2019. június 26., szerda - János
Keresés a tartalomban
NagyvilágHamis vodka: megtalálta a mérgező alkohol forrásait a cseh rendőrség

Metil-alkohol-mérgezés: megtalálta a mérgező alkohol forrásait a cseh rendőrség


Megtalálta a mérgező alkohol forrásait a cseh rendőrség. Két személy ellen, akik az eddig 25 emberéletet követelő ügy legfőbb gyanúsítottjai, a rendőrség büntetőeljárást indított - közölte Martin Cervícek országos rendőrfőkapitány hétfőn Prágában sajtóértekezleten.

rendőrségi autó

Ha a két gyanúsítottat a bíróság valóban bűnösnek találja, akár húsz év szabadságvesztésre, illetve életfogytiglani börtönre is ítélhetik őket.

Mindkét személy ellen, akiknek neveit nem hozták nyilvánosságra, súlyos veszélyeztetés miatt indítottak eljárást a hatóságok.

"Tudjuk, hogyan került a mérgező metanol (metil-alkohol) a cseh piacra, és azt is, hogy honnan származik. Tudjuk, ki készítette a keveréket, s ki szállította a nyersanyagot. Becsléseink szerint a lakosság birtokában mintegy 15 ezer liter mérgező alkohol van" - mondta a rendőrfőkapitány.

Roman Kafka zlíni államügyész szerint a gyanúsítottak augusztus végén, szeptember elején több tonna mérgező keveréket állítottak elő, amelyet aztán piacra dobtak. "Tudták, hogy ez a keverék veszélyeztetheti az emberek egészségét és életét" - szögezte le az államügyész, hozzátéve: az ügyészség ismeretei szerint az érintettek tettének indítóoka a nyereségvágy volt.

Elmondta: számos gyanúsított ellen folyik büntetőeljárás feladataik elhanyagolása miatt. "Ezeket a tetteket át akarjuk minősíteni tudatos károkozásra, s ebben az esetben az érintetteknek súlyosabb büntetéssel kell számolniuk."

Cervícek ismételten felhívta a cseh lakosság figyelmét, hogy semmiképpen se fogyasszon ismeretlen eredetű alkoholt.

A rendőrség szerint a gyanúsítottak a mérgező metanolt (metil-alkoholt) legálisan szerezték be Csehországban. Az érintettek cége szélvédőmosó folyadékot állít elő. A metanol (metil-alkohol) az ablakmosó folyadék része. Ebben az esetben azonban a metanol a fogyasztóknak szánt alkoholba került.

Az országos rendőrfőkapitány hangsúlyozta, hogy a nyomozás még nem fejeződött be, ezért további részleteket egyelőre nem hoznak nyilvánosságra.

A nyomozást nagyban elősegítette, hogy az egyik őrizetbe vett személy a múlt pénteken részletes vallomást tett, s azóta is együttműködik a rendőrséggel.

Leos Heger egészségügyi miniszter szerint a metil-alkohol-mérgezési ügynek eddig 25 halálos áldozata van, s nagyjából harminc személy kezelnek kórházban. Tizenkét személy állapota továbbra is válságos, őket egyebek között egy Norvégiából beszerzett speciális gyógyszerrel próbálják megmenteni.

A cseh kormány szerdai ülésén foglalkozik újra a metil-alkohol-mérgezési üggyel, amely miatt Csehországban betiltották a 20 százaléknál nagyobb alkoholtartalmú italok árusítását és exportját.

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

 

2012-09-24

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite