2019. március 19., kedd - József
Keresés a tartalomban
ItthonHarmadfokú a készültség a Tiszán és a Hortobágy-Berettyón

Harmadfokú a készültség a Tiszán és a Hortobágy-Berettyón


Még mindig árad a Hármas-Körös Szavasnál, a folyó vízszintjének tetőzésére szerdán lehet számítani; közben Felsőzsolcán már a befejezéshez közeledik a kárfelmérés.


A Tiszán és a Hortobágy-Berettyón 164 kilométeres szakaszon a legmagasabb, harmadfokú az árvízvédelmi készültség - közölte Bara Sándor, a Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője kedden az MTI-vel.

Tájékoztatása szerint a Tiszán Tiszafüred és Tiszakeszi, illetve Tiszatarján és Rakamaz között, valamint a Hortobágy-Berettyón Bucsa és Nádudvar között van harmadfokú árvízvédelmi készültség.

Bara Sándor elmondta: mindegyik folyó apad. Kedd reggel a Tisza vízállása Tokajnál 694 centiméter, Tiszadorogmánál 807 centiméter volt, a Hortobágy-Berettyó vízállása Borznál 358 centiméter volt.

A magas vízszintek és a védvonalak mentén észlelt jelenségek miatt az igazgatóság fokozott figyelő- és őrszolgálatot tart fenn az érintett folyószakaszokon - közölte a védelemvezető.


Árad a Hármas-Körös

Még mindig árad a Hármas-Körös Szavasnál; a folyó vízszintjének tetőzésére szerdán lehet számítani - közölte a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság.

A tájékoztatás szerint a vízmérce az előző naphoz képest újabb három centiméteres emelkedést mutatott, a vízállás elérte a 737 centimétert. A tetőzésre szerdán, várhatóan 740-745 centiméteres vízállásnál lehet számítani, másodfokú árvízvédelmi készültség mellett.
Továbbra is elsőfokú a készültség a Hármas-Körös alsóbb szakaszán Gyomendrődnél, valamint a Hortobágy-Berettyón Árvízkapunál.

Békés megyében a belvízzel elöntött területek nagysága 24 óra alatt 645 hektárral, 6.850 hektárra csökkent, ebből 3.080 hektár a vetés.

Az igazgatóság tíz belvízvédelmi szakaszán az előző naphoz képest nem változott a készültség, vagyis egy területen harmadfokú, három szakaszon másodfokú, míg öt helyen a legalacsonyabb szint mellett védekeznek.

A szivattyútelepek hétfőn másfél millió köbméter vizet emeltek át a főbefogadó folyókba és csatornákba.

Az önkormányzatok közül Kétsoprony megszüntette a belvízvédelmi készültséget, így már csak Kondoros, Körösladány és Szarvas küzd első fokon az elöntések ellen.


Közben Felsőzsolcán már a befejezéshez közeledik a kárfelmérés


A becslések szerint sokmilliárd forintos kárt szenvedett Felsőzsolcán a város ingatlanjainak négyötöde sérült meg az elmúlt heti árvízben; a település önkormányzatának és árvízkárosultjainak kedden nyújtott át pénz- és természetbeni adományt a térség áramszolgáltatója, az Észak-magyarországi Áramszolgáltató (Émász) Nyrt. A kárfelmérés a befejezéséhez közeledik a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen.

Fehér Attila polgármester az MTI-nek kedden elmondta: a városban százhatvan ház dőlt össze, de tartani lehet attól, hogy ez a szám nem végleges. A település 2200 lakóingatlanából 1800 sérült meg, a hétezer lakosú Felsőzsolcán az árvíz több mint ötezer embernek okozott kárt.

Csupán az önkormányzati intézmények ingatlanjaiban legkevesebb 1,2 milliárd forintra becsülik a kárt - tette hozzá a polgármester.

A település egyik óvodájának helyreállítását az Émász vállalta - mondta a helyszínen Marie-Theres Thiell, az Émász Nyrt. és az Elmű Nyrt. igazgatóságának elnöke.
A német többségi tulajdonban lévő áramszolgáltató vezetője azt is közölte: az ár levonulta után teljes erővel végzik a korábban áramtalanított ingatlanok visszakapcsolását a szolgáltatásba. Biztonsági okból csak a teljesen kiszáradt, érintésvédelmi szempontból ellenőrzött házakba adják vissza az áramot.

Az Émász ingyenes energia kontingenst ajánlott fel az árvízzel sújtott települések önkormányzatainak a szükséges szivattyúzási, szárítási munkálatokhoz - mondta.

Marie-Theres Thiell azt is közölte: mindazon ügyfeleiknek, akik bizonyíthatóan az árvíz okozta károk miatt kerültek nehéz helyzetbe, egyedi elbírálás alapján részletfizetési kedvezményt, fizetés-átütemezést tesznek lehetővé áramszámlájuk rendezéséhez.

Az áramszolgáltató cég igazgatóságának elnöke azt is elmondta: a társaság három önkormányzatot 5 millió forint készpénzsegélyben részesített, a kitelepített lakosoknak pedig csaknem kétmillió forint értékben juttatott élelmiszert és ásványvizet.

Felsőzsolcán kedden szintén kétmillió forint értékben adtak át élelmiszer- és fertőtlenítőszer-csomagot.

 

Forrás: MTI/Nógrád24.hu

 

2010-06-15

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite