2019. március 26., kedd - Irén
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeHarmadfokú vízminőségi védelmi készültség a Tarján-pataki tározón

Harmadfokú vízminőségi védelmi készültség a Tarján-pataki tározón

árvíz6III. fokú vízminőségi védelmi készültség a Tarján-pataki tározón kommunális hulladék miatt. A folyók lassú apadása elkezdődött olvasható a Közép-Duna-Völgyi Környzetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság közleményében.


A Tarján-patak áradása következtében a Tarján-pataki tározó egyesített műtárgyának környékén nagy mennyiségű kommunális hulladék, (műanyag palackok, flakonok, háztartási hulladék - nylon zsáktól a lavórig) és döglött hal halmozódott fel, így elrendeltük a III. fokú vízminőségi védelmi készültséget. A szennyezés mértéke igen jelentős és a nádas területeit is érinti.

 

Lassan apadnak a folyók

A Zagyva folyó vízgyűjtőjére az elmúlt 24 óra alatt jelentős mennyiségű csapadék nem esett, a folyó apadása a felső szakaszon intenzívebb, az alsó szakaszon mérsékeltebb ütemben folytatódik.
A folyó vízszintje csökkenésének megfelelően a Zagyva felső szakaszán az I. fokú árvízvédelmi fokozatot fenntartjuk és a Zagyva középső és alsó szakaszán, (Jászfényszarui-Boldogi-Hatvani-Szentlőrinckáta) a II. fokú árvízvédelmi készültségre mérsékeltük.

A Zagyva alsó szakaszának tehermentesítése érdekében - különös tekintettel a Közép-Tisza-vidéki KÖVIZIG területén kialakult helyzetről - a telített - II. fokú árvízvédelmi készültségben levő - Mátraverebélyi és a Maconkai tározókból alacsony zsilipállásokkal történik a vízleeresztés.
A mérséklődött csapadéktevékenység hatására az Ipoly folyó mentén is folytatódik az apadás, mely a felső szakaszon intenzív, az alsó szakaszon mérsékelt ütemben folyik. A Ipoly folyóba balparton betorkolló mellékvízfolyások közül a Dobroda-, a Feketevíz-, a Börzsöny- és a Lókos-patakon is apadás tapasztalható.


Vízállásnak megfelelően az Ipoly teljes szakaszán a készültséget II. fokú árvízvédelmi készültséget fenntartjuk.
A beázott töltéseket a központi és szakaszvédelmi ügyeletek különös figyelemmel felügyelik, folyamatosan tájékoztatjuk az érintett önkormányzatokat és a Katasztrófa védelmi szolgálatokat. A területeken továbbra is több mint 150 vízügyi szakember védekezik.


Belvízzel elöntött területek nagysága nő


A belvízzel elöntött területek nagysága tovább nőtt, a 2100 ha-ból 950 ha szántó, 700 ha rét és 450 ha egyéb terület. A víz alatt lévő területek felmérése folyamatban van, de a csapadék miatti sáros, fellazult talaj illetve a növényzet miatt pontos adatot szolgáltatni továbbra sem lehet.
Az elmúlt napokban hullott jelentős csapadékok hatására az Észak-Duna-völgyi belvízrendszer csatornáinak vízszintje is jelentősen megemelkedett, ennek megfelelően ezen a területen is elrendeltük a II. fokú belvízvédelmi készültséget. Az Ürbői zsilipnél.

Forrás: Közép - Duna - Völgyi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság

 

2010-05-21

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite