2020. június 1., hétfő - Tünde
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeHandó Tünde: kitűnő a nógrádi bírósági ítéletek megalapozottsága

Handó Tünde: kitűnő a nógrádi bírósági ítéletek megalapozottsága


Kitűnőnek nevezte a Balassagyarmati Törvényszéken és a Nógrád megyei járásbíróságokon meghozott bírói ítéletek megalapozottságát az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke pénteken a balassagyarmati összbírói értekezletet követő sajtótájékoztatón.

Handó Tünde


Handó Tünde elmondta: a törvényszéken büntetőügyekben hozott ítéletek mindössze két százalékát támadják meg fellebbezéssel, és magas a járásbírósági döntések bizalmi indexe is, civil és büntetőügyekben hat-hét százalék a fellebbezések aránya.


Ezek a számok országos rekordnak is tekinthetők - mondta Handó Tünde, példaként említve, hogy Budapesten 25 százalékos a fellebbezési arány.


Példaértékűnek nevezte az OBH elnöke, hogy az újonnan alakult, a Balassagyarmati Törvényszékhez tartozó Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon a munkaügyi perekből az országos átlagnál 18 százalékkal többet fejeztek be, a folyamatban lévő közigazgatási ügyek száma pedig 13 százalékkal csökkent.


Handó Tünde a sajtótájékoztatón a március 15-től hatályos új polgári törvénykönyvvel kapcsolatban fontosnak nevezte, hogy minél többet tudjanak az emberek az új intézményekről, új értelmezésekről, mert az ismeretek hiánya sok perhez, vitához vezethet.


Benkó Anna, a Balassagyarmati Törvényszék elnöke ismertette: annak ellenére, hogy az engedélyezett 52 fős létszámhoz képest ténylegesen 46 bíró dolgozott, csökkent a folyamatban maradt ügyek száma 2013-ban, a járásbíróságokon az ügyek 95,3 százaléka egy éven befejeződik.


Tájékoztatása szerint folyamatosan szerelik fel a bírósági épületeket beléptetőkapuval, röntgensugaras csomagvizsgáló készülékkel.


A törvényszék is bekapcsolódott a "nyitott bíróságok" programba, amelyben eddig hét középiskola 713 diákja vett részt. A tanulók börtönlátogatáson és bírósági tárgyaláson is részt vettek.


A törvényszéken és a Salgótarjáni Járásbíróságon gyermekmeghallgató szobát alakítottak ki, megkezdődött a bírósági közvetítés, emellett a múlt év végétől zajlik a tanúgondozási program. Ennek keretében a tanúk tájékoztatót is kapnak az idézéshez, ez többek között tartalmazza a kinevezett összekötő elérhetőségét, tőle gyakorlati tanácsokat kapnak arról is, hogy mi zajlik egy tárgyaláson - mondta Benkó Anna.

Forrás:MTI/NÓGRÁD24

 

2014-04-11

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite