2019. április 18., csütörtök - Andrea
Keresés a tartalomban
ItthonHátborzongató részletek: politikusokat akart felrobbantani a halálbrigád

Hátborzongató részletek: politikusokat akart felrobbantani a halálbrigád


RomagyilkosságokCsontos István azt mondta, azért akartak rendezett életvitelű cigányokra támadni, hogy olyan mértékű legyen a felháborodás a romák között, hogy "rátámadjanak a magyarokra", és a válaszcsapásra "a politikai is megfelelően reagált volna".


Csontos István negyedrendű vádlott a romák elleni, hat halálos áldozattal járó támadássorozat ügyében indult büntetőper szerdai tárgyalásán fenntartotta nyomozati vallomását: azt állította, hogy társai politikusok elleni robbantásos merényleteket is terveztek, a kislétai támadást a roma holokauszt emléknapjára időzítve tervezték meg, hogy a gyilkosság miatti felháborodás zavargásokhoz vezessen.


A vádlott, aki korábban szerződéses katonaként külföldi kiküldetésben is szolgált, és szoros kapcsolatban állt a katonai titkosszolgálattal, a Pest Megyei Bíróságon ismertetett nyomozati vallomásában azt mondta: nem volt tudomása arról, hogy bűntársai gyilkosságra készültek, és ezért kérték meg, hogy szállítsa el őket Tiszalökre és Kislétára. A két Szabolcs megyei településen egy-egy embert öltek meg. A vád szerint Tiszalökön a munkába induló 54 éves Kóka Jenőt egyetlen célzott lövéssel Kiss Árpád ölte meg, és a cselekménynél testvére, Kiss István másodrendű vádlott is jelen volt. A Kislétán 2009. augusztus 2-án éjjel történt bűncselekménynél már Pető Zsolt harmadrendű vádlott is ott volt, ő sebesítette meg egy 13 éves lányt, és szintén rálőtt az ágyban fekvő anyára; Kiss Istvánnal együtt sörétes fegyverből összesen öt lövést adtak le rá, a nő azonnal meghalt.


Csontos azt állítja, hogy társai meg akarták ölni Kisléta polgármesterét


Csontos, akit bűnsegédlettel vádolnak ezekben a cselekményekben, továbbra is állítja, hogy társai meg akarták ölni Kisléta polgármesterét, Pénzes Sándort is. Vallomása szerint már sejtette, hogy társai követték el a tiszalöki gyilkosságot, és fenyegetés hatására vitte el társait Kislétára, miközben titokban arra készült, hogy elköltözik Hajdú-Bihar megyéből. Közlése szerint számára a kislétai bűncselekményre való felkészülés nem volt gyanús, mert nem látta a fegyvereket, mint a tiszalöki támadás előtt, amelyről akkor azt hitte, társai "vadászni készülnek", továbbá korábban többször kellett fuvaroznia őket különböző helyekre. Állítása szerint a tiszalöki gyilkosságnál használt fegyver nincs a lefoglalt bizonyítékok között, mert azt társai elmondása szerint bedobták egy folyóba.


Csontos azt mondja, hogy saját és családja testi éppsége miatt nem tett bejelentést a rendőrségen


Fenntartott nyomozati vallomásában végrehajtókról, támogatókról és felderítőkről beszélt, de konkrét személyeket nem tudott megnevezni. Mindössze volt munkaadóját, az elsőrendű vádlott korábbi szeretőjét, az ügyben tanúként szereplő F.-né Ny. Évát nevezte meg lehetséges támogatóként, aki a vádirat szerint a tiszalöki gyilkosság után segítséget nyújtott a vádlottaknak a menekülés közben elakadt autó kiszabadításához. Állítása szerint saját és családja testi épségét féltve nem tett bejelentést a rendőrségen a bűncselekményekről, pedig tudta, hogy a támadások ügyében akár a 100 millió forintos nyomravezetői díjat is megkaphatná.


Egy gyermekmentőt akartak ellopni, mert úgy vélték, egy támadás után ezt a járművet nem állították volna meg a rendőrök. Állítása szerint Pető Zsolt Egerből kézigránátokat és lőszereket akart beszerezni.


Csontos István azt mondta, azért akartak rendezett életvitelű cigányokra támadni, hogy olyan mértékű legyen a felháborodás a romák között, hogy "rátámadjanak a magyarokra", és a válaszcsapásra "a politikai is megfelelően reagált volna", és ezért időzítették a kislétai támadást is éppen a roma holokauszt emléknapjára.


"Mindegy, kit ölnek meg, a cél a fontos"


Állítása szerint társai kijelentették: attól sem riadtak volna vissza, hogy politikusok ellen robbantásos merényleteket kövessenek el, és ennek érdekében kapcsolatba is léptek a Nemzeti Arcvonal nevű szélsőséges szervezettel. A negyedrendű vádlott vallomása szerint Kiss Árpád egy beszélgetésen kijelentette: "mindegy, kit ölnek meg, a cél a fontos".


Nyomozati vallomásában Csontos azt állította: Kiss Árpád egy "Csipesz" nevű férfira akarta "kenni" a gyilkosságokat, erről egy cellatársa beszélt neki, aki korábban egy zárkában volt a támadássorozat elsőrendű vádlottjával.


A Kiss testvérek továbbra is tagadnak


A Kiss testvérek továbbra is tagadják a romák elleni támadássorozatban, valamint a besenyszögi fegyverrablásban való részvételüket. A hat halálos áldozatot követelő támadások elsőrendű vádlottja eddig csak galgagyörki, a tarnabodi és piricsei - sérüléssel nem járó - támadásokat ismerte el, és társaira, köztük testvérére is terhelő vallomást tett.


A per április 19-én tanúmeghallgatással folytatódik. A monstre perben a bíróság 165 tanú és 35 szakértő meghallgatását tervezi.


A témával kapcsolatos hírek:


Elfogultsággal vádolják a romagyilkosságok tanácsvezető bíráját>>>


Ipolytarnócon is lecsaptak volna a romagyilkosok>>>

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2011-04-13

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite