2019. május 25., szombat - Orbán
Keresés a tartalomban
ItthonHázbizottság: nincs állásfoglalás Vona öltözéke ügyében

Házbizottság: nincs állásfoglalás Vona öltözéke ügyében


A Fidesz azt kezdeményezte a Házbizottság péntek esti ülésén, hogy jövő héten hétfőn, kedden és csütörtökön ülésezzen az Országgyűlés - közölte Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője újságírókkal.


Fidesz logoA politikus beszámolt arról is: javasolták, hogy hétfőn kezdje meg a parlament azoknak az indítványoknak a megtárgyalását, amelyek a kormányalakításhoz szükségesek. Ezt érinti az alkotmány módosítása is a miniszterelnök-helyettesi intézmény bevezetésével, és érinteni fogja a kisebb parlamenttel kapcsolatos változtatás is. Közölte: reményeik szerint az Orbán Viktor által előterjesztett politikai nyilatkozat tárgyalását is megkezdi az Országgyűlés hétfőn.

Csütörtökön már szeretnének az előterjesztett javaslatok egy jelentős részéről szavazást kezdeményezni - mondta Lázár János.

Szólt arról is, hogy szeretnék ha a kormány május végén esküt tehetne, ennek érdekében indítványozni fogják, hogy május 25-26-27-28-án is dolgozzon a Ház.

A frakcióvezető kérdésre válaszolva közölte: a Házbizottság tárgyalta Mesterházy Attila MSZP-frakcióvezető javaslatára Vona Gábor Jobbik-elnök gárdamellény-viseletét, de nem fogadott el politikai nyilatkozatot ebben az ügyben. Hozzátette, hogy a szabálysértési eljárás befejezéséig nincs mit kezdenie ezzel az ügynel a Háznak.

Az MTI kérdésére Lázár János elmondta: az alkotmányügyi bizottság hétfőn már ülésezni fog, és reméli, hogy hétfőn, kedden és szerdán a többi bizottság is megkezdi a munkáját.


Az MSZP sajnálja, hogy a házbizottság nem ítélte el Vona tettét

 

MSZP logoAz MSZP sajnálatosnak tartja, hogy nem alakult ki konszenzus a házbizottságban arról: ítéljék el Vona Gábornak, a Jobbik frakcióvezetőjének tettét, aki gárdamellényben tette le képviselői esküjét pénteken a parlamentben.

Mesterházy Attila az ülés után újságíróknak elmondta: azt is szerették volna elérni, hogy kérjék meg az összes parlamenti képviselőt arra, a jövőben tartózkodjanak az ehhez hasonló politikai megnyilvánulásoktól és tartsák be a jogszabályokat. Ebben szintén nem alakult ki konszenzus.

Véleménye szerint az országgyűlési képviselőknek különösen el kell kerülniük annak a látszatát, hogy jogszabályt sértenek.

A frakcióvezető tájékoztatása szerint a házbizottságban vita volt a kisebb parlamentről. Hozzátette: az MSZP az iránnyal egyetért, de szerinte több idő kell kimunkálni az erre vonatkozó alkotmánymódosítást, és ezzel összefüggésben szükség van arra is, hogy egyértelmű legyen a választójogi törvény módosítása.


LMP: problémás a gárdamellény viselése


LMP01Az LMP problémásnak tartja, hogy Vona Gábor a gárdamellény viselésével egy olyan egyesületet népszerűsített, amelyet a bíróság mások jogai, szabadsága, méltósága védelme érdekében oszlatott fel; a jobbikos politikus gesztusa fájdalmat okozhat a sértetteknek.

Schiffer András, az LMP frakcióvezetője a házbizottság ülése után hangsúlyozta: ebben a kérdésben a köztársasági elnök hajszálpontosan foglalt állást, minden képviselőnek kötelessége a jogszabályokat betartani és tiszteletben tartani a bírósági ítéleteket. Mint mondta, a Székely himnusz eléneklése váratlanul érte őket és tiszteletben tartották a politikusok éneklését, de a házbizottságon jelezte, hogy ezeknek az ünnepélyes alkalmaknak van egy bevett, a tradíciókban gyökerező formája, miszerint a Himnuszt és a Szózatot szokás elénekelni.

Az LMP nem rendelt el kötelező szavazást a bizottsági struktúráról szóló voksolásnál. Mint mondta, többüket aggodalommal töltötte el és a szavazási magatartásukat is befolyásolta, hogy a Jobbik Schneider Tamást jelölte a szociális bizottság élére, aki a kilencvenes években több alkalommal sem "az egyenlő tisztelet mindenek felettiségéről tett tanúbizonyságot" Egerben.

Schiffer András korrektnek és felelősségteljesnek tartja a Fidesz javaslatát a bizottsági elnöki posztok elosztására vonatkozóan, de sajnálatosnak nevezte, hogy az MSZP még nem jelölt bizottsági tisztségviselőket.

A kisebb parlamenttel kapcsolatban azt mondta: nem a gombhoz kell varrni a kabátot. Megújítani kell a magyar demokráciát, nem rendszert kell váltani, ennek része, hogy gondolkodjunk egy olyan új választási rendszeren, amely közelebb hozza a parlamentarizmust a magyar állampolgárokhoz - fogalmazott, hozzátéve: hogy mennyivel csökken a képviselők száma, az részletkérdés.


Forrás: MTI/Nógrád24.hu

 

2010-05-14

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite