2019. május 23., csütörtök - Dezső
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeHárom és fél milliárdos beruházás Nógrád megyében

Három és fél milliárdos beruházás Nógrád megyében

 

Magyarország az Európai Unió leggyorsabban növekvő gazdaságai közé lépett, a bruttó hazai termék elérte a válság előtti szintet, nőtt a foglalkoztatottak száma és a beruházások volumene is - mondta Varga Mihály pénteken a Nógrád megyei Rétságon az Urbán és Urbán Kft. üzemének avatásán.

retsagiberuhazas

MTI Fotó: Komka Péter


A nemzetgazdasági miniszter az ünnepségen hangsúlyozta: sikerült olyan vállalkozói környezetet teremteni, amely kedvez a gazdasági növekedésnek és az országban működő vállalatoknak. A közös munka eredményeként erősödik a magyar gazdaság, a növekedés idén három százalék fölött alakulhat - tette hozzá. A dunakeszi székhelyű Urbán és Urbán Kft. 3,5 milliárd forintos beruházásban létesített ostyaüzemet Rétságon. A nógrádi városban 46 embert foglalkoztató cég fejlesztését 995,8 millió forinttal segítette a Gazdasági Operatív Program (GOP).


Varga Mihály úgy fogalmazott: valódi eredményt csak kitartó, hozzáértő és újító szellemű munkával lehet elérni, az Urbán és Urbán Kft. vezetői és munkatársai pedig magukénak mondhatják ezeket az erényeket, "ezek nélkül ugyanis aligha tudták volna egy néhány fős kisvállalkozásból a legnagyobb hazai tulajdonban lévő édesipari társaságot létrehozni".


A miniszter arról is szólt, hogy Nógrádban az elmúlt négy évben 8 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma, az 56,8 százalékos foglalkoztatási szint a rendszerváltás óta az eddigi legmagasabb. A megyében 2011 és 2014 között 17 mikro- és kisvállalkozás 172 millió forint vissza nem térítendő munkahelyteremtő támogatásban részesült, ezzel 96 új munkahelyet sikerült létesíteni. Csúvár Csaba, az Urbán és Urbán Kft. kereskedelmi igazgatója felidézte, hogy induláskor, 1981-ben a cég egyetlen eszköze egy vájling volt. Az első időkben napi hét tonna mézespuszedlit és sajtos tallért gyártott a családi vállalkozás.

retsagiberuhazas1

MTI Fotó: Komka Péter


2006-tól sikeres pályázatok révén technológiát fejlesztettek, így mennyiségileg ugyan nagyobb kapacitást értek el, de ez minőségi változást akkor még nem hozott. 2011-ben nyerték el a közel egymilliárd forintot, ehhez tettek hozzá 2,5 milliárdot, így alakították ki az ostyagyárat a volt TDK területén, jelentős technológiai fejlesztéssel.


A pályázat része volt az innováció, Európában is ritka ostyát hoztak létre - mondta Csúvár Csaba. A "Pepita" ostyába két réteg kakaós és egy réteg kókuszos (majdan narancsos és pisztáciás) krémet töltenek, és reményeik szerint versenyképes lesz a termék hazai és külföldi piacokon egyaránt - tette hozzá. A 6,5 milliárd forint árbevételt elérő cég éves szinten 6 ezer tonna édességet gyárt, kekszeket, ostyákat, sajtos tallérokat és mézes puszedliket.


Balla Mihály (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője hangsúlyozta, a sikerhez kellett egy vállalkozás, egy segítő közeg, kormányzati segítség és európai uniós források. A képviselő mindenkinek köszönetet mondott a segítségért, legfőképpen azért, mert újabb munkahelyek létesülhetnek Nyugat-Nógrádban. Hozzátette, a város ismertségét is növeli, hogy a keresett édesipari termékek Rétságon készülnek.

 

Forrás: MTI/NÓGRÁD24

 

2015-05-22

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite