2019. március 25., hétfő - Gábor
Keresés a tartalomban
ItthonHarrach: jövő héten a kormány elé kerül a családi csődvédelemről szóló javaslat

Harrach: jövő héten a kormány elé kerül a családi csődvédelemről szóló javaslat


Jövő szerdán kormány elé kerül a családi csődvédelemről szóló javaslat - jelentette be Harrach Péter, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakcióvezetője a kormánypárti frakciószövetség kihelyezett ülése utáni fővárosi sajtótájékoztatón pénteken.

Harrach Péter0206

MTI Fotó: Marjai János


A kereszténydemokrata politikus a javaslattal összefüggésben jelezte: az megakasztja a végrehajtás folyamatát, két évig terjedő moratóriumot is lehetővé tesz majd, ha a parlament elfogadja. A javaslatot, amely megóvja a lecsúszástól azokat a családokat, amelyek nehéz helyzet be kerültek, de van némi jövedelmük,"hosszan és alaposan" egyeztették, a Magyar Nemzeti Bankkal, szakmai és civil szervezetekkel egyaránt - közölte.


Az érintettek csődbiztos bevonásával és a pénzintézetekkel együttműködve ütemezhetik át a tartozást, elérve, hogy ne kerüljenek a végrehajtók karmai közé - mutatott rá. Harrach Péter kitért arra is, hogy az igazságügyi miniszter azon az állásponton van, hogy ez a lépés folytatása a devizahiteles-probléma megoldásának. A KDNP úgy gondolja, ez igaz, de a bajba jutott, nehéz helyzetben lévő családoknak nyújtott támogatásoknak is eszköze lehet a családi csődvédelem intézménye.


A kereszténydemokrata frakcióvezető közölte, hogy a bírósági végrehajtás területén szükséges változtatásokat már az előző ciklusban kezdeményezték, és akkor törvénymódosítás is született. Ennek folytatása várható - jelezte, hozzátéve: a tárca vezetője máris kinevezett egy miniszteri biztost a végrehajtói kamara élére, aki igyekszik rendet tenni. Reményének adott hangot, hogy a törvénymódosítás segítségével egy olyan magatartás alakul ki a végrehajtók körében, ami nem csupán törvénytisztelő, de az emberi méltóságot is tiszteli, és nem fordulhat elő, hogy a padlóra került emberekbe még bele is rúgnak.


Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője ezzel kapcsolatban kiemelte: év végéig szeretnének rendet ezen a területen, nem elégedettek ugyanis a kialakult helyzettel. Átlátható, tisztességes, az emberi méltóságot figyelembe vevő eljárásokra van szükség. Nem akarnak államosítani, de állami felügyelet kell, amihez jogszabály-módosítás szükséges. A vonatkozó javaslatot az Országgyűlés nyár előtt meg kívánja tárgyalni és el is kívánja fogadni - jelezte.


Harrach Péter szerint látszanak a szegénység elleni küzdelem eredményei, 2014-re minden jövedelemegyenlőtlenségi mutató javult. A konkrét kormányzati intézkedések közül kiemelte a közmunkaprogramot, a rezsicsökkentést, a devizahitelesek problémáinak megoldását és az ingyenes gyermekétkeztetést. Szóvá tette, hogy az ellenzéki pártok kampánytémává tették ezt a területet.


Harrach Péter azt mondta, aki ügyes és akar dolgozni, az ma is tud, aki talán kevésbé ügyes és csak kicsit akar dolgozni, az majd fog tudni dolgozni, ha másként nem, a közmunka-programban. Ugyanakkor meg kell teremteni a lehetőséget arra, hogy a családi asztalnál a vesztesek is helyet foglaljanak, ennek meglesznek az eszközei - jelezte.


A menekültügyről szólva kiemelte: különbséget kell tenni az életükben veszélyeztetett és az illegális, megélhetési bevándorlók között. Ők nem előbbiek ellen akarnak fellépni, de látni kell, az európai gyakorlat önpusztító. Európa jövőjéről van szó, ami veszélyben van - jelentette ki.


Kérdésre válaszolva Rogán Antal azt mondta, első olvasatban tárgyaltak az oktatás és a szakképzés kérdéséiről. Megállapították, hogy az általános iskolai képzés színvonalával komoly gond lehet, ugyanis a szakképzésbe érkezők közel 40 százaléka nem tud szakmát szerezni, a gimnáziumoknál pedig mintegy 30 százalékos a lemorzsolódás. Magyarország nagyon jól áll az unióban a fiatalok munkanélküliségi adatait tekintve, de időben kell lépni, hogy ez a helyzet ne változzon.


A képzési időtartam meghosszabbításának akkor látják értelmét, ha a tartalom megváltozik. Ugyanakkor más megoldásokat is mérlegeltek, és azt kérték a kormánytól: a problémát úgy kell kezelni, hogy az általános iskolai képzés színvonala javuljon, és csökkenjen a leszakadók aránya.


Több megoldási javaslatot kell kidolgozni, erről még ebben az évben egyeztetni kell a pedagógusszervezetekkel és a szülőkkel. A következő tanévre vonatkozó törvényalkotási kötelezettség biztosan nincs, ez azt követően lesz lehetséges. A kérdésre a szeptemberi kihelyezett frakcióülésen térnek vissza.


Harrach Péter hozzátette: a kilenc évfolyamos képzésről a KDNP-t nem sikerült meggyőzni. Elsősorban nem strukturális, hanem tartalmi változásokra van szükség - mondta, és példaként a pedagógus-továbbképzést és a Nemzeti alaptanterv módosítását említette. Hozzátette: a pedagógusbéreket "csodálatosan megemelték", de a Klik-en belül a "lövészárkok harcosainak" fizetésemelésére is szükség van.


Rogán Antal megjegyezte: ebben a kérdésben nincs ellentét, Pokorni Zoltán és Hoffmann Rózsa véleményét hosszasan megismerhették, és mind a kettőben vannak méltányolandó pontok.

 

Forrás: MTI/NÓGRÁD24

 

2015-02-06

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite