2019. június 20., csütörtök - Rafael
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeHárom oktatási intézmény működtetését veszi át a Nógrád Megyei Közgyűlés

Három oktatási intézmény működtetését veszi át a Nógrád Megyei Közgyűlés


Balassagyarmat önkormányzatától három oktatási intézmény működtetését veszi át ez év július 1-jével Nógrád megye - erről pénteki ülésén döntött a közgyűlés. Az átvétel 200 millió forint körüli összeggel növeli a megyei költségvetés hiányát.

becsozsoltketto


Becsó Zsolt (Fidesz-KDNP), a Nógrád Megyei Közgyűlés elnöke előterjesztésében elmondta: Balassagyarmat önkormányzata ez év július 1-jétől nem vállalja tovább a Mikszáth Kálmán Gimnázium, Szakközépiskola és Szakiskola, a Szondi György Szakközépiskola, Szakiskola és Speciális Szakiskola, valamint a Madách Imre Kollégium fenntartását. A város szűkös anyagi forrásai miatt - élve törvény adta lehetőségével - döntött úgy, hogy átadja a három intézményt a megyei önkormányzatnak.


Nógrád Megye Önkormányzatát 2011. július 1-jétől terhelik a fenntartás költségei, a részletes leltár is csak ezután készül el. Az újabb kiadások ismeretében a második félévtől a megyei közgyűlésnek is módosítania kell a költségvetését, ez legkorábban szeptemberben tehető majd meg. A kiadások forrásainak előteremtésére a megyei közgyűlés a tanulók létszámának alapján járó állami támogatásra pótlólagos igényt nyújt be, ennek 2011. július 31. a határideje. Becsó Zsolt elmondta, hogy egyelőre nem ismerik pontosan a jelentkező többletkiadásokat, de a becslés szerint a három intézmény átvétele 200 millió forint körüli hiányt okoz a megye költségvetésében.


A három oktatási intézmény változás nélkül fennmarad, a megyei önkormányzat a feladatokat a továbbiakban is ellátja. Az ülésen Csach Gábor (Fidesz-KDNP), Balassagyarmat alpolgármestere elmondta: a személyi jövedelemadó finanszírozásának drasztikus csökkenése miatt nem tudja a város kigazdálkodni az intézmények fenntartásának költségeit, ezért kényszerül átadásukra. Vitás kérdés maradt, hogy a korábbi vagy az új fenntartó finanszírozza-e a három intézmény dolgozóinak júliusban fizetendő bér- és járulékköltségeit. Balassagyarmat képviselő-testülete június 30-i ülésén dönt arról, hogy vállalja-e még ezt a terhet.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2011-06-25

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite