2019. április 19., péntek - Emma
Keresés a tartalomban
ItthonHazánkig nyúlik a Daimler-botrány: a vagyonkezelő vizsgálja a 2005-ös buszbeszerzést

Hazánkig nyúlik a Daimler-botrány: a vagyonkezelő vizsgálja a 2005-ös buszbeszerzést


A magyar kormányt hivatalosan egyelőre nem kereste meg az ügyet vizsgáló washingtoni igazságügyi minisztérium. Vizsgálatot indított a Nemzeti Vagyonkezelő a Volánbusz 5 évvel ezelőtti buszbeszerzésének ügyében. A washingtoni igazságügyi minisztérium szerint az amerikai Daimler cég több mint 300 ezer eurót, vagyis körülbelül 80 millió forint kenőpénzt fizethetett ki a magyar kormányzati tisztviselőknek azért, hogy a cég buszaiból vásároljon az állami cég.


A Volánbusz öt éve 31 darab buszt vásárolt a Daimlertől, a Mercedes járművekkel leginkább Érden találkozhatunk. A Volánbusznál azt mondják: fogalmuk sem volt a Daimler esetleges korrupciós ügyeiről. Törvényesen jártak el, hiszen közbeszerzési eljárásban szerezték be a buszokat.

Szollár Domokos kormányszóvivő szerint a kormánynál nem jelentkeztek az amerikai hatóságok. A miniszterelnök ugyanakkor délelőtt tárgyalt a Volánbusz 2005-ös buszvásárlásáról a nemzeti vagyonkezelő vezetőjével, aki azonnali vizsgálatot rendelt el.


Az amerikai igazságügyi minisztérium keresete szerint a Daimler legalább 22 országban fizetett le kormányzati tisztségviselőket azért, hogy üzlethez jusson.

Április elsején lesz Amerikában a tárgyalás, addig nem kommentáljuk az ügyet - mondta a Híradónak a Daimler szóvivője. A cég ugyanakkor hajlandó peren kívüli megegyezés esetén 185 millió dollár büntetést fizetni az amerikai hatóságoknak.

2010-03-24

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite