2019. május 25., szombat - Orbán
Keresés a tartalomban
ItthonHa nem tetszik, hogy átvertek - utcára vonulnak ma a szakszervezetek

"Ha nem tetszik, hogy átvertek" - utcára vonulnak ma a szakszervezetek


demonstrációHárom szakszervezeti konföderáció tart demonstrációt ma a fővárosban, 11 órakor a Roosevelt téren, hogy érdemi egyeztetést követeljenek a munkavállalókat érintő kérdésekről, és tiltakozzanak a kormány egyes intézkedései ellen, közöttük az egykulcsos szja, a 98 százalékos különadó és a magánnyugdíjpénztárak megszüntetése ellen.

A demonstrációt a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ), az Autonóm Szakszervezeti Szövetség (ASZSZ) és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) szervezte, továbbá az Állandó Ágazati Szakszervezeti Fórumot alkotó 16 szakszervezet képviselői is jelezték, hogy részt vesznek a tiltakozáson.


Bár a szakszervezetek egyes követeléseivel egyetértenek, a demonstráción azonban nem vesznek részt a LIGA és a Munkástanácsok szakszervezetei. A LIGA Orbán Viktorral akar tárgyalni a szerintük a jogállamisággal összeegyeztethetetlen és a munkavállalók számára hátrányos kormánydöntések megváltoztatásáról.


A demonstrációt szervező szakszervezeti konföderációk a munkavállalókat érintő kérdésekben egyeztetést, "igazmondást" és az eddig meghozott intézkedések egy részének felülvizsgálatát várják a kormánytól. Varga László, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke a demonstrációt bejelentő sajtótájékoztatón legalább inflációkövető bértarifa emelést követelt, a 98 százalékos különadóról pedig úgy vélekedett: ha a kormány csak fél órát tárgyalt volna a szociális partnerekkel a kérdésről, nem születhetett volna meg a "Rákosi féle, kulák-törvényeket" idéző jogszabály.


Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) elnöke a jogbiztonságot látta veszélyben annak tükrében, hogy mint mondta minden alapérték azonnal megkérdőjelezhető a kétharmad birtokában.


Az Autonóm Szakszervezeti Szövetség elnöke, Borsik János pedig azt hangsúlyozta, hogy a szombati demonstráció az első lépése lehet egy olyan sorozatnak, amely a megfelelő párbeszédre kényszeríti a kormányzatot.

 

mszosz_felhivas

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2010-12-04

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite