2019. május 21., kedd - Konstantin
Keresés a tartalomban
ItthonHáromszáz fős leépítés

Háromszáz fős leépítés a Gyulai Húskombinátban


Irracionális háromszáz embert állásidőn tartani a Gyulai Húskombinátban, elfogyott a pénz, miközben a folyamatos termelésre belátható időn belül kevés az esély - indokolta a háromszáz fős csoportos létszámleépítést Máté Istvánné, a Hitelintézeti Felszámoló Nonprofit Kft. megbízott felszámolója az MTI-nek.

Munkanélküli

Máté Istvánné elmondta: felelőtlenség állásidőn tartani háromszáz dolgozót, kifizetni őket a még rendelkezésre álló állami pénzből és a bérgarancia alapból.

Hozzátette, a folyamatos termeléshez az üzemnek 400-600 millió forint azonnali likvid forrásra lenne szüksége, egyelőre 150 millió forintja van, az összeget egy külföldi megrendelő utalta át, előre kifizette az árut. A húskombinát a pénzpiacon nem jut hitelhez, nem létező forrásokból nem készíthető üzleti terv 2013-ra és szerződéseket sem tud felelősséggel kötni a megrendelőkkel - tette hozzá Máté Istvánné.

Gyula alpolgármestere, Alt Norbert az elbocsájtásról azt mondta: "Ha egy stratégiailag kiemelt vállalatnál a felszámolás két hónapon belül a termelés azonnali befejezését és a dolgozók csoportos elbocsátását jelenti, akkor az több, mint felháborító." Megjegyezte: a Gyulai Húskombinát része a városnak, az önkormányzat minden elképzelhető lépést megtett, hogy az üzem a felszámolás alatt is működjön - úgy, hogy nem is tulajdonos a húskombinátban -, ellenben nem tapasztalnak érdemi pozitív elmozdulást a cég ügyében sem helyi, sem országos szinten. "Jogosan várjuk el, hogy a felszámoló is tegyen meg mindent a cég megmentéséért, egy azonnali bezárás és leépítés helyett, hiszen ez a legegyszerűbb lépés az ő szemszögéből, a miénkből viszont elfogadhatatlan" - fejtette ki.

Petrusán Györgyné, a Húsipari Dolgozók Szakszervezete gyulai alapszervezete és az üzemi tanács elnöke hétfőn kapta kézhez a csoportos létszámleépítésről szóló értesítést Máté Istvánné felszámolótól.

Az elnök elmondta: az eljárási rend szerint az elbocsátások január közepén realizálódnak. A felszámoló a veszteséges üzemeltetéssel indokolta a termelés leállítását és a létszámleépítést, felszámoló veszteséges termelést nem folytathat - magyarázta az elnök.

Hozzátette: a Húsipari Dolgozók Szakszervezete Budapesten, a Vidékfejlesztési Minisztérium elé tüntetést szervez a hazai húsipar szereplőivel és az érintett települések polgármestereivel.

Forrás:MTI/HÍR PORT24

 

 

2012-11-27

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite