2019. március 22., péntek - Benedek
Keresés a tartalomban
ItthonHázakat tett lakhatatlanná a tegnapi vihar - 1200 riasztást kaptak a tűzoltók

Házakat tett lakhatatlanná a tegnapi vihar - 1200 riasztást kaptak a tűzoltók


A vihar miatt sok ház teljesen lakhatatlanná vált, a Mátrai Erőmű üzemzavara miatt pedig 29 ezren maradtak áram nélkül.

vih


Országszerte folytatódik csütörtökön a viharkárok felszámolása. A viharos időjárás a napokban elsősorban Pest, Bács-Kiskun, Heves és Jász-Nagykun-Szolnok megyét sújtotta, ebben a négy megyében a vihar következtében összesen 69 ezer fogyasztó maradt áram nélkül és számos ház lakhatatlanná vált.


Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság csütörtökön az MTI-vel azt közölte: az országon hétfő estétől átvonuló vihar miatt főként leszakadt faágakat és kidőlt fákat kellett a tűzoltóknak eltávolítaniuk, de olyan eset is akadt, ahol esővizet szivattyúztak és épületekben keletkezett károkhoz vonultak ki.


Csak szerdán a tűzoltók 1247 esetnél avatkoztak be. Három embert például egy olyan gépjárműből kellett kimenteniük, amelyre rádőlt egy fa. Mindhárman könnyebb sérüléseket szenvedtek. A közlemény szerint a vihar által a leginkább érintett négy megyében a sok bejelentés miatt a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok ügyeleti szolgálatát egy-egy emberrel megerősítették, a tűzoltóságokra pedig berendelték a szabadnapos munkatársakat is.

 

vihar03


A vihar miatt számos épület lakhatatlanná vált. Jász-Nagykun-Szolnok megye két településén összesen 21 embernek kellett elhagynia a házát, mert az a vihar okozta károk miatt életveszélyessé vált. A Pest megyei Nagykőrösön a Petőfi Sándor Általános Iskola tetőszerkezetét megrongálta a vihar. Az iskolában táborozó mintegy száz gyermeket és kísérőiket a település másik iskolájában helyezték el.


Heves megyében Tarnazsadányban nyolc, Halmajugrán hat, Tarnaőrsön négy, Erken két embert kellett kitelepíteni, összesen hét lakóházból. Erken ketten a Máltai Szeretetszolgálat által biztosított lakásban, a többiek a településeken élő rokonoknál szálltak meg.


Csaknem 30 ezren maradtak áram nélkül


A vihar következtében a Gyöngyös körzetében lévő Mátrai Erőmű Zrt. hármas és négyes blokkja távvezetéki üzemzavar miatt szerdán automatikusan leállt, emiatt 29 ezer fogyasztónál nem volt áram. Délután négy órakor az erőmű mindkét blokkját újraindították, így este kilenc órára elérték a normál üzemi teljesítményt - írta az OKF.


Heves megyében számos helyen hosszabb-rövidebb ideig szüneteltek a közműszolgáltatások. Több településen az áramkimaradások miatt a vízellátás is akadozott, illetve leállt, de azt szerda estig mindenhol sikerült helyreállítani.


Az áramszolgáltatást viszont, amelynek a kimaradása korábban csaknem hetvenezer fogyasztót érintett, szerda éjfélig mintegy tizenötezer háztartásban nem sikerült visszaállítani. Bács-Kiskun megyében ötezer, Heves megyében háromezer, Jász-Nagykun-Szolnok megyében háromszáz, Pest megyében pedig hatezer fogyasztónál nem volt áramszolgáltatás éjfélkor. A szolgáltatók azóta is folyamatosan dolgoznak a helyreállításon - hangsúlyozta az OKF.


Forrás: MTI/Időkép.hu/HÍR PORT24

 

2011-07-21

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite