2019. június 19., szerda - Gyárfás
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeHárom új kiállítás a füleki várban az idei turistaidényben

Három új kiállítás a füleki várban az idei turistaidényben


Három új kiállítással készül a Füleki Vármúzeum a 2013-as turistaidény megnyitására, bemutatják a kisebbségi nyelvi jogok történetét is - tájékoztatta az MTI-t a szlovákiai intézmény igazgatója kedden.

fulekvara

Agócs Attila elmondta: a vármúzeum Bebek-tornyában két kiállítást nyitnak meg csütörtökön. A rimaszombati Gömör-Kishonti Múzeum tavaly ünnepelte megalakulásának 130. évfordulóját, ebből az alkalomból viszi Fülekre a Gömör-Kishonti Múzeum kincsestára című kiállítást. A látogatók az intézmény gyűjteményeinek alakulását és történetét követhetik végig az 1882-es Gömör vármegyei művészeti és régészeti kiállítástól napjainkig.

Dokumentumok, fényképek mutatják be a múzeum gazdag archívumát, gyűjteményi tárgyak hívják fel a figyelmet a természettudományi, régészeti, történelmi, néprajzi és képzőművészeti anyag gazdagságára - mondta Agócs Attila, hozzátéve: a legnagyobb érdeklődésre az az összeállítás tarthat számot, amely a XVIII. századtól a XX. század elejéig vonultat fel fegyvereket, ez volt a múzeum első állandó kiállítása 1913-ban.

Ezzel párhuzamosan nyitják meg a rozsnyói Bányászati Múzeum Rozsnyói céhek című kiállítását. A tárlat körüljárja a céhek megalakulásának gazdasági és társadalmi vonatkozásait, bemutatja XVII-XVIII. századi virágkorukat, majd a manufaktúrák és az ipari termelés megjelenésével összefüggő hanyatlásukat. A kiállítás gazdag írásos és tárgyi hagyatékkal kínál betekintést a céhek és különböző mesterségek történetébe.

Mindkét tárlat május 5-ig tekinthető meg a várban.

A somorjai Fórum Kisebbségkutató Intézet Nyelvében él a národnostná mensina című vándorkiállítását viszi el Fülekre. Március 15-től április 23-ig a Városi Honismereti Múzeumban mutatják be a kisebbségi nyelvi jogok 1918 és 2012 közötti dél-szlovákiai történetét gazdag fotódokumentációval, korabeli többnyelvű irányjelző és információs táblákkal.

Forrás: MTI/ HÍR PORT24

 

 

2013-03-12

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite