2019. május 20., hétfő - Bernát, Felícia
Keresés a tartalomban
ItthonHarrach Péter nem támogathatta a gyermekéhezés felszámolását

Harrach Péter nem támogathatta a gyermekéhezés felszámolását

 

A gyermekéhezés felszámolását célzó nemzeti minimum program tárgysorozatba vételét azért nem szavazta meg a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) hétfőn az Országgyűlés népjóléti bizottságában, mert nem kívántak baloldali kampányt támogatni - mondta a párt frakcióvezetője a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában kedd reggel.

Harrach12


Harrach Péter hangsúlyozta: messzemenően egyetértenek a nemzeti minimum által kitűzött célokkal. Az a probléma, hogy az ellenzék "rárepült" a gyermekszegénység témájára és a konkrét kezdeményezésre is; ez egy olyan helyzetet teremtett, amelyet "nem lehet felvállalni", hiszen a határozati javaslat tárgysorozatba vételének támogatásával egy baloldali kampányt támogattak volna - fejtette ki a frakcióvezető. A határozati javaslatot, amelynek tárgysorozatba vételét hétfőn utasította el a népjóléti bizottság, az MSZP, a Fidesz, a Jobbik, az LMP, valamint a PM, a DK, az Együtt és az MLP egy-egy képviselője nyújtotta be.


Kedden délután több párt is közleményben reagált Harrach Péter nyilatkozatára.


Novák Előd (Jobbik) kijelentette, saját frakciókeretük terhére plenáris ülésre kérte ki a nemzeti minimum programjáról szóló határozattervezetet, így azt az Országgyűlés tárgyalni fogja. A Jobbik szerint ez egy "pártpolitika feletti, közös nemzeti ügy". Emlékeztetett: korábban az Emberi Erőforrások Minisztériuma is támogatta a javaslatot, sőt a Budapest Arénában rendezett koncerten a pártok képviselői közösen álltak ki a színpadra, és írták alá, hogy támogatásukról biztosítják a javaslatot.


Az MSZP nevében Bangóné Borbély Ildikó, a népjóléti bizottság tagja felszólította Harrach Pétert, hogy távozzon a bizottságból, a kormánytól pedig azt kérte, tisztázza, miért nem támogatja a gyermekéhezés felszámolását.


A PM azt írta, kezdeményezi, hogy az előterjesztésről név szerint szavazzon az Országgyűlés. Szabó Tímea, a PM társelnöke által jegyzett közleményben az olvasható, "a gyermekéhezés Magyarország legnagyobb szégyene, annak felszámolásáért együtt kell küzdenünk, (...) a név szerinti szavazással a kormánypárti képviselők lehetőséget kapnak arra, hogy átgondolják: a gyermekéhezés ügye vagy a saját hatalmi harcaik a fontosabbak".


Szél Bernadett, az LMP társelnöke Facebook-oldalán közölte, úgy látja, "a jelenlegi kormánypártok nem képesek kilépni a pártpolitikai csatározásból". Bejegyzésében felajánlotta, hogy "adják be" nélküle a javaslatot, úgyis meg fogja szavazni.


A DK nevében Varju László alelnök úgy fogalmazott a nemzeti minimum program elutasítására nincs elfogadható mentség vagy magyarázat: az Orbán-kormány "hazánk leginkább bajban lévő nemzedékét árulta el, saját népe ellen is kifejezve embertelen mivoltát". Hozzátette, minden nemzetközi kimutatás szerint arányaiban Magyarországon van a legtöbb éhező gyermek Európában, és hogy a 7 évesnél fiatalabb magyar gyermekek 42 százaléka szegénységben él.


A Kereszténydemokrata Néppárt délután az MTI-hez eljuttatott reagálásban leszögezte: elkötelezettek abban, hogy a nemzeti minimum által kitűzött célokat elérjék, az azonban elfogadhatatlan, hogy ezt bárki kampánycéllá tegye. Hozzátették: továbbra is annak érdekében dolgoznak, hogy - megerősítve a gyermekvédelmi rendszert és anyagilag is támogatva minden magyar családot - biztos alapokat biztosítsanak a felnövekvő magyar nemzedék minden tagjának.


Emlékeztettek arra is, hogy a KDNP évtizedek óta küzd a szegénység ellen, kezdeményezett és támogatott olyan ügyeket, amelyek a családok és a gyermekek helyzetét javítják. Ezek között említették a családi adókedvezményt - amelynek bevezetésével éves szinten 240 ezer forint megtakarítás marad egy átlagos családnál - a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményt, a gyed extrát, az ingyenes tankönyv biztosítását vagy a rezsicsökkentést.

 

Forrás: MTI/NÓGRÁD24

 

2015-11-04

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite