2019. július 23., kedd - Lenke
Keresés a tartalomban
ItthonHavazás - Bakondi: a katasztrófavédelem felkészült

Havazás - Bakondi: a katasztrófavédelem felkészült


Az ország déli és délnyugati megyéiben akár 20-25 centiméternyi friss hóra, hófúvásra és ónos esőre is számítani kell a következő napokban, a rendkívüli időjárási helyzetre felkészültek az érintett szervezetek - mondta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) főigazgatója csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

havazasautopalya2013


Bakondi György tájékoztatása szerint péntektől járhatatlan utakra, elzárt településekre és áramkimaradásokra is számítani lehet, nő az elakadás veszélye, a tömegközlekedésben pedig késésekre, járatkimaradásokra kell felkészülni főként Baranya, Zala és Somogy megyében. A megerősödő északkeleti szél a hóval borított tájakon hófúvásokat okozhat. A katasztrófavédelem 2700 melegedőhelyet jelölt ki, ahol akár 710 ezer embert is el tudnak helyezni - tette hozzá Bakondi György. Az érintett állami szervezetek, a közútkezelő megfelelő létszámmal, eszközparkkal és logisztikai háttértámogatással, összehangolt irányítással és egységes eljárási protokollok alkalmazásával készül.


A közútkezelő 772 járművel, a katasztrófavédelem 680 speciális eszközzel, 220 terepjáróval, a megyei, országos és járási, önkéntes mentőszervezetek 6000 fővel, a polgári védelem 4300 tehergépkocsival és munkagéppel biztosítja a védekezést. További 37 karitatív jármű és 1500 mentőautó áll készenlétben, ezen felül - szükség esetén - a rendőrség és a honvédség is biztosítja a szükséges erőket. Bakondi György hozzátette: a közszolgáltatást nyújtó üzemek megfelelő tervekkel rendelkeznek, egyebek mellett az áram, a gáz és a telekommunikáció folyamatos biztosítására.


A lakosságtól azt kérik, hogy kísérjék figyelemmel a hatóságok közleményeit és azokat kövessék; felkészülten induljanak útra, ne foglalják el a leállósávokat és segítsék a hóeltakarító gépek és a hatósági járművek mozgását. Az érintettek a www.katasztrofavedelem.hu weboldalon juthatnak országos és helyi információkhoz. Bakondi György megemlítette a pár hónapja aktivált vészrendszert, amely minden típusú mobilalkalmazásra letölthető és minden szükséges információt tartalmaz.


Az OKF főigazgatója ezenkívül a katasztrófavédelem Facebook-oldalát, a közszolgálati médiumokon közzétett hivatalos közleményeket, az Útinform és az Országos Meteorológiai Szolgálat (www.met.hu) weboldalát ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. A bajba jutottak a 105-ös és a 112-es segélyhívó számon kérhetnek segítséget - tette hozzá. Kérdésre válaszolva elmondta, hogy SMS-tájékoztatást nem küldenek, mert rendkívül drága, és nem megoldható, hogy csak azok kapják meg, akiket érint.

 

Forrás: MTI/NÓGRÁD24

 

2014-01-23

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite