2019. március 26., kedd - Irén
Keresés a tartalomban
ItthonHatalmas erdőtűz Zalában: három megye tűzoltói siettek a helyszínre

Hatalmas erdőtűz Zalában: három megye tűzoltói siettek a helyszínre


Megsérült egy tűzoltó, mentőhelikopter szállította kórházba. Önkéntesek és a lakosság segítségére is szükség van a lángok megfékezésére, az erdő mellett élőket hátsó udvaraik locsolására kérik.

tűz_balaton


Lakóházaktól néhány száz méterre ütött ki erdőtűz Gyenesdiáson - értesült az MTI a helyszínről. Az erdőtűz Gyenesdiás és Vonyarcvashegy határában van.


A tűz oltásához Zala megyei tűzoltókon kívül Veszprém és Somogy megyéből is riasztottak egységeket. Kiemelt, ötös fokozatú riasztást rendeltek el, a lehető legtöbb járművet irányították a három megyéből a helyszínre. Az oltást azonban még nem tudták megkezdeni a rendkívül nehezen megközelíthető terep miatt. A hegyoldalba vezető utcákat rendőrök zárták le, csak az ott lakókat engedik be.


A tűzoltók három autóval készenlétben állnak a vonyarcvashegyi, közvetlenül az erdő alján lévő nádfedeles háznál, amelynek udvarában gáztartály van, de a lángok a becsléseik szerint innen egy kilométerre vannak. Az első jelzés szerint a Pince közben ütött ki a tűz, de az erős szél miatt gyorsan terjed, a fák koronája is lángra kapott.


Megsérült egy tűzoltó


Az MTI úgy tudja: egy tűzoltó megsérült, érte nem sokkal 17 óra után a helyszínre mentőhelikopter érkezett. Gyenesdiáson egy nádfedeles házat veszélyeztetnek a lángok, a tűzoltók a kiterjedt tűz miatt légi oltáshoz próbálnak segítséget szervezni. A Balaton nyugati medencéjének térségében több tíz kilométeres távolságból is látni lehet a Keszthelyi-hegységben tomboló tűz okozta füstöt.


Önkéntesek segítségét kérik


A közeli települések polgármesterei önkénteseket és a lakosságot riasztották a tűz oltásához, az erdő mellett élőket hátsó udvaraik locsolására kérik - tájékoztatta Gyenesdiás polgármestere az MTI-t. Rendkívül nehezen megközelíthető területen ég a tűlevelű erdőben az avar, tűzfészkek alakulnak ki. A tűzoltók most azon dolgoznak, hogy a két település közös Mély utcájának két végén lévő tűzcsapokról tömlőikkel közvetlenül vizet tudjanak az erdőbe vezetni, de addig a gyenesdiási és vonyarcvashegyi lakosok segítségét várják a tűz megfékezéséhez. Már gyülekeznek az emberek, a tűzoltók szerszámot, lapátokat osztanak. A helyszínen rendkívül erős a füst, száll a pernye.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2011-04-10

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite