2019. augusztus 26., hétfő - Izsó
Keresés a tartalomban
ItthonHackertámadás érte hírportálunkat

Hackertámadás érte hírportálunkat


A mai nap délelőtt kilenc óra után támadás érte cégcsoportunk több online fórumát és különböző adminisztrációs csatornáinkat is hackertámadás érte. A problémát informatikai háttércsoportunk azonnal észlelte és percek alatt helyreállította az illetéktelenek által okozott károkat. Cégcsoportunk az ügyel kapcsolatosan rendőrségi feljelentést tett.

hacker


A mai nap folyamán nem sokkal délelőtt kilenc óra után támadás érte a cégcsoportunkhoz tartozó Nógrád24.hu adminisztrációs felületét valamint a Nógrád24.hu facebook oldalát is illetéktelenek feltörték. Mindezen túl cégcsoportunk levelezési rendszerét is támadás érte, így illetéktelenek feltörték a nograd24@nograd24.hu általános email címünket és cégünk ügyvezető igazgatójának levelezési felületét is támadás érte.


A hibát cégcsoportunk informatikai háttércsoportja azonnal észlelte és percek alatt helyreállította és kivédte az illetéktelenek behatolását. A hackerek megkísérelték a cégcsoportunkhoz tartozó SuperTalent Produkciós Irodánk számítástechnikai hátterét megtámadni, de az nem sikerült a támadóknak. Mivel a hacker támadás folyamát a jogtalan a behatolók titkos adatokhoz, üzleti titkokhoz juthattak ezért cégünk jogi osztálya az ügyben büntető feljelentést tett.


Pierog Ferenc a Hír Port24 cégcsoport ügyvezető igazgatója elmondta, hogy nem érti miért történt ez a támadás, de a mai naptól kezdve még komolyabb és zártabb rendszer védi az adminisztrációs felületeket. Informatikai háttércsoportunk látja azt az IP címet, ahonnan a támadás érkezett, ezt és a támadással kapcsolatos általunk szerzett információkat is átadtuk a hatóságoknak, akik meg is kezdték az ügyben ismeretlen tettes vagy tetessek ellen a nyomozást.

Két év börtönt is kaphat az elkövető

A számítógépes bűnözés elleni fellépéssel foglalkozó büntető törvénykönyvi (Btk.) és a büntetőeljárási törvény módosítása, illetve a különböző anyagi és eljárásjogi módosítások április elsejétől léptek életbe. Ezek közül az egyik legfontosabb a számítástechnikai rendszerbe való jogosulatlan belépés, azaz közismertebb nevén a hacker-támadás nevesítése lett.


A törvény ezt a cselekményt bünteti attól függetlenül, hogy az elkövető okozott-e kárt vagy sem. Hasonlóan új a számítógépes adatok jogosulatlan megváltoztatását is bünteti a törvény. Az effajta informatikai rongálást, például egy honlap jogosulatlan megváltoztatását a törvény - a hacker-támadáshoz hasonlóan - akkor is bünteti, ha a tettes nem okozott kárt a cselekményével.


Ugyanígy bűncselekménynek minősül a számítógépes rendszerek működésének akadályozása, vagyis lényegében a vírusokkal történő "lefagyasztása" is. Szintén a Btk.-szabályozza az internet, illetőleg az intranet jogtalan kifürkészése, azaz ha valaki egy zárt csoportnak szóló vagy zártan közölt információt feltör, elolvassa a másnak címzett elektronikus leveleket, más néven "lehallgatja az e-maileket".

Ezeket a bűncselekményeket egytől két évig terjedő börtönbüntetéssel is sújthatja a bíróság.

 

HÍR PORT24

 

2012-05-09

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite