2019. július 20., szombat - Illés
Keresés a tartalomban
ItthonHalottak napja - Fokozott rendőri ellenőrzések a négynapos hétvégén

Halottak napja - Fokozott rendőri ellenőrzések a négynapos hétvégén


Fokozott rendőri ellenőrzéseket rendelt el Hatala József országos rendőrfőkapitány a jövő heti hosszú hétvégére - jelentette be pénteki sajtótájékoztatóján Óberling József, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) közlekedésrendészeti főosztályvezetője.

 

A rendőr ezredes közlése szerint a főkapitány azt követően döntött így, hogy a múlt hosszú hétvégén 348-an sérültek meg közlekedési balesetben, továbbá 12 halálos balesetben 15-en vesztették életüket.

rendőrségi autó

Garamvölgyi László, az ORFK szóvivője hozzátette: a halottak közt egy gyerek is van, vele együtt idén már 19 kiskorú halt meg közlekedési balesetben. Ez a szám tavaly 12 volt.

Óberling József kifejtette: mivel a hosszú hétvégén a halottak napja miatt sokan kelnek útra, a rendőrség a közlekedésbiztonságra és az állampolgárok javainak biztonságára helyezi a hangsúlyt. A közlekedésben elsősorban a sebességellenőrzésre, az ittas vezetők kiszűrésére, valamint a biztonsági rendszerek, vagyis a biztonsági öv és gyerekülés használatára figyelnek. Arra törekednek, hogy az autósokat megállítva helyszíni bírsággal büntessék a szabályszegőket.

A gyorshajtással összefüggésben elmondta: még mindig ez számít a fő baleseti oknak, az ittas vezetésről pedig azt mondta: a személyi sérüléses balesetek 10 százaléka emiatt történik. A biztonsági rendszerekkel kapcsolatban kedvező tendenciáról számolt be: a statisztikai adatok alapján a járművekben az első üléseken 80 százalék a használati arány, a hátsókon pedig 60 százalék. Összehasonlításképpen megjegyezte, hogy Franciaországban az autóban ülők 98 százaléka beköti magát.

Németh Ágnes rendőr alezredes, az ORFK bűnmegelőzési és áldozatvédelmi osztályvezetője arra figyelmeztetett, hogy a temetőkben senki se felejtse el senki bezárni az autóját, ne hagyja táskáját a kocsiban látható helyen, és ne hagyja őrizetlenül a sírokon. Arról is beszélt, hogy lehetőleg ne a parkolóban tegyék a táskájukat az emberek a csomagtartóba, hanem már azt megelőzően, mert ezzel is fel hívják a figyelmet arra, hogy a táskájuk a csomagtartóban van. Ha busszal, vonattal utaznak, használják a csomagmegőrzőket, és figyelmeztetett, hogy ebben az időszakban a zsebtolvajokra is figyelni kell.

Németh Ágnes hangsúlyozta: a temetők környékén fokozott rendőri jelenlét lesz, ezért az elkövetőkkel ne szálljanak szembe a sértettek, hanem kérjenek segítséget.

Kardos Pál, az Országos Polgárőr Szövetség alelnöke arról beszélt: a polgárőrök fokozott jelenlét biztosításával, a rendőrséggel és a temetőőrökkel együttműködve, a helyi sajátosságok figyelembe vételével szervezik meg a szolgálatukat. Ők elsősorban a közlekedésben fognak segíteni a temetők környékén.


Forrás:MTI/HÍR PORT24

 

 

2012-10-27

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite