2019. április 26., péntek - Ervin
Keresés a tartalomban
ItthonHamarosan elhagyhatja a kórházat a szívátültetésen átesett csecsemő

Hamarosan elhagyhatja a kórházat a szívátültetésen átesett csecsemő


Hamarosan elhagyhatja a kórházat az a három hónapos csecsemő, akin két héttel ezelőtt hajtottak végre sikeres szívátültetést a budapesti Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben - jelentette be Szatmári András szakmai igazgató csütörtökön, az intézményben tartott sajtótájékoztatón.

Farkas Richárd001

A három hónapos Farkas Richárd ül édesanyja karjában a budapesti Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben. A csecsemő, akin két héttel ezelőtt hajtottak végre sikeres szívátültetést, hamarosan elhagyhatja a kórházat. Farkas Richárd jelenleg a legfiatalabb szívtranszplantált beteg Magyarországon.
MTI Fotó: Kovács Tamás


Elmondta, a kisfiú esetében a szerencse is közrejátszott. A gyermek ugyanis már annyira rossz állapotban volt, hogy "karnyújtásnyira" voltak attól: kis súlya - 5 kilogramm - ellenére műszívet ültessenek be. Ekkor érkezett a hír, hogy sikerült számára megfelelő donort találni. A három hónapos kisfiú állapota kielégítő, jelenleg ő a legfiatalabb szívtranszplantált beteg Magyarországon.


Szatmári András kiemelte: a szívtranszplantáció magyarországi történetében az első szívátültetés, az első műszív beültetése, majd az első műszív kivétele és valódi szervvel való helyettesítése, majd az Eurotransplanthoz való csatlakozás, most pedig a legfiatalabb beteg operációja mind kiemelt eseménynek számít. A folyamatot azonban folytatni kívánják, igyekeznek az átültetések során mind testsúlyban, mind életkorban feszegetni a határokat, hogy további áttöréseket érjenek el mind az újszülöttkori, mind a felnőttkori szívtranszplantációk során. Pradán Zsolt, a szívsebészeti osztály és a műtétet végző sebészi csapat vezetője közölte: a kiemeltnek számító műtét "eseménytelenül", vagyis komplikáció nélkül zajlott le. Véleménye szerint az operáció alapját a "kiváló, összehangolt munka és jól bejáratott csapat adta". Ennek köszönhetően a műtét számukra rutinfeladatnak számított - hangsúlyozta.

 

Farkas Richárd

Ablonczy László gyermekkardiológus főorvos elmondta: 2003-2004 óta egyre elfogadottabb a gyermekkori szívtranszplantáció, ennek köszönhetően a donorok száma is emelkedett. Mint mondta: Magyarországon a gyermekek esetében a szívre való várakozása hossza változó, általában 150-200 napos műszívkezeléssel kalkulálnak. Enélkül a gyermekek mintegy fele meghalna várakozás közben - tette hozzá. A magyarországi szívátültetés huszadik évfordulójáról január elején a budapesti Semmelweis Egyetem városmajori klinikáján emlékeztek meg.

Merkely Béla, a klinika elnöke akkor elmondta, hogy az elmúlt húsz évben összesen 206 szívtranszplantáció volt az országban. Hozzátette: Magyarországon szívátültetésre nagyjából három hónapot kell várni, ez az európai átlagnál valamivel jobb helyzetet jelent. Annak köszönhetően pedig, hogy ez év elejével Magyarország csatlakozott az Eurotransplanthoz, a kritikus állapotban lévő betegek még hamarabb juthatnak szervhez.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24
MTI Fotó: Kovács Tamás

2012-05-24

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite