2019. május 20., hétfő - Bernát, Felícia
Keresés a tartalomban
NagyvilágHáromszor lőtt rám - megszólalt a mészárlás egyik túlélője

"Háromszor lőtt rám" - megszólalt a mészárlás egyik túlélője


Egy tizenéves lány a csodával határos módon túlélte Anders Breivik mészárlását, miközben az őrült tömeggyilkos háromszor is rálőtt a norvég Utöya szigeten.

Osló005


A 16 éves Andrine Johansennek egy szikla mögött sikerült elbújnia a mészárlás elől, miközben Anders Breivik egyenként végzett több barátjával is - számolt be a Mirror című lap. A 32 éves tömeggyilkos - aki összesen 68 emberrel végzett a norvég Utöya szigeten - azonban a lány nyomára bukkant a parton.


A Glock típusú pisztollyal és Ruger 14-es puskával felszerelt Breivik alig 10 méterre volt, amikor megpillantotta a lányt. A férfi korábban mesterlövésszé képezte ki magát, és biztos lehetett benne, hogy a fiatal lány lesz a következő áldozata. Abban a pillanatban, ahogy a férfi tüzet nyitott, Andrine a jeges vízbe vetette magát. Háromszor dördült el a robbanó dumdum golyókkal töltött fegyver.


Az első lövedék a jobb oldalán találta el, és a mellkason áthatolva átlyukasztotta a tüdejét. A második a melegítő felsőjén keresztül hatolt át, ám mivel a ruhadarab kitágult a vízben, a golyó a lány mellett haladt el. A harmadik a cipőjét találta el, néhány milliméterre a lábától. Andrine halottnak tettette magát az egyre véresebbé váló vízben, és Breivik ekkor már más célpontot keresett magának. Harminc percig feküdt így a vízben, és valószínűleg a rendkívül hideg víz menthette meg a lány életét, mivel az elősegítette a véralvadást.


Andrine a kórházban nyilatkozott először: „Láttam a gyilkos tekintetét, amint a fegyverén keresztül megcéloz engem, és háromszor rám lő." Andrine édesanyja partnerével Bulgáriában tartózkodott, amikor először hallott az oslói robbantásról. És amikor eljutott hozzá a mészárlás híre, azonnal hazautazott a 2400 kilométeres távolságból. Tudta, hogy a lánya szintén Utöya szigeten táborozott.


Az adóellenőrként dolgozó Randi Thomsen elmondta: „Andrine éppen egy kávézóban volt, és amikor meghallotta a lövések hangját, leszaladt a partra, de nem talált magának jó rejtekhelyet." „Borzalmas volt, ahogy egymás után hallotta az eldördülő lövéseket. Ekkor elhatározta, hogy nem hal meg. Azt mondta magának: nem fogok meghalni egy mániákus és a puskagolyója miatt. Túl fogom élni!" - mesélte.


Édesanyja hozzátette: Andrine a saját vérével festett víz tetején lebegett. „Nagyon erős volt, és sikerült ébren tartania magát egészen addig, amíg a mentők megérkeztek. Körülötte több halott is volt, köztük néhány a barátja."


„Andrine számára még mindig teljesen irreális az egész."


„El sem tudják képzelni, min ment keresztül. Minden alkalommal elsírja magát, amikor olyanról beszél, aki meghalt" - mondta Randi Thomsen. A norvég rendőrség nemrég közzétette 13 áldozat nevét. A legfiatalabb egy 14 éves lány, aki a szigeten halt meg. A legidősebb egy 51 éves nő, ő az oslói robbantás áldozata lett.


Péntek délután előbb autóba rejtett, házilag készített robbanószerkezet lépett működésbe Oslóban, a kormány székházánál, majd innen nem messze, Utöya szigeten Breivik lőfegyverekkel vérengzést rendezett a kormányzó Norvég Munkáspárt ifjúsági szervezetének nyári táborában. A két helyszínen összesen 76-an haltak meg.

 

Forrás: mirror.co.uk/HÍR PORT24

 

 

2011-07-28

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite