2019. június 26., szerda - János
Keresés a tartalomban
NagyvilágHazaárulással vádolják Tőkés Lászlót

Hazaárulással vádolják Tőkés Lászlót


Tőkés LászlóA „Ziua de Cluj" napilap 2010. október 5-i számában cikket közöl arról, hogy „Tőkés ellen a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus ügyészei vizsgálódnak".


Azt állítják, hogy: „a Tusványosi Nyári Táborban, július végén, Tőkés azt mondta, hogy a székelyeknek az utcán kell kérniük a területi autonómiához való jogukat. Ennek az állításnak az alapján a Kolozsvár-Napoca-i Szociáldemokrata Párt-szervezet (SZDP) frissen megválasztott elnöke, Mircea Jorj panaszt nyújtott be a Legfelső Ítélő Tábla és Semmítőszék melletti Ügyészségre a református püspök ellen, akit az államhatalom aláaknázásával és a román Alkotmány súlyos megsértésével vádol meg.

„Elképesztőnek tartom, hogy az Ügyészség Szervezett Bűnözést és Terrorizmust Kivizsgáló Igazgatóságához (DIICOT) központi szervezetének 'szakértői' eleve nem utasították el a bűnvádi eljárás beindítását" - reagált Tőkés a vádakra, s felteszi a kérdést: „miként lehetséges, hogy nem vették észre, hogy nyilatkozatomat a Tusványosi Nyári Szabadegyetemen tettem, Románia elnökének és Magyarország miniszterelnökének a jelenlétében, és azt, hogy véleményem teljesen törvényes és nem ütközök az Alkotmány rendelkezé- seibe? Hogyan fordulhat elő az, hogy a DIICOT ügyészei 'nagyvonalúan' eltekintenek attól, hogy én, mint romániai európai parlamenti képviselő, aki az Európai Parlament alelnöki tisztét is betöltöm, nem követtem el 'hazaárulást', mivelhogy nem léptem kapcsolatba egyetlen idegen hatalommal vagy szervezettel sem annak céljából, hogy 'az állam területi egységét, szuverenitását vagy függetlenségét csorbítsam', hogy 'sohasem uszítottam az alkotmányos rend erőszakos és törvénytelen megváltoztatásáért, és nem esküdtem össze az állam biztonsága ellen".

Leszögezte: „Az a mód, ahogyan a DIICOT Központi szervezete Mircea Jorj panasza kapcsán eljár, sérti becsületemet és emberi méltóságomat, a jóhírnévhez való jogomat és magát a forradalmat. Ez utóbbi kapcsán emlékeztetni kívánok arra, hogy a Temesvári Forradalom huszadik évfordulóján elnyertem Románia legmagasabb kitüntetését. Ki hihetné azt, hogy Románia elnöke egy 'hazaárulót' tüntet ki?!"

Mindezek alapján kénytelen leszek feljelentést tenni nevezett Mircea Jorj SZDP-politikus ellen, hamis vád és rágalmazás miatt - írta közleményében Tőkés László.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2010-11-09

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite