2019. július 22., hétfő - Magdolna
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeHatártalanul - Nógrád megye 34 éve

Határtalanul - Nógrád megye 34 éve


Hogyan kerülhet egymás mellé Csáky Pál a Szlovák Köztársaság egykori miniszterelnök helyettese, az ilinyi juhász, Beer Miklós megyéspüspök, esetleg Zmeskál Kató balssagyarmati védőnő, vagy a postamester?

nogradmegyeegy

Nógrád megye, de leginkább Balassagyarmat és térségének 34 éve elevenedik meg Szabó Endre újságíró Határtalanul című könyve lapjain. Ez a három évtized nem a száraz történelem könyv vagy kronológiai visszaemlékezés révén jut az olvasó elé, hanem emberi sorsokon, megtörtént események által.


Szabó Endre, aki cukorgyári felügyelő munkája mellett tudósítója volt számos nógrádi és országos lapnak, a közélet jelentős személyisége. Lényéből fakadóan összefogta a fiatalokat, fát ültetett, játszóteret újított fel, de nem felejtkezett el az idősekről sem, hiszen nevéhez köthető a „kilencvenesek klubja" is.


A könyv végigkalauzolja az olvasóját azokon az éveken, amelynek maga is részese volt és sokszor elfeledett emlékeket állít elénk. Rajta keresztül talán mindenki szembesül egykori önmagával, a múltban tett ígéreteivel, cselekedeteivel. Felidéz és emléket állít már eltávozott jeles személyiségeknek, de azok a mesteremberek is helyet kaptak a könyvben, akik két kezük munkájával tették szebbé saját családjuk és városuk, környezetük életét. Mindezt finom, cizellált stílusban, cseppet sem tolakodva, vagy saját érzéseit előtérbe hozva. Engedi olvasóit, hogy saját útjukat járva éljék újra, vagy ismerjék meg szűkebb hazájuk történelmét. Néhol csepp humorral is fűszerezve.


Kirajzolódik a könyv szerzőjének élte is, itt-ott eldugva előbukkan egy személyesebb hangú novella is. A korán érkező őszi estéken kellemes társaság Szabó Endre Határtalanul című könyve, melynek bemutatója szeptember 23. -án a Duna Palotában lesz, a Balassagyarmat Barátainak Találkozóján.

 

NÓGRÁD24

Edvin Marton koncert

HIRDETÉS

2014-09-03

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite