2019. május 20., hétfő - Bernát, Felícia
Keresés a tartalomban
ItthonHat év börtönre ítélték a volt miniszterelnököt

Hat év börtönre ítélték a volt miniszterelnököt

 

Hét évre ítélte a milánói elsőfokú bíróság hétfőn Silvio Berlusconi volt olasz kormányfőt az úgynevezett Ruby-perben, egyúttal örökre eltiltotta közhivatal viselésétől kiskorú prostitúcióra való kényszerítése és hivatali hatalommal való visszaélés miatt. A bíróság egy évvel még szigorította is az ügyészség által kért hat év börtönt.

birosagegy

Képünk illusztráció!


Az indoklás a következő hónapokban várható, de az ítélet megerősítette Ilda Boccassini ügyész vádjait, miszerint 2010-ben, akkori miniszterelnöksége idején Berlusconi szexuális kapcsolatot létesített a kiskorú Karima el Mahrouggal, vagyis Szívtipró Rubyval, akinek ezért fizetett is. A hét év börtön nagyobb részét azonban hivatali hatalommal való visszaélésért szabták ki, mivel Berlusconi személyesen járt közben a lopásért letartóztatott Ruby szabadon bocsátásáért.


Az ítélet nem jogerős, de elemzők szerint Berlusconit elsősorban a közhivataloktól való eltiltás aggasztja, ez ugyanis véget vethet politikai karrierjének. A bíróság ezen kívül arra szólította fel az ügyészséget, hogy hamis tanúzásért indítson eljárást a per során Berlusconi védelmében felszólaló tanúk ellen, akik között a Berlusconi partijait látogató lányok és a Berlusconi vezette Szabadság Népe (PdL) politikusai is szerepeltek.


A kizárólag nőkből álló bírói testület ítéletét a milánói bíróság épülete előtt a Berlusconi vezette Szabadság Népe (PdL) párt híveinek tiltakozása kísérte, miközben balközép tüntetők éljeneztek. "Teljesen irreális ítélet. A bíróságban még az ügyészségnél is több előítélet volt. Fellebbezni fogunk" - nyilatkozta elsőként Niccolo Ghedini, Berlusconi ügyvédje.


Abszurdnak, borzalmasnak, szégyennek nevezték a bírósági döntést a PdL politikusai. A párt koordinátora Daniele Capezzone "politikai ítéletről" beszélt. Renato Schifani a PdL szenátusi frakcióvezetője szerint Berlusconi még "áldozatok hiányában is bűnösnek találtatott". Fabrizio Cicchitto a PdL képviselőházi frakcióvezetője kijelentette, hogy a milánói ítélettel véget ért Olaszországban a jogállam és a demokrácia. Hozzátette, hogy a történtek befolyásolhatják a PdL és a balközép Demokrata Párt (PD) nagykoalíciójára épülő belpolitikai egyensúlyt.


Egy komoly országban az ítéleteket tiszteletben tartják - hangoztatta Antonio Di Pietro volt ügyész. Az ellenzéki 5 Csillag Mozgalom (M5S) Berlusconi azonnali eltávolítását követelte a római parlamentből. A Berlusconival szembeni perek következő állomása csütörtökön lesz, amikor az olasz semmítőszék a Mondadori-ügyben dönt: a vád szerint Berlusconi vállalkozói csoportja megvesztegetéssel szerezte meg a Mondadori kiadót, amiért 560 millió euró bírságra ítélték.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2013-06-24

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite