2019. július 24., szerda - Kinga, Kincső
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeHatártalanul Felvidéki végvárakon

"Határtalanul - Felvidéki végvárakon" A Gagarinos gyerekek kirándulása magyarlakta területeken


2011 májusának elején jelent meg a Bethlen Gábor Alapítvány Zrt. pályázati felhívása Határontúl címmel az általános iskolás korosztály számára. A kitétel az volt, hogy a mindenkori 7. évfolyam vehet részt egy nyertes pályázat esetén ilyen programon. Megragadtuk az alkalmat, bár tartottunk attól, hogy nem tudjuk időre elkészíteni a pályázati anyagot, mert mindössze két hét volt a határidő.

hatart15


A kijelölt útvonal lehetőségek közül (Felvidék, Kárpátalja, Erdély, Délvidék) természetesnek vettük, hogy első úticélként a Felvidéket választjuk, mivel a határ közelsége is ezt tette indokolttá. Az öröm mámorában azonban ezt követően jöttünk rá, hogy a munka dandárja csak ezután következik. Ősszel megkezdődött a gondos előkészítő munka. De igazán nagy lelkesedéssel fogtunk hozzá. 60 tanulóra adtuk be a pályázatunkat, amelyhez 6 kísérő nevelőt biztosítottak. A legfontosabb program egy ilyen utazás során a meglátogatott célországban egy magyar iskola meglátogatása, és ott közös tevékenység, program lebonyolítása. A szülők, a gyerekek, és szerencsére a kollégáink is egyaránt nagy elkötelezettséggel készültünk a tanév végére kijelölt kirándulásra. Miután először vettünk részt ilyen projektben, így számunkra is sok feladatot, együttgondolkodást jelentett az egész tanévet átívelő feladat minél tökéletesebb megvalósítása.


A kijelölt útvonalunk a következő volt: Salgótarján - Deáki - Galánta -Nagyszombat - Pöstyén - Beckó - Trencséntornyos - Csákháza az első napon. Majd a második napon folytatódott Trencsén - Csejte - Gímes útvonalon. Harmadik nap Dévény vára - Pozsony - Bős útirányon át érkezés haza Salgótarjánba. Kilométer vonatkozásában ez több mint ezer kilométert jelentett. A gímesi iskolával vettük fel a kapcsolatot, és egy játékos vetélkedőre készültünk a magyar gyerekekkel, továbbá sportdélutánra, és közös éneklésre is sor került. Az utazást egy gondos előkészítő óra előzte meg, amely három óra időtartam keretében megismertette a tanulóinkat a Felvidék történelmével, a határainkon túl élő magyarok történelmi és napjainkban jellemző helyzetével, kultúrájával. Továbbá részletesen ismertettük a kirándulás egyes helyszíneinek történetét, kulturális, turisztikai látványosságait. Már izgatottan vártuk a gyerekekkel együtt az indulás napját. Erre 2012. május 25-én került sor. Izgultunk, hogy minden rendben legyen, hogy jó idő legyen, és nagyon sok hasznos és pozitív élménnyel térhessünk haza.


Elérkezett a várva várt nap. Az indulás ideje reggel 7 óra a Gagarin előtt. Megérkezett a kék színű emeletes buszunk, egyre izgatottabbak lettünk. A szülők nehéz szívvel váltak el gyermekeiktől, még egy gyors csoportkép, és beszállás. Első állomásunk Deáki volt, ahol megtekintettük azt a bencés templomot, ahol a Pray-kódex keletkezett, benne első összefüggő nyelvemlékünk, a Halotti beszéd és könyörgés. Bár az eredeti szöveg a Nemzeti Múzeum tulajdona. Egy idős néni volt a helyi idegenvezetőnk - ugyanis az útra volt saját vezetőnk, aki jó ismerője a Felvidéknek, és a buszon is folyamatosan tájékoztatta a gyerekeket a látottakról. Innen Galántára utaztunk tovább. A város reneszánsz kastélyának udvarában tettünk sétát, ahol Kodály Zoltán emlékszobra is megtalálható, az itteni évek emlékére is készült a Galántai táncok című zenemű. Igen szoros volt a program, Nagyszombat is szerepelt a programban, majd Pöstyénbe utaztunk.

ezo_banner

HIRDETÉS

Ez egy termálvízéről híres kellemes kis üdülőváros, már a Monarchia idején is kedvelt üdülőhely volt. A délután folyamán tovább haladva a Vág völgyén, a Kárpátok gerincén, meglátogattuk a híres Beckó várát, ahol a várbeli idegenvezető elmesélte a vár építéséhez kapcsolódó mondát. A valamikori Trencsén vármegye és környéke nevezetes földbirtokosa Csák Máté volt, akinek neve valamennyi helyszínen újra és újra felbukkant. Igyekeztünk a gyerekekben is tudatosítani, milyen jelentős és nevezetes történelmi tájakon utazunk. Első napunk végén Trencséntornyoson a Rákóczi-szabadságharc trencséni csatájának emlékművét kerestük fel, tettük tiszteletünket a hősök előtt.

A szálláson - Kubrica üdülőtelep- meleg vacsora, a jellegzetes káposztás knédli várt ránk, amit az egész napos túra után jóízűen fogyasztottunk el. A nap értékelése után mindenki a szobájába tért, de természetesen még ilyen fárasztó túranap után is kellett egy kis idő, mire csend honolt a szobák között. Másnap korán volt ébresztő, hogy időben indulhassunk az újabb napi program megvalósítására. Elsőként Trencsén városában kalauzolt bennünket állandó idegenvezetőnk, majd felsétáltunk a várba. Minden fáradságot megért a látvány, ami ott fogadott bennünket. A Vág folyó békésen kanyargott rendezett medrében, a bátrabbak még felmentek a szűk Mihály toronyba is. Következő célunk Csejte romjainak bevétele volt. Nem volt egyszerű vállalkozás, a kapaszkodó előtt egy kellemes fagyizással gyűjtöttünk erőt, majd 3 kilométer emelkedő után megpillantottuk a hírhedt Báthory Erzsébet rezidenciáját, illetve annak maradványait.

A gyerekek fáradhatatlanul vették be a várat, majd visszasétáltunk a buszhoz. Utunk legnagyobb élményéhez érkeztünk, amikor Gímesbe jutottunk. Már vártak bennünket a gyerekek és kollégák. A kölcsönös köszöntés és bemutatkozás után a gyerekkel egy játékos történelmi, kulturális vetélkedőt tartottunk, közben együtt fociztak kint a sportpályán, és ismerkedtek, beszélgettek. Óriási élmény volt gyerek, felnőtt számára egyaránt, személyes tapasztalatokat kaptak arról a tényről, amit csak a történelemkönyvekből, elbeszélésekből ismertek eddig, hogy több száz kilométerrel odébb magyarul beszélnek, tanulnak, és mégis „külföldön" járunk. A kirándulás már elérte célját, valamennyien nehezen váltunk el a magyar gyerekektől és pedagógusoktól. A vendégszeretetük, fogadásuk példaértékű mindenki számára.

hatart5

Este a vacsora után egy kis szabadprogramot kaptak a gyerekek, majd egy kicsit hamarabb csendesedtünk el, mint előző nap. Utolsó napunk első állomása Dévény volt, Pozsony közvetlen közelében. Érdekessége, hogy itt folyik össze tölcsértorkolatban a Duna és Morva folyó. Nagyon szép kilátás nyílik a környékre. Indultunk pozsonyi városnéző programunkra. Ott pozsonyi idegenvezető kalauzolta a csoportot. Az óvárosban tett séta a gyerekeknek nagy élményt jelentett. szépséges koronázó templom mellett különösen a híres pozsonyi szobrok, valamint élő szobrok jelentettek különleges látványt diákjaink számára. Sajnáltuk, hogy már csak Bős volt hátra, és indulunk haza. Bősnél olyan szerencsések voltunk, hogy tanúi lehettünk egy hajó zsilipen való átengedésének. Izgalommal várták a gyerekek a pillanatot. És persze mi, felnőttek is. Még egy hosszú út állt előttünk Salgótarjánig, ugyanis este 8 óra volt, mire 27-én vasárnap hazaértünk. Miután másnap Pünkösd hétfő volt, így még mindenki kapott egy napot pihenésre a tanításra való felkészüléshez.


Összességében egy nagyszerű, sok látványossággal teli programban vehettünk részt tanulóinkkal. Nagyon sok új és hasznos ismeretre tehettek szert szinte valamennyi tantárgyi tudásukat gyarapítva. Úgy történelem, mint irodalom, éne-zene, földrajz, biológia, rajz, művészettörténet, hiszen a természeti szépség lenyűgöző látványa, a történelmi események helyszínei, a velük együtt járó varázslatos érzések, amelyek gyakran kerítettek valamennyiünket hatalmukba, és legfőképpen a magyar diákoknál tett látogatás örök élmény marad minden résztvevő számára.

 

HÍR PORT24

 

2012-06-19

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite