2019. április 22., hétfő - Csilla
Keresés a tartalomban
ItthonHetekig lehetnek még utórengések Magyarországon

Hetekig lehetnek még utórengések Magyarországon


földrengés02Szombat este 4,7-es erősségű földrengés rázta meg Oroszlány térségét, a rengés epicentruma 10 kilométer mélyen volt. Több épület is megrongálódott, a károkat vasárnap kezdik felmérni.


A szombat esti, 4,7 erősségű magyarországi földrengést több kisebb utórengés is követte éjszaka, ám ezek annyira gyengék voltak, hogy károkat nem okozhattak - mondta el Tóth László szeizmológus vasárnap reggel. Hozzátette, hogy a földrengéseket követően egyre ritkábban és egyre kisebb erősségű utórengések még akár néhány hétig is jelentkezhetnek.
Szombat este 4,7-es erősségű földrengés rázta meg Oroszlány térségét. A rengés epicentruma 10 kilométer mélyen volt. Több épület is megrongálódott, a károkat vasárnap kezdik felmérni. A rengést az ország több részén is lehetett érezni. Sokan nem az otthonaikban töltötték az éjszakát.


Az eddigi adatok szerint senki sem sérült meg a szombat esti földrengés miatt Magyarországon, de a rengés után több ember is elhagyta otthonát. Statikusok vizsgáltak meg több épületet a fővárosban, a Komárom-Esztergom megyei Oroszlányban és Vértessomlón is.
A Magyar Tudományos Akadémia Szeizmológiai Obszervatóriumának tájékoztatása szerint a szombat kora esti földrengés a Richter-skála szerint 4,7 erősségű volt. Várhatóan lesznek utórengések, de jóval kisebbek - közölte Tóth László szeizmológus szombaton este. Tóth László ismertetése szerint a rengés 18 óra 41 perckor kezdődött, epicentruma Oroszlánytól pár kilométerre északra volt.
A szakember szerint szinte biztos, hogy lesznek utórengések, de ezek már jóval kisebbek lehetnek, emiatt károkat sem okozhatnak.


A rengés centruma 10 kilométerrel volt a föld alatt, az épületekben az első beszámolók szerint csak kisebb károk keletkeztek, személyi sérülés nem történt - közölte.


Budapesten sehol sem kellett kiköltözni a lakóknak


Budapesten sehol sem kellett elhagyniuk lakásaikat a lakóknak, az épületekben sehol nem keletkezett komolyabb kár vagy sérülés a szombat esti földrengés következtében - közölte a fővárosi tűzoltóság ügyeletes tisztje szombat éjjel.
A tűzoltóknál folyamatosan csörgött a telefon, este háromnegyed hét óta eddig több mint tíz helyről jelezték az ijedt lakók, hogy repedéseket találtak házukon.


A tűzoltók minden egyes esetben kivonultak a helyszínre, megvárták, illetve megvárják az ügyeletes statikust, aki eddig mindannyiszor megállapította, hogy a repedések vagy korábbiak, vagy csak a vakolaton, illetve a festéken keletkeztek vékony repedések. Ezek a repedések sehol nem veszélyeztetik a házak statikai állapotát, így aggodalomra nincs ok, és mindenhol megnyugodhattak a lakók.


Gudor István, a III. kerület polgári védelmi parancsnoka korábban közölte, hogy nem kellett senkit sem kiköltöztetni abból a két panelépületből, ahol a falakon repedéseket találtak. A statikusok sem a Huszti, sem pedig a Hollós Korvin Lajos utcai épületeken nem találtak a földrengéssel összefüggésbe hozható sérüléseket, repedéseket.
Egy XI. kerületi panelépületben is keletkeztek kisebb károk, a lakóknak itt sem kellett elhagyniuk az épületet. A Gazdagréti téren lévő tízemeletes házban - az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója szerint - a 7., a 8. és a 9. emeleten a lépcsőházban vakolatdarabok estek le.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

2011-01-30

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite