2019. augusztus 19., hétfő - Huba
Keresés a tartalomban
ItthonHaza és Haladás: Magyarország újra válságban van

Haza és Haladás: Magyarország újra válságban van


A Haza és Haladás Egyesület szerint az Európai Bizottság előrejelzése alapján kijelenthető, hogy Magyarország újra válságban van. Úgy számolnak: 350 milliárdos lyuk tátong a költségvetésen.

Bajnai Gordon003


A Bajnai Gordon vezette egyesület az MTI-nek pénteken küldött közleményében azt írta: a gazdaság állapota rosszabb, mint 2010 tavaszán volt, amikor a Bajnai-kormány átadta hivatalát Orbán Viktornak. A bizottság jelentése alátámasztja a Haza és Haladás Alapítvány által jelzett forgatókönyvet, amely - a gazdaságpolitika változatlansága mellett - Magyarországra vár: a tavalyi, 1,7 százalékos GDP-csökkenés után idén is zsugorodik a gazdaság, és 2014-ben is csak stagnálással számolhatunk - közölték.


A Haza és Haladás szerint a járulékcsökkentő program sikertelensége és a rosszul végrehajtott rezsicsökkentés miatt leállnak a beruházások, ami kedvezőtlen hatással lesz a munkaerőpiacra, a munkanélküliségi ráta 11 százalék körüli szinten áll be, miközben a foglalkoztatottak száma sem nő. Idén 1,1 százalékkal esik vissza a lakosság fogyasztása, a fogyasztást terhelő adók növekedése miatt a forint tovább veszít értékéből: az infláció várható mértéke a 4 százalékot is meghaladja majd - olvasható a közleményben.


Hozzátették: az Orbán-kormány elbukta az államadósság ellen hirdetett harcot, az adósság idén a nemzeti össztermék 78,7 százalékáig emelkedhet vissza. Ha a kormánynak "mázlija lesz" és egyetlen új, külső kockázat sem leselkedik idén a magyar gazdaságra - azon az alapvető kockázaton túl, amit az unortodox gazdaságpolitika jelent -, 2013-ban 350 milliárd forintos lyukat kell betömni ahhoz, hogy a hiány 3 százalék alatt maradjon. A kormány által kitűzött 2,7 százalékos deficitcél teljesülése pedig további 90 milliárdos kiigazítás igényelne - írta a Haza és Haladás Egyesület.


Magyarország új válságban van, amelyet nem külső erő, nem az előző nyolc év, hanem kizárólag az unortodox gazdaságpolitika okozott; a válság sikeres kezeléséhez kormányváltásra és jó kormányzásra van szükség - zárul az egyesület közleménye. Az Európai Bizottság előrejelzése szerint 2013-ban 0,1 százalékkal esik vissza a magyar bruttó hazai termék, miközben a GDP-arányos államháztartási hiány 3,4 százalék lesz, a GDP-arányos államadósság pedig kissé emelkedik. Olli Rehn, az Európai Bizottság alelnöke sajtótájékoztatóján ugyanakkor azt közölte: Magyarország a túlzottdeficit-eljárás megszüntetésére jelölt hat ország között van, a testület pedig vizsgálja a kormány további konszolidációs intézkedéseinek hatását.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2013-02-22

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite