2019. március 25., hétfő - Gábor
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeHároméves természetvédelmi program indult Nógrád megyében

Hároméves természetvédelmi program indult Nógrád megyében


Hároméves természetvédelmi programba kezdett a balassagyarmati központú Ipoly Erdő Zrt. - mondta a cég erdészeti közjóléti igazgatója pénteki balassagyarmati sajtótájékoztatóján.

Ipoly erdő1


Zanati László közölte: a program célja, hogy fokozottan biztosítsa az élőhelyek védelmét és rehabilitációját, valamint az élőlények fennmaradásához szükséges környezeti feltételeket. A társaság a programot a vagyonkezelésében lévő Nógrád megyei területeken folytatja. A cég 142,5 millió forintot fordít a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) támogatásával a projektre. A program keretében természetszerű erdőtársulássá alakítják az erdőkbe zárványszerűen beékelődő akác- és fenyőállományokat, ezzel megőrzik a területek természetközeli állapotát.


Az akác- és fenyőállományok egyrészt az őshonos társulások, fajok élőhelyeit foglalják el, másrészt agresszíven terjeszkedve további területekre nyomulnak be, utóbbi főként az akácra jellemző. Ennek visszaszorítása természetvédelmi és erdészeti cél, mert az élőhelyek megfelelő összetételű, ökológiailag stabil erdőállományának visszatelepítése mindkettőnek alapja - mondta Zanati László.
A másik programelem a kaszálórétek kialakítása, illetve visszaállítása. Az igazgató indoklása szerint a hegyi kaszálórétek értékes növényeknek és állatoknak biztosítanak élőhelyet, sok közülük védett fajhoz tartozik. Vadkárelhárító kerítéseket is elbontanak, mivel az erdővédelmi kerítések már indokolatlanul akadályozzák az állomány szabad mozgását.


A program megvalósításában a salgótarjáni, a nyugat- és kelet-cserháti, a diósjenői, valamint a kemencei erdészet vesz részt. A munkákat 13 település - Bárna, Borsosberény, Diósjenő, Ecseg, Garáb, Hont, Karancsalja, Karancslapujtő, Kozárd, Mátraszele, Nagyoroszi, Nézsa és Salgótarján - határában végzik majd.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2011-12-09

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite