2019. május 21., kedd - Konstantin
Keresés a tartalomban
ItthonHavazás: Belesetek, hófúvások, járhatatlan utak

Havazás: Belesetek, hófúvások, járhatatlan utak. Hírek, tudósítások, fotók - percről percre


A várható havazás, vagy hófúvás miatt kilenc megyére már piros, vagyis harmadfokú figyelmeztetést adott ki szombatra az Országos Meteorológiai Szolgálat. Reggel óta már Nógrád megyében is havazik. Már csak észak-nyugaton nem esik a hó. Hírek a zord időjárásról, a havazásról percről percre a Nógrád24.hu-n.

 

hidegido007

21:51 Elakadt egy munkásokat szállító busz Girincs és Kiscsécs között


Elakadt egy munkásokat szállító busz a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Girincs és Kiscsécs között, a járművet a tűzoltók és a közútkezelő munkatársai szabadítják ki a hó fogságából - mondta a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivő-helyettese szombaton késő este az MTI-nek. Árvay Tímea kifejtette: a tiszaújvárosi Jabil nevű gyárba szállította a munkásokat a 45 személyes busz, amikor elakadt a hófúvásban. Hozzátette: a hóban rekedtek kapnak meleg teát a mentés ideje alatt.


Gaskó Bertalan, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője arról számolt be, hogy a rendőrség egy darabig lezárja a 37-es számú főút Gesztely és Bekecs közötti szakaszát, míg a közútkezelő megpróbálja letakarítani a burkolatot. Mint mondta, ezt csak úgy tudják elvégezni, ha nincs rajta közúti forgalom. Több busz is elakadt Köröm térségében, az utasokat a községbe vitték, a járművek kiszabadítása még tart - tudta meg az MTI a helyszínről.


A Magyar Közút Zrt. megyei igazgatósága korábban arról tájékoztatta az MTI-t, hogy négy település megközelíthetetlen a hófúvás által emelt hófalak miatt Borsod-Abaúj-Zemplénben. Hejcére, Girincsre, Tiszatarjánra és Tiszakeszire nem lehet bejutni személyautóval. A települések ellátása ugyanakkor nincs veszélyben. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében szombat reggeltől folyamatosan havazik, bár a leesett hó vastagsága általában nem éri el a húsz centimétert, de a helyenként viharos erősségű szél méteres hófalakat emel. A megyében emiatt tíz út járhatatlan, megtisztításukon folyamatosan dolgoznak.

 

20:42 Újabb három embert mentettek meg a kihűléstől Fejér megyében


Újabb három embert mentettek meg a kihűléstől a Fejér megyei rendőrök: szombaton délután két székesfehérvári hajléktalant ideiglenes szálláshelyen, Ercsiben pedig egy idős embert a helyi egészségházban helyeztek el - közölte a rendőrség az MTI-vel . A székesfehérvári hajléktalanok egyike egy korábban üzletként működő épület rejtett zugában húzta meg magát, a másik, földön fekvő otthontalanra pedig a város egyik forgalmas útján figyelt fel egy járókelő. A rendőrök mindkettőjüket biztonságba helyezték - mondta el a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.


Németh-Kész Mónika rendőr százados tájékoztatása szerint Ercsiben a környéken lakók hívták fel a rendőrök figyelmét arra, hogy a Nefelejcs utcában egy 69 éves férfinek se tüzelője, se ennivalója nincs. A kiérkező járőrök a fűtetlen, jéghideg házból a helyi egészségházba szállították az idős embert. Dunaújvárosban szombat délelőtt - mint azt az MTI megírta - egy nőt és egy férfit, Székesfehérváron pedig egy ugyancsak fűtetlen házból egy 65 éves férfit helyeztek ideiglenes szálláshelyen biztonságba.

 

20:31 Négy település a hó fogságában Borsodban


Négy település megközelíthetetlen a hófúvás által emelt hófalak miatt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében - tájékoztatta a közútkezelő társaság megyei ügyelete szombaton este az MTI-t. Hejcére, Girincsre, Tiszatarjánra és Tiszakeszire nem lehet bejutni személyautóval. A települések ellátása ugyanakkor nincs veszélyben. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében szombat reggeltől folyamatosan havazik, bár a leesett hó vastagsága általában nem éri el a húsz centimétert, de a helyenként viharos erősségű szél méteres hófalakat emel. A megyében emiatt tíz út járhatatlan, megtisztításukon folyamatosan dolgoznak.

 

20:12 Éjszakára is keresnek hómunkásokat Budapesten


Éjszakára, este tíz órától reggel hatig tartó munkavégzésre is hómunkásokat keres a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. - tudatta a társaság szombat este az MTI-vel, közölve egyúttal azt is, hogy méréseik szerint a budai hegyvidéken eddig 8-9 centiméter hó esett. Közleményükben azt írják, hogy továbbra is 98 szóró és ekéző munkagéppel folyamatosan végzik az 1200 kilométer hosszúságú fő- és közösségi közlekedési útvonalakon, hidakon, felüljárókon, a kórházakhoz, egészségügyi intézményekhez, valamint a lakosság ellátását biztosító logisztikai bázisokhoz vezető útvonalakon, továbbá a délutáni műszakban 597 hómunkással a közjárdákon, közlépcsőkön és gyalogátkelőhelyeknél a síkosságmentesítést. A munkát sok helyen nehezíti a szél, mivel az a letakarított útburkolatra visszahordja a havat.


Az FKF már a délutáni műszakra is vett fel hómunkásokat, de éjszakai munkavégzésre is keres, amelyért nettó 3750 forintot fizet. A nyolcórás munkára a kerületi szolgáltatási csoportoknál lehet jelentkezni, amelyek címei megtalálhatók a www.fkf.hu oldalon. Budapesten szombat reggel óta esik a hó.

 

19: 48 Három autó elakadt a hóban Tiszatarjánnál


Három autó elakadt a hóban Tiszatarjánnál, a műszaki mentés jelenleg is tart; ezen a részen két-három méteres hófalakat emelt a szél - közölte Árvay Tímea, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivő-helyettese szombat este az MTI-vel. Mint mondta, a közútkezelő hómarója már elindult erre a részre. Hozzátette: a műszaki mentést a tiszaújvárosi tűzoltók kezdték meg, az egyik autót már sikerült megközelíteni, ebben öten ültek. Ők az egyik tűzoltóautóban melegedhetnek a mentés ideje alatt.
Két települést zárt el eddig a hó a megyében: Girincset és Tiszatarjánt - hangsúlyozta.


A megyei közútkezelő tájékoztatása szerint már hét út járhatatlan Borsod-Abaúj-Zemplénben, egy útszakaszon csak egy nyomon, míg öt úton félpályán lehet közlekedni, és két települést elzárt a hó a megyében. A közlés szerint nem lehet közlekedni a hófúvás miatt a tiszatarjáni bekötőúton, ide hómaró is elindult, emellett járhatatlan az út Abaújkér és Aranyospuszta, Pere és Abaújszántó, valamint Vilmány és Fony között, továbbá a 2624-es számú út egy részén a kányi bekötőúttól, illetve Szemere településtől a 2626-os úton. Beborította a hó a Megyaszó-Legyesbénye közötti részt is. Félpályán járható a Tiszalúc és Taktaharkány, a Vilmány és Hejce, a 37-es számú főút és a Taktaharkány között lévő bekötőút, valamint a Hernádnémeti-Tiszalúc, és a Sajólád-Bőcs közötti szakasz. Egy nyomon lehet haladni Novajidrány és Vizsoly között.


19:30
Estig 170 esetben kellett kivonulniuk a tűzoltóknak


Szombat estig 170 esethez riasztották a havazással és a hideg idővel összefüggésben a katasztrófavédőket; 22 sérültet szabadítottak ki a tűzoltók különböző közúti balesetekben járművekből - ismertette az országosan összesített adatokat az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője az MTI-vel. Hajdú Márton főhadnagy megjegyezte, a tűzoltók az árokba csúszott autók, megsérült járművek műszaki mentése mellett a megszokott vonulási számban voltak jelen lakástüzeknél, és négy olyan kárhelyszínen is segédkeztek, amely nem kapcsolódik a havazáshoz vagy a hideg időhöz, és ahol már nem tudták a bajba került emberek életét megmenteni.


A főhadnagy fokozott óvatosságra intette a közúton közlekedőket, azt hangsúlyozva, mindenki figyelje a katasztrófavédelem közleményeit, a meteorológiai előrejelzéseket, különös tekintettel arra, hogy várhatóan vasárnapra vörös riasztást ad ki az Országos Meteorológiai Szolgálat a hóviharok és az erős havazás miatt.

 

hidegido013

 

19: 15 Több útszakasz nehezen járható Szabolcsban


A havazás miatt több útszakasz nehezen járható Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, de a térségben nincs megközelíthetetlen település - tájékoztatta a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei igazgatósága szombat este az MTI-t. A közlés szerint Dombrád-Nagyhalász és Dombrád-Demecser között, valamint Kisvárda közvetlen térségében kell számítaniuk az autósoknak nehezen járható útszakaszokra. A 4-es főút Székely-Berkesz és Fényeslitke-Komoró közötti szakaszán hóátfúvások nehezítik a közlekedést. A megye főútjai és mellékútjai havasak, letaposott havasak, helyenként a váltakozó erősségű széllökések hatására kisebb hóátfúvások képződtek. A hétvége hátralevő részében a közlekedési viszonyok romlása várható - közölte a társaság. Szabolcsban szombat kora estig átlagosan mintegy 12-15 centiméter hó hullott, s az előrejelzések szerint a havazás - változó intenzitással - szombat éjjel és vasárnap hajnalban is folytatódni fog.


19:01 Tucatnyi szén-monoxid-mérgezéshez riasztották mentőket


Tucatnyi szén-monoxid-mérgezéshez riasztották a mentőket az országban az elmúlt 24 órában; több esetben már életmentő beavatkozásokra volt szükség - közölte Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs igazgatója szombaton az MTI-vel. A mentőszolgálat arra hívja fel a lakosság figyelmét, hogy a kiegészítő fűtőberendezések, ellenőrizetlen, szakszerűtlenül bekötött kazánok, kályhák akár életveszélyt, halált is okozhatnak. A szén-monoxid színtelen, önmagában szagtalan, a levegővel elkeveredő gáz, amely kis mennyiségben émelygést, fejfájást, nagyobb mennyiségben izomgyengeséget, tudatzavart, eszméletvesztést, légzésleállást okozhat - figyelmeztetett a mentőszolgálat, hangsúlyozva, hogy a tünetek észlelésekor, vagy ha a lakásban tartózkodók közül egyszerre többen is rosszullétre panaszkodnak, azonnal szellőztetni és segítséget hívni kell.

 

hidegido010


18:44 Már hat út járhatatlan, és két települést elzárt a hó Borsod-Abaúj-Zemplénben


Már hat út járhatatlan Borsod-Abaúj-Zemplénben, egy útszakaszon csak egy nyomon, míg öt úton félpályán lehet közlekedni, és két települést elzárt a hó a megyében - tájékoztatta a Magyar Közút Zrt. megyei igazgatósága szombaton este az MTI-t. A közlés szerint nem lehet közlekedni a hófúvás miatt a tiszatarjáni bekötőúton, ide hómaró is elindult, emellett járhatatlan az út Abaújkér és Aranyospuszta, Pere és Abaújszántó, valamint Vilmány és Fony között, továbbá a 2624-es számú út egy részén a kányi bekötőúttól, illetve Szemere településtől a 2626-os úton.


Félpályán járható a Tiszalúc és Taktaharkány, a Vilmány és Hejce, a 37-es számú főút és a Taktaharkány között lévő bekötőút, valamint a Hernádnémeti-Tiszalúc között, és a Megyaszó-Legyesbénye közötti részek.Egy nyomon lehet haladni Novajidrány és Vizsoly között. A megyében két települést, Girincset és Tiszatarjánt elzárt a hó a külvilágtól, mindkét helyre hómaró indult.

 

17:55 Torlódnak a hó miatt a Nagylaknál kilépő kamionok


Több kilométer hosszan torlódtak fel a havazás miatt lépésben haladó kamionok a 43-as főúton Makó után, a nagylaki határátkelő felé; a Romániából belépő forgalmat pedig elterelik - közölte a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője szombaton kora este az MTI-vel. Szenti Szabolcs elmondta: a hó miatt csak egy sáv járható Makó és a román határ között, ahol több mint négy kilométeren torlódtak fel a kilépni szándékozó kamionok. A nagylaki átkelőtől ezért a belépő forgalmat a Csanádpalota-Kövegy útvonalra terelik. A személyautóval közlekedők a kilépésnél választhatják a kiszombori átkelőt, a kamionosoknak azonban hosszabb menetidővel kell számolniuk - tette hozzá a százados.

 

hidegido009

 

17: 43 Két embert mentettek meg Győr megyében a fagyhaláltól


Két embert mentettek meg szombaton a fagyhaláltól Győr-Moson-Sopron megyében - közölte a megyei rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese az MTI-vel. Egy 62 éves férfira Sopronban, a nyílt utcán találtak a járókelők; őt hazavitték. Egy 86 éves nagycenki férfihoz pedig szomszédjai hívtak mentőt, mondván, egy napja nem látták, és háza kéménye sem füstöl. Az idős, legyengült embert saját ágyában találták meg; őt a mentők a soproni kórházba szállították - mondta el Kálmán Gabriella.

 

17: 35 Mávinform: jelentős késések a déli és keleti vasútvonalakon


Jelentős késésekkel közlekedik több vonat is az ország déli és keleti vonalain a havazás miatt - közölte a Mávinform szombat kora este az MTI-vel. A vasúttársaság tájékoztatása szerint a déli és keleti országrészek vasútvonalain a havazás és a nagy szél miatt átlag 30-40 perc késéssel közlekedik a vonatok többsége. A váltók folyamatos tisztítása ellenére több vonalon további, akár a 40-50 percet is meghaladó késésekre kell számítani.


A nyugat-magyarországi területekről átlag 15-25 perc késésről érkeznek jelentések - közölték, hozzátéve, hogy a budapesti pályaudvarok továbbra is nagyobb fennakadások nélkül fogadnak és indítanak vonatot.
Jelenleg tizenegy vonat közlekedik jelentős, 80-120 perces késéssel.

 

17:21 Hízik a jég a Balatonon és a Velencei-tavon, de még veszélyes a jégre menni


Hízik a jég a Balatonon és a Velencei-tavon, de még veszélyes a jégre menni. A rendőrség és a vízügyi igazgatóság egyaránt arra figyelmeztet, hogy a sportolni vágyók csak a kijelölt területeket vegyék igénybe, mivel az egyes partszakaszokon és a nyílt vízfelületen is eltérő lehet a jég vastagsága. Csonki István, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója szombaton arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a Balatonon Siófoknál, a Velencei-tavon Agárdnál a jég vastagsága elérte a sportolásra minimálisan alkalmas 10 centimétert.


A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság figyelmeztetése szerint a vastag hótakaró alatt nem látszanak a Balaton jegén a veszélyes vízátfolyások, amelyek jelentősen gyengítik a jég szilárdságát. Karsay Kornél sajtóreferens közlése szerint a Balaton déli partján Siófokon és Balatonfenyvesen a partközelben van kijelölt korcsolyapálya. A rendőrök azt kérik, máshol nem menjenek a Balaton jegére a sportolni vágyók.

 

16:47 A BKV járatai rendben közlekednek, a budapesti közutak is járhatók


A fővárosi közösségi közlekedésben nincsenek fennakadások, a BKV járművei minden viszonylatban rendben közlekednek - tájékoztatta a fővárosi közlekedési társaság fődiszpécsere szombat délután az MTI-t. A közutak is járhatóak. Bár az utak havasak, de minden autóbusz menetrend szerint jár, a villamosok teljes vonalon közlekednek, a váltók takarításáról folyamatosan gondoskodnak - mondta a BKV fődiszpécsere az MTI-nek, hozzátéve fennakadások nincsenek.


A Fővinform tájékoztatása szerint Budapesten a havazás miatt az utak burkolata havas, csúszós, a megszórt helyeken latyakos, nedves. Az autósok és gyalogosok közlekedését időnként az erősödő szél is nehezíti. Havasi Zsolt az MTI-nek azt mondta: gyér volt a közúti forgalom Budapesten, szombat délelőtt több baleset is történt, de a közúti közlekedésben különösebb fennakadás nem volt tapasztalható. A Fővinform ügyeletese azt mondta a közutakat folyamatosan takarítják, sózzák, lezárt, megközelíthetetlen vagy járhatatlan út Budapest területén nincs. Budapesten szombat reggel kezdődött a havazás, és azóta intenzíven esik, eddig mintegy 5-10 centiméteres hó hullott a fővárosra.

 

16:40 Szén-monoxid-mérgezés Szabolcsban, áramszünet Napkoron


Három embert szállítottak kórházba szén-monoxid-mérgezés miatt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében - közölte a térségi katasztrófavédelmi igazgatóság helyettes szóvivője szombaton az MTI-vel. Takács Judit tájékoztatása szerint a mérgezés Nyíregyházán és Beszterecen történt. A besztereci eset sérültje súlyos állapotban van, a másik két személy enyhébb fokú mérgezést szenvedett. A szóvivőhelyettes hozzátette: egy üzemzavar miatt Napkoron több mint hétszáz fogyasztó maradt áram nélkül, a hiba elhárítását már elkezdték a szakemberek. A szombati havazás miatt egyébként árokba csúszott autók kimentéséhez és veszélyes fa eltávolításához riasztották legtöbbször a szabolcsi tűzoltókat.

 

16:20 Hókotró és kamion ütközött az M7-esen


Egy kamion nekiütközött az M7-es autópálya 108-as kilométerszelvényénél az utat takarító hókotrónak szombat délután, ezért az érintett szakaszon csak a leállósávon lehet közlekedni - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-t. Garamvölgyi László azt mondta: az orosz rendszámú kamion által okozott baleset miatt az M7-es autópálya bal pályáján a belső és külső sávot is le kellett zárni a forgalom elől, a járművek csak a leállósávon haladhatnak az érintett szakaszon.

 

hidegido011

 

16:01 Egyre több a koccanásos balestek száma


Az elmúlt 24 óra alatt 54 ember életét mentették meg a rendőrök, és egyre több a koccanásos baleset az ország közútjain - ismertette a szombat délután 15 óráig összesített adatokat az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője az MTI-vel. Garamvölgyi László közölte: a kisméretűnek számító, úgynevezett koccanásos balesetek száma növekszik, és eddig csak egyetlen halálos közúti balesetről érkezett jelentés: Kisvárda külterületén, a 4-es úton egy férfi autójával árokba csúszott, és a helyszínen életét vesztette.

 

hidegido012


Közlése alapján Borsod-Abaúj-Zemplén megyében Pere és Abaújszántó, illetve Vilmány és Fony között a hóátfúvások miatt nem lehet közlekedni, ezért a forgalmat elterelik, míg két alsórendű úton a havazás miatt félpályás lezárást alkalmaznak, így a 3608 út Hernádnémeti és Tiszalúc között, illetve a 3702-es út Megyaszó és Legényes között. Az ORFK szóvivője az MTI-nek azt mondta: szombat délutánig összesen 54 ember életét mentették meg a kihűléstől a rendőrök azzal, hogy segítséget nyújtottak embereknek. Példaként sorolta, hogy egy csabacsűri tanyáról azzal telefonált be egy 65 éves asszony a rendőrségre, hogy nem tud kimenni a hó miatt a házából, és a kiérkező rendőrök a hó eltakarítás után észlelték, hogy az asszony házában nincs fűtés, ezért értesítették az önkormányzatot.


Az ORFK szóvivője azt mondta, egy folyamatosan működő operatív törzs figyelemmel kíséri és elemzi a hideg idő és a havazás miatt kialakult helyzetet.

 

15:57 Huszonegy embert helyeztek biztonságba a hideg miatt Csongrád megyében


Az elmúlt huszonnégy órában 21 embert, elsősorban időseket és hajléktalanokat helyeztek biztonságba a hatóságok a hideg miatt Csongrád megyében: Hódmezővásárhelyen, Tömörkényen, Kisteleken 1-1 főt, Csongrád városában pedig 18 főt - közölte a megyei védelmi bizottság szombaton az MTI-vel.


A tájékoztatás szerint Csongrád megyében a kijelölt melegedőhelyek folyamatosan működnek. A megye tűzoltóságai eddig 10, az időjárással összefüggésbe hozható közlekedéséi balesetnél segítettek. A szakemberek 2 súlyos- és 1 könnyű sérültet mentettek. A helyi, illetve helyközi közlekedés lelassult, előfordul, hogy a menetrend szerint közlekedő autóbuszok késnek, átlagosan 20-30 percet. A vonatoknál hasonló késések fordulnak elő. Ennek ellenére a közlekedés folyamatosan biztosított. Csongrád megyében járhatatlan út, illetve külvilágtól elzárt település jelenleg nincs. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szegedi állomásának előrejelzése szerint a havazás a késő esti-éjszakai órákig még folytatódik. A közutak tisztítása jelenleg 21 géppel folyamatosan zajlik.

 

15:47 Eddig százszor riasztották a katasztrófavédőket


Mintegy száz esethez riasztották a havazással és a hideg idővel összefüggésben a katasztrófavédőket, többségében elakadt járművek kiszabadításához, közúti balesetek műszaki mentéséhez - ismertette a szombat kora délutáni országosan összesített adatokat az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője az MTI-vel. Hajdú Márton főhadnagy közölte: a legtöbb esetben a hóban elakadt autóbuszok kiszabadításában kellett segédkezniük, de sok autó járt hasonlóan, vagy csúszott árokba az utakon, ezért több útszakaszon már kötelező a hólánc használata.


Az OKF helyettes szóvivőjének tájékoztatása szerint közúti balesetek műszaki mentése során 11 sérültet szabadítottak ki járművekből, és adtak át mentősöknek, három helyszínen pedig már nem tudtak embereken segíteni. Egy ember közúti balesetben, egy tűzesetben halt meg, egy harmadik pedig kútba esett, és életét már nem tudták megmenteni. A főhadnagy felhívta a figyelmet arra, hogy az ország nagy részén folyamatos a hóesés, ezért az ország északi részén 30, délkeleten pedig félméteres is lehet a hótakaró vastagsága estére, a meteorológiai szolgálat pedig a déli és délkeleti megyékre narancssárga riasztást adott ki.


Hozzátette, az előrejelzések szerint a déli és délkeleti megyékben hófúvás, hóvihar lehet, ezért felhívják az autósok figyelmét, hogy körültekintően, megfelelő műszaki állapotú járművel, az út és látási viszonyoknak megfelelően közlekedjenek.

 

hidegido014

 

15:41 Egy út már járhatatlan Borsod-Abaúj-Zemplénben


A hófúvás miatt egy út járhatatlanná vált Borsod-Abaúj-Zemplénben, egy másik útszakaszon pedig személygépkocsival már csak nehezen lehet közlekedni - tájékoztatta a Magyar Közút Zrt. megyei igazgatósága szombaton délután az MTI-t. A közlés szerint a Pere és Abaújszántó közötti 3704-es számú út járhatatlanná vált, emellett Vilmány és Fony között csak nehezen lehet közlekedni. Két útszakasz - a Hernádnémeti-Tiszalúc, valamint a Megyaszó-Legyesbénye - pedig továbbra is csak félpályán járható.Az MTI kérdésére arról számolt be az igazgatóság, hogy a megyében a főutak - például a 3-as, 37-es, 26-os - havasak, letaposott havasak, de járhatók, a téli útviszonyoknak megfelelően.

 

15:11 Felborult kamionok nehezítik a közlekedést Pest megyében


Átmenetileg lezárták az M5-ös autópálya gyáli és az M0-ás autóút dunakeszi lehajtóját egy árokba csúszott, illetve egy felborult kamion miatt - közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője szombaton az MTI-vel. A havas, jeges útszakaszokon bekövetkezett balesetekben egy ember súlyosan megsérült. Az M5-ös autópálya Szeged felé vezető oldalán azért kellett lezárni a gyáli lehajtót, mert egy kamion személyautóval ütközött, majd az oldalára borult, akadályozva a lehajtást. A kamion sofőrje súlyos sérüléseket szenvedett - mondta Beluzsárné Belicza Andrea.


Lezárta a rendőrség az M0-ás autóút Dunakeszi-Káposztásmegyer felé vezető lehajtóját is, ahol szintén egy - árokba csúszott - kamion okoz forgalmi akadályt, de ebben a balesetben senki sem sérült meg. Kerülni a 2-es út felé, a Megyeri hídi lehajtót használva lehet - tette hozzá a szóvivő, aki szerint ezt a lezárást hamarosan feloldják. Pest megyében reggel óta folyamatosan havazik, emiatt sok a koccanásos, anyagi káros baleset, de súlyosabb, több ember sérülésével járó karambolról egyelőre nem érkezett jelentés - közölte Beluzsárné Belicza Andrea.

 

14:06 Hóátfúvás miatt sebességkorlátozás Somogyban az M7-es autópályán és a Völgyhídon


Hóátfúvás miatt 60 kilométer/órás sebességkorlátozást vezettek be szombaton az M7-es autópályán, a Völgyhídon. A pálya Budapest felé vezető oldalán pedig a zalai megyehatártól a Völgyhídig tartó szakaszon, a 120-180 kilométerszelvény között óránként 80 kilométeres korlátozás lépett életbe - közölte a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság az MTI-vel. A kiadott közlemény szerint a megyében - az előrejelzésnek megfelelően - 10-20 centiméter hó hullott, utóbbi értéket a megye déli területén mértek.  A közlekedésben jelentős fennakadás nem volt. A lakosság alapellátása érdekében közlekedők a megye valamennyi településére eljutottak - tudatta a megyei katasztrófavédelem.

 

hidegido008

 

13:49 Két autó ütközött Bátonyterenyén a 23-as főúton


Bátonyterenyén a 23-as főúton két személygépkocsi karambolozott. Személyi sérülés nem történt. Tudósítónk szerint az útszakasz havas, csúszós.

 

13:36 Szabolcsban kisebb hóátfúvásokra kell számítani


Szabolcs-Szatmár-Bereg megye közútjai járhatóak, az erős szél miatt azonban kisebb hóátfúvásokra kell számítani a szombat délutáni órákban - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei igazgatóságának diszpécserközpontja az MTI-vel. Tájékoztatásuk szerint a főutak havasak, hókásásak, egyes útszakaszok viszont jegesek, csúszósak is lehetnek. A térségben átlagosan 1-3 centiméter hó esett, az utak mentén 4-8 centiméteres hó halmozódott fel. A délutáni órákra erősödik a szél, így kisebb hóátfúvásokra kell számítani az utakon. Járhatatlan útszakasz nincs a megyében. A 4-es számú főút Kisvárda és Záhony közötti szakaszán egy autó borult az árokba, a balesetben az autó 63 éves sofőrje a helyszínen életét vesztette. Ezenkívül nem érkezett balesettel kapcsolatos bejelentés a katasztrófavédelem ügyeletére. Az Országos Mentőszolgálat nyíregyházi mentésvezetője az MTI érdeklődésére elmondta: ha lassabban is, de egyelőre minden beteghez ki tudnak menni a mentők.

 

13: 20 Holtan találtak egy férfit házának udvarán Bocskaikertben


Holtan találtak szombat délelőtt egy 56 éves férfira családi házának udvarán a Hajdú-Bihar megyei Bocskaikertben - közölte Kovács Károly, a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószolgálatának munkatársa az MTI-vel. Tájékoztatása szerint a rendőrségi helyszínelés a háznál jelenleg is tart, részleteket későbbre ígért. Ugyancsak szombat reggel találtak egy 57 éves férfit az utcán fekve a Hajdú-Bihar megyei Mikepércsen, az ő életét a kiérkező mentőknek sikerült megmenteniük, fagyási sérülésekkel szállították kórházba - ismertette a százados.

 

13:06 Borsod-Abaúj-Zemplénben egyelőre mintegy két centis a hó átlagosan


Borsod-Abaúj-Zemplén megyében szombat délelőtt kezdődött a havazás, egyelőre mintegy két centiméteres a hó, de a szél már több területen erősen fúj. A helyi meteorológiai szolgálat közlése szerint vasárnap estig 15 és 30 centiméter közötti hótakaróra számítanak. A helyzetet azonban nehezíti majd, hogy például a Hernád-völgyében, vagy a Bodrogközben az erős szél hordja a havat, helyenként akár 80 kilométer/órával. Vasárnap estére a csapadék megszűnik, de hétfőn újra esik, és újra társul hozzá az erős szél. Kedden pedig kiderül az égbolt, és mínusz 20 fok alatti hőmérsékleteket mérhetnek a megyében.

 

hidegido003

 

13:04 Elfagyott a vezetékes ivóvíz több idős ember háza felé Encs Fügöd nevű városrészében

Elfagyott a vezetékes ivóvíz több háznál, az épületek felé levezető csatlakozásánál a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Encs Fügöd nevű városrészében, az eset idős embereket érint. Gaskó Bertalan, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-nek azt mondta: szombat reggel óta a területi önkormányzati képviselő a fiával, illetve a helyi körzeti megbízottal szolgálati autóval húsz literes kannákban hordja a vizet az érintetteknek.

 

12:50 Halálos baleset a csúszós 4-es főúton Kisvárda és Záhony között


Meghalt egy 63 éves záhonyi férfi a 4-es számú főút Kisvárda és Záhony közötti szakaszán, ahol a hótól csúszós úttestről az árokba sodródott személygépkocsijával szombaton - közölte a rendőrség az MTI-vel. A férfi egyedül utazott az autóban, s a borulásban olyan súlyosan megsérült, hogy a helyszínen életét vesztette - mondta Fedor Rita, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője. A főhadnagy hozzátette: a rendőrség megkezdte a baleset körülményeinek tisztázását; a helyszíni vizsgálat nem akadályozza a főútrész forgalmát, de elképzelhető, hogy később egy rövidebb időre útzárat rendelnek el a 4-es főút érintett észak-szabolcsi szakaszán.

 

hidegido004

 

12: 33 Két társasház fűtését kellett megoldani a fővárosi katasztrófavédelemnek az éjjel


Két társasház fűtésének azonnali javításában és újraindításában segédkeztek éjjel a fővárosi katasztrófavédelem emberei, így a XII. és a VIII. kerületi társasházból nem kellett kiköltöztetni a hideg idő miatt a lakókat - tájékoztatta Kisdi Máté, a budapesti szervezet szóvivője szombaton az MTI-t. A budapesti XII. kerületben egy 16 lakásos társasházban az egyik emeleti, üresen álló lakásának radiátora ment tökre, és a kiömlő víz eláztatta az alsó lakásokat, és a közös kazánról üzemelő fűtésveszteség miatt az egész házban 10 Celsius fok alá csökkent péntek estére a hőmérséklet - mondta a Fővárosi Katasztrófavédelmin Igazgatóság szóvivője.


A tűzoltók az üres, lezárt lakásba behatolva, a ház közös képviselőjének jelenlétében leszerelték a radiátort, és szakemberek segítségével újraindíttatták a fűtést. A társasházban lakó közel száz embernek így a reggeli órákra elfogadható hőmérsékletet tudtak biztosítani. A VIII. kerületin Népszínház utcában egy 17 lakásos társasház közös kazánja romlott el, ezért a péntek esti rendkívüli hideg miatt a katasztrófavédelem villanyradiátorokkal segítette a ház lakóit, akik a rendkívüli hideg ellenére nem akarták elhagyni otthonaikat - közölte Kisdi Máté.


A szóvivő az MTI-nek elmondta azt is, a szombat reggel kezdődött intenzív havazás és rendkívüli hideg miatt a teljes készenléti személyi állományuk és valamennyi műszaki eszközük készültségben van az esetleges veszélyhelyzet kezelésére. Hozzáfűzte, a lakosságvédelmi intézkedések keretében melegedősátrak, pokrócok állnak rendelkezésre, amelyeket azonnal fel tudnak állítani és ki tudnak osztani szükség esetén az emberek között.

 

hidegido005

 

12:26 Hóátfúvások nehezítik a közlekedést Jász-Nagykun-Szolnok megyében


Hóátfúvások lassítják az úton lévők haladását Jász-Nagykun-Szolnok megyében a Tiszakürt és Tiszainoka közötti szakaszon, valamint Nagykörű és Hunyadfalva környékén; a Jászkun Volán Zrt. helyközi járatai átlagban 8-10 percet késnek - közölte a megyei védelmi bizottság szombaton az MTI-vel. Tájékoztatása szerint a megyében a csúszós utak miatt a katasztrófavédelem tűzoltó egységeinek öt esetben kellett beavatkozni, a balesetekben személyi sérülés nem történt.


A közlemény kitér arra, hogy a gázszolgáltatók megküldték a megyei katasztrófavédelem igazgatósághoz azon mérőhelyek számát, amelyek ki vannak kapcsolva a szolgáltatásból. Az adatok alapján Jász-Nagykun-Szolnok megyében 4500 mérőhelyen nincs gázszolgáltatás. Ezeket a helyeket a megyei védelmi bizottság települési bontásban megküldi a helyi védelmi bizottságok részére, hogy azok a helyszínen ellenőrizhessék az ingatlanokban élőket, és szükség esetén azonnal intézkedni tudjanak. Szolnokon a helyi védelmi bizottság az ellenőrzéseket már pénteken elkezdte.

 

12:22 ORFK: Udvarnál nem léphetnek be Horvátországba a kamionok


Nem engedik be a kamionokat és a nehézgépjárműveket a horvát hatóságok az udvari átkelőnél, ezért 40-50 jármű torlódott fel az átkelőnél - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője szombat délelőtt az MTI-vel. Garamvölgyi László tájékoztatása szerint az ország déli határszakaszán a többi átkelőnél, ha a kamionok rendelkeznek hólánccal, homokkal és hólapáttal, még beléphetnek Horvátországba. Az ORFK szóvivője azt mondta, egyelőre Magyarország részéről nem indokolt a teherautók és nehéz gépjárművek közlekedésének korlátozása, és minden határátkelő jól járható.

 

12: 21 Röplabdameccsek is elmaradnak


Élvonalbeli röplabdameccsek is elmaradnak a hétvégén a rendkívül hideg és havas időjárás miatt. A hazai sportági szövetség versenybizottságának közlése szerint nem rendezik meg a szombatra (mára) kiírt Csepel-Vegyész RC Kazincbarcika mérkőzést, és hasonlóképpen halasztást szenved a vasárnapi programban szereplő Szolnoki Főiskola RKSI-Dunaferr SE találkozó is. A férfi NB I-ben így szombatra csak a KALO-Méh KSE-Sümegi RE (kezdés 17 ó) összecsapás maradt.

 

12: 14 Mávinform: félórás késések a déli és délkeleti vasútvonalakon


Átlag 25-30 perc késéssel közlekednek a vonatok az ország déli és délkeleti vonalain a havazás és a nagy szél miatt - közölte a Mávinform szombat délben az MTI-vel. A vasúttársaság tájékoztatása szerint a szél és a vonat okozta menetszél miatt több állomáson váltóállítási gond miatt vannak fennakadások. A váltók folyamatos tisztítása ellenére egyes vonatok további késésére kell számítani, ami a 40-50 percet is meghaladhatja. A délnyugat-magyarországi területekről átlag 20-25 perc késésről érkeznek jelentések - közölték, hozzátéve, hogy a budapesti pályaudvarok nagyobb fennakadások nélkül fogadnak és indítanak vonatot. Mint írták, jelenleg négy vonat közlekedik jelentős, 80-100 perces késéssel műszaki problémák miatt.

 

12:07 ORFK: nem nőtt a balesetek száma, az utak járhatók


Számottevően nem nőtt a balesetek száma az ország közútjain, de a rendőrség arra kéri az autósokat, hogy csak akkor induljanak útnak, ha feltétlenül szükséges, és járművük kifogástalan műszaki állapotban van. Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője a szombat délelőtt 11 órai adatokat ismertetve azt mondta: a reggeli adatokhoz képest számottevően nem nőtt a balesetek száma az ország közútjain, csak kisebb koccanásos balesetek történtek.


Életveszélyes sérülésről, halálos balestről eddig nem érkezett jelentés - mondta a dandártábornok, akinek közlése szerint a havazással és a hideg idővel összefüggésben a legnagyobb balesetnek az M3-as autópályán történt délelőtti eset nevezhető, ahol három autó ütközött egymásnak. Az ORFK szóvivője azt mondta, egy folyamatosan működő operatív törzs figyelemmel kíséri és elemzi a hideg idő és a havazás miatt kialakult helyzetet.

 

hidegido006

 

11:19 Hómunkásokat vesznek fel Budapesten


Hómunkásokat vesz fel a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. délután két órától este tízig tartó munkavégzésre - közölte a cég szombat délelőtt az MTI-vel. Az FKF Zrt. a nappali műszakban 98 szóró és ekéző munkagéppel folyamatosan végzi az 1200 kilométer hosszúságú fő- és közösségi közlekedési útvonalakon, hidakon, felüljárókon, a kórházakhoz, egészségügyi intézményekhez, valamint a lakosság ellátását biztosító logisztikai bázisokhoz vezető útvonalakon, továbbá 330 hómunkással a közjárdákon, közlépcsőkön, gyalogátkelőhelyeknél a síkosságmentesítést - mondták el, megjegyezve, hogy az előrejelzések szerint Budapesten napközben további havazás várható. Hómunkásnak jelentkezni a kerületi szolgáltatási csoportoknál lehet, amelyek címei megtalálhatók a www.fkf.hu címen. A nyolcórás munkavégzésért nettó 3550 forintot fizet a társaság - olvasható a közleményben.

 

11:12 Somogyban a 66-os és a 67-es út egy-egy szakaszán kötelező a hólánc


Somogyban a 66-os és a 67-es út egy-egy szakaszán - a szentbalázsi, illetve a simonfai emelkedőn - kötelező a hólánc használata - közölte a rendőrség szombaton az MTI-vel. A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferensének tájékoztatatás szerint a kialakult hóhelyzet miatt rendelték el a hólánc használatát, az érintett útszakaszokon erre jelzőtáblákkal is felhívják a járművezetők figyelmét. Karsay Kornél elmondta továbbá, hogy a hólánccal nem rendelkező gépjárműveket a rendőrök a 66-os úton a szentbalázsi buszfordulótól, a 67-es úton a töröcskei tetőről visszafordítják.


A kamionok, tehergépjárművek, buszok részére Kaposváron a Vásártéri út - Nyár utca sarkánál lévő területen, illetve a cserénfai elágazónál van parkolási, várakozási lehetőség - tette hozzá a sajtóreferens. Somogyban éjfél óta dolgoznak a munkagépek a fő- és mellékutakon. Minden járművet bevetettek, munkálatokat azonban nehezíti az intenzív havazás. Karsay Kornél elmondta azt is, hogy továbbra is veszélyes a jégre menni a Balatonon. A déli parton szombaton két helyen, Siófokon és Balatonfenyvesen jelöltek ki korcsolyázásra, fakutyázásra alkalmas területet a part közelében.

 

hidegido002


11:07 MÁV: egyelőre nem okoz nagyobb gondot a havazás

Egyelőre nem okoz nagyobb fennakadást a vasúti közlekedésben a zord téli időjárás, ott azonban, ahol nagyobb mennyiségű hó esett, már előfordulnak késések, így elsősorban Békéscsaba és Püspökladány térségében - közölte a MÁV Zrt. társasági kommunikációs osztályvezetője szombat délelőtt az MTI-vel. Hackl Mónika elmondta: szombatra menetrend-változtatást vezettek be, amely azt jelenti, hogy csak a menetrendben hópehellyel jelölt, a rendkívüli helyzet alkalmával is közlekedő vonatok járnak. Mivel azonban szombati menetrend lenne érvényben, ez a változtatás viszonylag kisebb mértékű módosulást jelent, s csak néhány százalékkal kevesebb vonat közlekedik - tette hozzá, arra kérve az utasokat, hogy utazásuk előtt mindenképpen tájékozódjanak. Megjegyezte, hogy a legnagyobb "küzdelem" a váltók környékén zajlik, hiszen azok állítását nehezíti a hóesés, a szél pedig a letakarítás után is újra és újra visszahordja a havat. Ezért a vasúttárság több száz munkatársa teljesít szolgálatot ezekben a napokban.


10:39 Székesfehérvár: a közlekedést még nem zavarja a hó


Székesfehérvári olvasónk tájékoztatása szerint folyamatosan, nagy pelyhekben, nagy intenzitással esik a hó, ami jelenleg 2-3 cm vastagságú. A közlekedést nem zavarja még.


10:34 Nyolc Csongrád megyei lakost is megmentettek a rendőrök

Nyolc embert helyeztek biztonságba a hideg elől az elmúlt 24 órában az intézkedő rendőrök Csongrád megyében; köztük többen ittasak voltak, ami fokozottan veszélyes ebben az időben - tájékoztatta a megyei rendőr-főkapitányság sajtószóvivője szombaton az MTI-t. Szenti Szabolcs elmondta: Hódmezővásárhelyen az egyik családi házhoz állampolgári bejelentés alapján mentek tegnap. Ott egy idős, beteg embert találtak, aki önmagát csak nagyon nehezen tudta ellátni, ezért róla a továbbiakban a családsegítő szolgálat munkatársai gondoskodnak.

Mindszenten a szolgálatban lévő járőrök figyeltek fel egy emberre délután, aki a biciklije mellett feküdt a havazásban. Kiderült, hogy a férfi megcsúszott és elesett, de nem tudott felkelni. A kihűlés megelőzése érdekében a rendőrök otthonába kísérték. Az esti órákban rendőri jelzésre Mindszentről és Hódmezővásárhelyről is kórházba szállítottak a mentők két embert, akik ittasak voltak, nem tudtak hazajutni, és időközben átfáztak. Az esti órákban a pitvarosi buszmegállóban figyeltek fel a rendőrök egy 17 éves fiúra, aki elmondása szerint lekéste az utolsó buszt. Mivel telefonálni nem tudott, azt tervezte, hogy megvárja a reggeli járatot. Az egyenruhások látták, hogy a fiatalember már erősen átfázott, ezért hazavitték családjához. Makón egy 16 éves fiút kellett hazavinni, aki egy házibuliból indult haza, de ittas volt, és egy lépcsőház előtt elaludt. A rendőröket a lakók értesítették. Csongrádon a Piroska János téren lakossági bejelentés alapján találtak egy férfira a rendőrök, aki elesett és nem tudott felkelni. Őt a mentők szállították kórházba. Majd a késő esti órákban egy középkorú férfi kért segítséget, aki ittassága miatt nem tudott hazajutni. Mivel közterületen kihűlt volna, ezért neki is a rendőrök segítettek hazajutni.

A rendőrség továbbra is kéri a lakosságot, hogyha a hidegben olyan személyt látnak, akinek élete, testi épsége veszélyben lehet, hívják a 112-es segélyhívószámot. A hívás vezetékes és mobiltelefonról is díjmentes.

 

hidegido001


10:31 Riasztás a hófúvások miatt

Hófúvás miatt Jász-Nagykun-Szolnok, Heves, Békés, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén, Zala és Somogy megye egyes térségeire másodfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. A szervezet honlapján szombat délelőtt elérhető tájékoztatás szerint például Szolnok, Debrecen, Nyíregyháza, Miskolc, Szeghalom, Keszthely és Balatonlelle környékén is erős hófúvásra kell számítani.

A figyelmeztető előrejelzésben azt írták, hogy az Alföld nagy részén és az Északi-középhegység keleti területein az erős, helyenként viharos, 60-75 kilométer/órás sebességű északkeleti szél többfelé okozhat erős hófúvást, amely magas, fél métert meghaladó hótorlaszokat emelhet. Délnyugaton, főként Zala és Somogy megyében az erős északi szél szintén hófúvásokat okozhat. A Nyugat-Dunántúlon a legerősebb széllökések ugyancsak 60-75 kilométer/óra körül várhatók.


10:20 Rendben elindultak a BKV járatai, de lehetnek fennakadások

Rendben elindultak a BKV járatai a fővárosban - tudatta az MTI-vel szombat délelőtt közös közleményben a Budapesti Közlekedési Központ és a BKV Zrt. Mint írták, mindent megtesznek azért, hogy a fővárosban és agglomerációjában a hideg téli időjárás ellenére is rendben közlekedjenek a járművek, ettől függetlenül azonban a havazás okozhat nagyobb forgalmi zavarokat. Rendszeresen ellenőrzik a váltók és a váltófűtés működését, a felső vezeték állapotát, felülvizsgálják a műhelycsarnokok, a szolgálati helyek, a vezetőfülkék, valamint az utasterek fűtőberendezéseit. A buszoknál folyamatosan ellenőrzik a fagyálló- és hűtőfolyadékot, az ablaktörlőket, az akkumulátorokat, víztelenítik a levegős rendszereket, a járművezetőket pedig felkészítették a téli körülmények közötti közlekedés veszélyeire - sorolták az intézkedéseket.

Tájékoztatásuk szerint az autóbuszokon és a trolikon télen-nyáron használható gumiabroncsokat használnak, amelyeket a szakemberek rendszeresen cserélnek. Folyamatos az együttműködés a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-vel, amelynek szóró munkagépei síkosságmentesítik a fő- és a közösségi közlekedési útvonalakat, hidakat, felüljárókat, az egészségügyi intézményekhez vezető utakat és a megállóhelyeket. Ha az időjárás megkívánja, a metró felszíni részein, a HÉV- és a villamosvonalakon "hótörő menetek" indulnak majd üzemszünetekben - közölték. Mindezek ellenére a Budapesti Közlekedési Központ és a BKV arra hívja fel az utasok figyelmét, hogy utazásukat körültekintően szervezzék meg, és vegyék figyelembe az időjárás okozta késéseket, esetleges járatkimaradásokat.


09:44 Minden út járható, de a sózás nem ér semmit

Az Útinform szombat reggeli tájékoztatása

2012-02-04

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite