2019. május 19., - Ivó, Milán
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeHaluskafesztivált rendeznek szombaton a Nógrád megyei Vanyarcon

Haluskafesztivált rendeznek szombaton a Nógrád megyei Vanyarcon


Haluskafesztivált és sztrapacskafőző-versenyt rendeznek szombaton a Nógrád megyei Vanyarcon; most első alkalommal haluskajáratot indítanak Budapestről a rendezvényre - közölte az MTI-vel a szervező.

haluska

Nedeliczki Teréz, a Nógrád-Hevesi Szlovákok Egyesületének vezetője elmondta: mivel a tömegközlekedés elég körülményes a településre, az Ötvenhatosok teréről induló úgynevezett haluskajárattal szeretnék segíteni azokat, akik nem tudnak vagy nem akarnak saját kocsival menni a fesztiválra.

A főzőversenyre elsősorban Nógrád és Heves megye területéről jelentkeztek a csoportok, hiszen "úgy illik", hogy ők jól főzzék a tót atyafiak és jó palócok kedvelt eledelét, a reszelt krumpliból, lisztből, sóból és tojásból készülő haluskát vagy sztrapacskát - mondta.

A versenyzők között lesz két szlovák csapat is Besztercebányáról, ők rendszeres résztvevői a programnak - tette hozzá. Idén is lesz haluskaevő-verseny, amelyre tavaly tizenketten jelentkeztek, többek között Salgótarjánból, Debrecenből, Budapestről.

A haluskás verseket, rigmusokat a főzőcsapatoktól és a vendégektől is várják.

A folklórműsorokon fellép a Nógrád Táncegyüttes és a Muzsla Néptáncegyüttes is. Kézműves kirakodóvásár, háztáji piac, sétatraktorozás is várja a látogatókat, akik megnézhetik Vanyarcon a Viselettörténeti babamúzeumot, vagy a patkolt tojás kiállítást is.

A Nógrád megyei szlovák nemzetiségi településen tizenkettedik alkalommal rendezik meg a haluskafesztivált. A szervezésben idén részt vesz a Magyarországi Szlovákok Kulturális Intézete Vanyarci Régióközpontja és a helyi szlovák nemzetiségi önkormányzat is.

 

Forrás: MTI/NOGRAD24

 

 

 

2015-09-10

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite