2019. június 16., - Jusztin
Keresés a tartalomban
NagyvilágHamis étolajat találtak

Ismét állati eredetű zsiradékot találtak kínai étolajban


Csaknem 150 tonna étolajat próbálnak visszahívatni a délnyugat-kínai hatóságok Jünnan (Yunnan) tartományban. Tíz tonnát azért, mert erős a gyanú, hogy előállításához állati hulladék zsiradékát használták - derül ki a China Daily című lap csütörtöki számából.

ellenorzesegy

(illusztráció)

Az érintett vállalat helyettes menedzsere úgy nyilatkozott, hogy a "gyanússá vált sertészsírt" és a halolajat egy kuangtungi (Guangdong) beszállítótól vásárolták és a múltban sosem tapasztaltak semmi problémát.

A hatóságok megállapítása szerint a cég háromfajta étolajat gyárt, amelyekhez élelmiszeripari hulladékból származó állati zsírt használt, s ez a hatályos kínai törvények értelmében tilos. Oka, hogy az ilyen formán nyert zsír nem felel meg a higiéniai szabványoknak és olyan kémiai szennyező anyagokat tartalmaz, mint például a parafin.

A szakemberek szerint az elsősorban szappangyártáshoz használt állatzsír az étolajat elszínezi és jellegzetes szagúvá teszi, ezért a hamis termék viszonylag könnyen felismerhető.

Az élelmiszerbiztonságot felügyelő hatóságok helyi piacok és éttermek, étkezdék ezreinél végeztek vizsgálatokat és intézkedtek több mint 136 tonna rossz minőségű olaj visszahívásáról.

Az érintett (Yunnan Fengrui Oil and Fat Company) vállalatnál felfüggesztették a gyártást és több mint 20 átvételi helyet állítottak fel a tartományban. A visszavételhez további ellenőröket rendelnek ki.

Forrás: MTI/ HÍR PORT24

 

 

2012-05-24

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite