2019. augusztus 19., hétfő - Huba
Keresés a tartalomban
NagyvilágHázakat, buszokat, autókat gyújtottak fel Londonban

Házakat, buszokat, autókat gyújtottak fel Londonban


Súlyos zavargások törtek ki a brit fővárosban, miután a rendőrség egy tűzharcban lelőtt egy négygyermekes családapát. Nyolc rendőr megsérült.

London001


Zavargások robbantak ki vasárnapra virradóra London Tottenham városrészében amiatt, hogy rendőrök megöltek egy négygyerekes családapát. A rendbontások szombat este kezdődtek, miután mintegy háromszázan gyűltek össze a tottenhami rendőrőrs előtt, tiltakozva a 29 éves Mark Duggan halála miatt, akit a minap egy lövöldözés közben tálaltak el a rendőrök.


A tömeg egyre terebélyesedett, és a tüntetés csakhamar rendbontássá fajult: a tiltakozók összecsaptak a helyszínre vezényelt rohamrendőrökkel, üvegpalackokkal és petárdákkal dobálták őket. Felgyújtottak két rendőrautót és egy emeletes buszt, és épületeket is lángra lobbantottak. Betörték a környékbeli üzletek kirakatait, és szemtanúk szerint fosztogattak is a rendbontók.
A BBC beszámolója szerint nyolc rendőr megsérült az összecsapásokban, egyiküknek súlyos fejsérülése van. Megtámadták a brit közszolgálati televízió közvetítő kocsiját is. Két fotóst megvertek, felszerelésüket összetörték.


Stephen Watson, a londoni városi rendőrség parancsnoka a BBC News-nak azt mondta, hogy "jelentős számú rendőri erőt küldetk a helyszínre, hogy a lehető leghamarabb helyreállítsák a nyugalmat". A rendőrség "elszigetelte a bűnöző elemeket" - tette hozzá a parancsnok. Azt is elmondta, hogy nem volt megerősített rendőri szolgálat a városrészben, annak ellenére, hogy felmerült a feszültség növekedésének lehetősge Mark Duggan halála után. A parancsnok hangsúlyozta, hogy a rendőrörs előtti szombat esti tüntetés békésnek indult, semmi jele nem volt annak, hogy az zavargásokba torkollik.


Tottenham nemcsak London, hanem általában véve Anglia egyik legnincstelenebb környéke, ahol a gyerekek fele szegénységben él. Itt van a főváros egyik legnagyobb fekete bőrű közössége. Az etnikai indíttatású ellentétek, a rendőrséggel szembeni ellenérzések, illetve az erőszakos tömegmegmozdulások nem új keletűek. 1985-ban halálos áldozatokat követelő zavargások robbantak ki itt, miután egy asszony házkutatás közben szívelégtelenségben meghalt.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2011-08-07

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite