2019. május 21., kedd - Konstantin
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeHárom új kiállítás a Füleki Vármúzeumban

Három új kiállítás a Füleki Vármúzeumban


A Palócföld néprajzát, a szabadságharc kevésbé ismert hőseit és az egykori Gömör vármegyét bemutató kiállítás nyílik a szlovákiai Füleken. A Füleki Vármúzeum Bebek-tornyában szombaton nyitják meg a vár két szezonnyitó kiállítását - mondta Agócs Attila, a vármúzeum igazgatója kedden az MTI-nek.

Füleki vár01


A "Lélek által szemlélve - Esztétikum és öltöztetett szakrális ábrázolások a Palócföldön" című néprajzi kiállítás a palócok által lakott területről összegyűjtött öltöztetős Mária-ábrázolásokat és szakrális textileket mutatja be, amelyek eredetileg templomokban, kolostorokban, kápolnákban és magánházakban voltak elhelyezve. A Mária-szobrokat régen az aktuális egyházi ünnepekhez igazodva a liturgikus színeknek megfelelő ruhákba öltöztették. A fokozatos szemléletváltozás miatt azonban a szobrok a 20. század folyamán eredeti templomi központi helyükről a bejárat mellé, a "koldusok oltárára" vagy a határbeli kápolnákba kerültek.


A kiállítás anyagát Lengyel Ágnes, a balassagyarmati Palóc Múzeum igazgatója és Limbacher Gábor Veszprém megyei múzeumigazgató válogatta. A néprajzi kiállítással párhuzamosan nyílik meg a Gömöri Fotóklub Gömör, ahol élünk című tárlata. A fotóklub a Gömörben élő és a régióból elszármazott alkotókat tömöríti, akik az egykori vármegye természeti és kulturális örökségének szépségeit, valamint lakosságának jellegzetes vonásait rögzítik. A tárlaton 14 alkotó mutatkozik be.


Mindkét kiállítás május 13-ig látogatható. A vármúzeum szervezésében a Városi Honismereti Múzeumban nyitnak meg történelmi panelkiállítást hétfőn Az 1848/49-es szabadságharc hősei címmel. Az április 11-ig megtekinthető kiállításon a forradalom kevésbé ismert alakjait mutatják be.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

2012-03-06

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite