakasztott embereket látott az utcán, a villanypóznákon lógva. Nem tudta megmondani, hogy tüntetők voltak-e vagy Kadhafi támogatói.
Egy kanadai cég képviselője, elmondta, hogy Bengáziban megtámadták és kifosztották vállalata irodáit és lakásait, elvitték autóikat és elektromos berendezéseiket. Átadott az amerikai hírügynökségnek egy videofilmet, amelyet elmondása szerint milicisták bíztak rá, hogy csempésszen ki Líbiából. A felvételen egy páncélos által széttaposott piros gépkocsi látszik, amelyben emberek ültek, mások őrjöngve és ordítozva futkosnak az utcán.


A Líbiában tartózkodó 1500 olasz közül több százan már elhagyták az országot.


Görögország a hajók mellett három katonai szállító repülőgépet küldött csütörtökön Líbiába, hogy hazaszállítsa 300 állampolgárát, többségükben építőmunkásokat. Egy repülőgép fedélzetén 125 ukrán és 38 külföldi érkezett Líbiából csütörtökön a kijevi Boriszpil repülőtérre. Egy lengyel kormánygép, amely eredetileg 80 lengyel állampolgárt szállított volna haza, végül csupán 15 lengyellel és néhány külföldivel landolt Varsóban, mert a többiek nem tudtak eljutni a tripoli repülőtérre.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2011-02-25

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite