2019. március 21., csütörtök - Klaudia
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeHat járás lesz Nógrád megyében

Hat járás lesz Nógrád megyében


Nógrád megyében hat járás működik jövő év januártól, a járási székhelyek a jelenlegi kistérségi központok lesznek - mondta a megyei kormánymegbízott csütörtökön Salgótarjánban.

Nógrád megye, térkép


Szabó Sándor sajtótájékoztatón ismertette: Salgótarján, Balassagyarmat, Szécsény, Rétság, Pásztó és Bátonyterenye lesz majd a járások székhelye. Hozzátette: az ország többi megyéjéhez képest Nógrádban a közigazgatási reformmal kapcsolatban viszonylag kevés a vitatott kérdés. Nem vitatott az, hogy a megyében hat járás alakul ki, hiszen ez a történelmi hagyományokkal, a kistérségek rendszerével és egyéb szervezési elvekkel is egyezik, ugyanakkor eltérőek a vélemények arról, hogy bizonyos községek melyik járáshoz tartozzanak - mondta.


Tájékoztatása szerint a kormányhivatalban három, jogász végzettségű főosztályvezetőből álló munkacsoport vizsgálja szakmai szempontból ezt a kérdést, és egyeztetéseket is folytatnak. Kérdéses még, hogy Ipolytarnóc, Litke, Nógrádmegyer, Szalmatercs, Ságújfalu, Karancsság a szécsényi vagy a salgótarjáni járás része legyen, illetve a bátonyterenyei vagy a salgótarjáni járáshoz tartozzon-e Kazár, Vizslás, Rákóczibánya, Mátraterenye és Mátranovák.


Szabó Sándor úgy fogalmazott: némi aránytalanságot látnak, mivel a tervezett járások lakosságszám alapján nagyok a különbségek, a salgótarjáni járás területén például 72 ezer ember élne, míg a bátonyterenyein 18 ezren. Mint hozzátette, a február 10-ig meghozott döntéseknél érvényesíteni kell a területi arányosság elvét, figyelembe kell venni, hogy a székhelyek lakosságszáma milyen arányban áll a járások összlakosságával, továbbá a körjegyzőségek területét és a közlekedési adottságokat.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24.hu

 

 

2012-01-19

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite