2019. július 17., szerda - Endre, Elek
Keresés a tartalomban
ItthonHarmadfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el a Sajón

Harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el a Sajón


sajóHarmadfokú árvízvédelmi készültséget rendelt az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügy Igazgatóság a Sajó teljes hosszán pénteken, elsőfokú az árvízvédelmi riasztás a Tarnán - közölte az igazgatóság árvízvédelmi osztályának vezetője az MTI-vel.

Csont Csaba elmondta: az Országos Vízjelző Szolgálat csapadékmodellre készített előrejelzése alapján a következő napokban területi átlagban nagyon jelentős, akár hatvan milliméternyi csapadék is hullhat. Ez az eső a Sajó, a Bódva, a Hernád és a Bodrog vízrendszerében tartósan magas, harmadfokot meghaladó vízszinttel járhat.

Az igazgatóság megkezdte a felkészülést egy esetleges nagy mennyiségű csapadék által kialakuló árhullám elleni védekezésre - közölte a szakember.

Az előzményekről elmondta: pénteken napközben a Sajó vízrendszere fölött zivatargócok vonultak át, amelyek leginkább a Rima és a Balog-patak vízgyűjtő területét érintették. Szintén zivatar vonult át a Bódva vízgyűjtője fölött. Hídvégardóban pénteken 15.00 óráig 20,3 milliméternyi csapadék hullott. A zivatar tovább vonult a Bódva külföldi vízgyűjtője fölé. Ez a folyó az említett településnél péntek éjjel tetőzhet 250 centiméter körüli értékkel - tette hozzá.

A Sajón és mellékvizein a napközben hullott csapadék hatására tartósan magas vízállások alakultak ki, illetve újabb árhullámok indultak el. A folyó tetőzése Sajópüspökinél várhatóan a reggel kiadott előrejelzés felső tartományában - 330 centiméter közelében - fog bekövetkezni. A vízállás Sajópüspökinél este hat órakor 320 centiméter volt. Hozzátette: várhatóan 335 centiméterrel - plusz, mínusz 10 centivel - tetőzik szombatra virradóra a folyó. Itt az eddig mért legnagyobb vízállás 400 centiméteres volt.

Csont Csaba megjegyezte: folytatódik a csapadékos időjárás. Az ország felett húzódó ciklonális mezőben továbbra is több helyen lehet eső, zápor, helyenként zivatar. A szombat reggelig lehulló csapadék mennyisége területi átlagban többnyire 2 és 8 milliméter között változik, ennél nagyobb mennyiség csak néhol fordulhat elő.

A hétvégén azonban ciklon ér a Kárpát-medence fölé, amelynek hatására sokfelé kell jelentős mennyiségű csapadékra számítani. Szombaton és vasárnap elsősorban a nyugati és a középső területeken haladhatja meg a területi átlag a 30 milliméternyi esőt. A ciklon csak lassan helyeződik kelet, északkelet felé, még a jövő hét első felében is sokfelé valószínű újabb csapadék. A ciklon összességében szombattól keddig tartó időszaka alatt, területi átlagban általában 30-60 milliméteres csapadékmennyiséget okozhat.

Az MTI információi szerint pénteken ülésezett a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Védelmi Bizottság is.


Forrás: MTI/Nógrád24.hu

2010-05-14

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite