2019. május 25., szombat - Orbán
Keresés a tartalomban
KultúraHatalmi Játszmák a jubileumi Tavaszi Fesztiválon

Hatalmi Játszmák a jubileumi Tavaszi Fesztiválon


TavaszifesztiválA következő két hétben Budapest 50-60 helyszínén mintegy 200 esemény várja a közönséget. A Ludwig múzeumban az oktatási és kulturális miniszter nyitotta meg a 30. Budapesti Tavaszi Fesztivált. A fesztivál idei díszvendége Dánia. Hiller István elmondta, a kultúra, a tudomány Magyarország legjobb és legvonzóbb arca, s erre az arcra a jubileumi fesztivál sajátos színt varázsol, olyan színt, amelyre, aki ránéz felvidul.


Mint arra a tárcavezető rámutatott, a 2010-es év a magyar kultúra számára különleges, hiszen ebben az évben az ország egyik legdélibb és legszebb városa, Pécs Európa Kulturális Fővárosa. Míg 2011. január 1-jétől Magyarország az Európai Unió egyik soros elnöke. Ez egyedi bemutatkozási lehetőség a magyar kultúra számára - olvasható a minisztérium közleményében.


Dánia a fesztivál díszvendége
A Budapesti Tavaszi Fesztivál első hivatalos programja, a PowerGames - Hatalmi Játszmák című kiállítás a művészet társadalmi-politikai hatásainak viszonyrendszerét és közösségünkre gyakorolt lehetséges hatásait problematizáló szemléletmódok széles skálájának kíván teret adni. A dán művészek és művészcsoportok munkáit bemutató kiállítás a közgondolkodást és felelős viselkedést formáló szemléletmódok megközelítésén keresztül kíván párbeszédet kezdeményezni a magyar közönséggel. Vizsgálódásának középpontjában aktuális társadalmi és gazdasági problémák állnak. Miközben nemzetiségről, toleranciáról és felelős társadalmi-politikai gondolkodásról kialakított képünket vizsgálja, a kortárs művészet változó világunkban betöltött szerepére is rákérdez.


Három kiállítás is nyílik az Országos Széchényi Könyvtárban (OSZK) szombaton a Budapesti Tavaszi Fesztivál Vendégünk Dánia programja keretében. A Maszk-játékok című könyvkiállítás célja a dán irodalom magyar nyelvre lefordított köteteinek bemutatása. A látogatók az OSZK gyűjteményében található, a 19. századtól napjainkig megjelent kiadványokat tekinthetik meg, köztük a három irodalmi Nobel-díjas alkotó, Henrik Pontoppidan (1917), Karl Adolph Gjellerup (1917) és Johannes Vilhelm Jensen (1944) műveit. A tárlat egyik érdekessége az első, 1858-ban megjelent magyar nyelvű Hans Christian Andersen mesegyűjtemény, melynek fordítója Petőfi Sándorné Szendrey Júlia volt. Az aprócska könyv eredeti fedőlapja sajnos nincs meg, a kötet könyvtári borítást kapott.
A Korunk lenyomata - dán kortárs grafikai kiállítás 116 művész alkotását vonultatja fel. Az utazó kiállítás a Dán Grafikusok Szövetségének (Danske Grafikere) 30 éves jubileumára készült; tavaly Lettországban, Oroszországban, Lengyelországban, Németországban és Észtországban mutatták be, idén pedig Magyarország és Kína látja vendégül az anyagot.


A Tisztelgés Karen Blixen (1885-1962) előtt című emlékkiállítás dokumentumait a kecskeméti Dán Kulturális Intézet biztosítja. A dán írónő életét és munkásságát tablók és fényképek segítségével bemutató tárlatot korábban a Petőfi Irodalmi Múzeumban, a kecskeméti Katona József Megyei Könyvtárban és a debreceni Méliusz Juhász Péter Megyei Könyvtárban láthatták az érdeklődők. Ernest Hemingway, amikor 1954-ben elnyerte az elismerést, azt nyilatkozta: boldogabb lett volna, ha helyette Karen Blixen kapja meg az irodalmi Nobel-díjat. Önéletrajzi ihletésű regényéből, a Volt egy farmom Afrikában című alkotásból Sydney Pollack készített filmet 1985-ben Távol Afrikától címmel. Az írónő főműve, a Hét fantasztikus történet 1934-ben jelent meg Amerikában. 1958-ban látott napvilágot A sors anekdotái című elbeszéléskötet, amely két híres remekművet is tartalmaz: a varázslatos Babette lakomáját, amelyből Gabriel Axel készített Oscar-díjas filmet, és az Orson Welles rendezésében vászonra vitt Halhatatlan történetet.


Sztravinszkij-est és Bartók-koncert
A Győri Balett Sztravinszkij-estje részben a fesztivál hajnalára is emlékeztet, de elsősorban mégis a klasszicitás és a modernitás kölcsönös inspiráltságára, mely akár a fesztivál mottója is lehetne. A budapesti tavaszünnepnek három évtizede stabil pillére a Budapesti Fesztiválzenekar és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar. Előbbi Beethoven-esttel, utóbbi - Bartók születésnapján immár hagyomány - Bartók-koncerttel szerepel a műsorban. A Liszt Ferenc Kamarazenekar is ott volt a kezdeteknél, most a fesztivál zárókoncertjén lépnek fel két világhírű fiatallal, az orosz zongoraművésszel, Gyenyisz Macujevvel és Boldoczki Gábor trombitaművésszel.


A BTF közönsége már megszokta, hogy a Tavaszi Fesztiválon világsztárok sora lép fel. „Világok találkozása" címen a nemzetközi művészeti élet legkiválóbbjainak műsora lesz látható. Újra eljön a koncertvilág legkeresettebb brácsaművésze, Jurij Basmet, aki a Moszkvai Szólisták élén ad hangversenyt. Az uruguayi származású Erwin Schrott romantikus áriaestjén egy üstökösszerű énekest ismerhetünk meg, korunk eszményi Don Giovanniját.
Nemcsak az ínyencek szeretik az olasz Il Giardino Armonico játékát. Budapestre egy nagyszerű fiatalkori Händel-oratóriumot, A feltámadást hozzák el. A ifjú énekes szólisták nemzetközi csapatában csupa olyan névvel találkozhatunk majd, akik a jövő nagy egyéniségeivé válhatnak. Már most is kiemelkedő személyiség a virtuóz ütőhangszeres zenész, Evelyn Glennie. A testét rezonátornak tekintő művésznő általában mezítláb lép fel, mert a mély hangokat a talpán keresztül érzékeli. Angliából érkezik Emma Kirkby, Michael Chance és a Florilegium historikus együttes is. Műsorukon Vivaldi- és Pergolesi-ritkaságok szerepelnek.


A szórakoztatás magasiskoláját képviseli Nigel Kennedy és Paco de Lucía. Kennedy legújabb műsorában barokkot és jazzt, Bachot és Duke Ellingtont játszik. A vérpezsdítő flamencoritmusok és -dallamok mesterével, Paco de Lucíával a Művészetek Palotájában találkozhatunk. A spanyol temperamentum csodálóinak a Ballet Flamenco de Andalucía Lorca-estjét is feltétlenül meg kell tekinteniük, a modern tánc szerelmeseinek pedig a Bill T. Jones / Arnie Zane Dance Company estjét, Bill T. Jones koreográfiáit


Nemzetközi Színházi Fesztivál a BTF-en
Hiánypótlásként indult a tavaly életre keltett Nemzetközi Színházi Fesztivál. A Nemzeti Színházzal összefogva kísérletező társulatok lének fel, nemzetközileg elismert produkció A dán Hotel Pro Forma (Operation: Orfeo) fények, hangok, mozdulatok és szavak játékának együtteséből tevődik össze. A hamburgi Thalia Theater az egyik legnevesebb rendező, Luk Perceval szeptemberben bemutatott darabjával érkezik. A The truth about THE KENNEDYS című előadás korabeli dokumentumok alapján, kortárs „királydrámaként" eleveníti meg a Kennedy-család 160 éves történetének legjelentősebb epizódjait. A rijekai Ivan pl. Zajc Horvát Nemzeti Színház szokatlan darabja (Turbo Folk) megdöbbentő és kifinomult módon mutatja be a jugoszláv örökség sötét maradványait. Az Inbal Pinto & Avshalom Pollak Dance Company vendégjátékát egy japán mese ihlette - a Hydra a tánc, a pantomim és az akrobatika ötvözete. A magyar bemutató Gothár Péter Lear király-rendezése lesz a Nemzeti Színházban, Varró Dániel új fordításában - derül ki az OKM közleményéből.

 

 

2010-03-19

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite