2021. szeptember 19., - Vilhelmina
Keresés a tartalomban
Nógrádi polgárHét éve muzsikál az erdő

Hét éve muzsikál az erdő


Szabó Lajos erdőmérnök. Ha valaki ránéz, tudja, hogy közel áll a természethez. Az egész lényéből sugárzik a természetesség, a kiegyensúlyozottság. Az a harmónia, amit csak azok az emberek élnek meg, akik tudják, értik a természet hangjait. Ezekbe a hangokba már hét éve csempészi be az emberek által keltett hangot. A muzsika hangját. 7 éve Muzsikál az erdő a Mátrában. Ennek kapcsán beszélgettem vele.

- Melyik a nagyobb szerelem, az erdő vagy a zene?

Természetesen az erdő. Az ember életében vannak fordulópontok, lelki változások. Amikor kilépünk a megszokottból és nyitni kell más, valami új felé. Így született meg a Muzsikál az erdő gondolata is.

- Honnan a kötődés az erdőhöz és honnan a zenéhez?

Mind a kettő gyermekoromból ered. A Körösök partján nőttem fel. Amennyit csak lehet a szabadban voltam. Akkor horgásztam. Hetedik osztályos koromtól már biztos volt a vonzódás, és biztos volt, hogy erdész leszek. Mivel jól tanultam, a szüleim biztattak az erdőmérnöki szak irányába. Így a szülővárosomban elvégeztem a gimnáziumot, majd aztán jött az egyetem. A kitartás az erdőhöz végig megvolt. Pedig nézegettem más irányok felé is. Állatorvos, történelem tanár, érdekelt a földrajz, az agrárium. A zene pedig egyik unokatestvéremhez köt, aki a Zeneakadémiára járt. Vele jártam koncertekre, ő vitt el az opera világába.

- Hetedik alkalommal kezdődött július harmadikán a koncertsorozat. 9 napon keresztül zene szól a Mátra különböző pontjain. Hogyan maradt meg ez a rendezvény ennyi éven keresztül?

Most is ugyan olyan nagy szükség van rá, mint hét évvel ezelőtt. A világunk túlcivilizálódott.
A mostani fogyasztói társadalom félrevezeti az embereket. Olyan értékeket állít elénk, amik nem megalapozottak, amik sokszor bajba is sodorják az embereket. Eladósodnak egy életre felesleges dolgok miatt. Rá kell jönni, hogy van élet plazmatévé nélkül is. Mindenki boldog akar lenni, de az élet igazi értékét kell megtalálni.


Nekem az erdő adja a megnyugvást. A hangok, az illatok, a fények játéka, az avar érintése, a fatörzsek, mind-mind más benyomás. Más dimenzióba kerül ott az ember.
Egy koncert teremben az ember lelkileg megtisztul. Akkor, ott lehet gondolkodni, tervezni, megújulni. Ezt az erdő is megadja. Amikor a zene szól az erdőben a miliőnek is mondanivalója van. Jó, hogy nem vagyunk nagyon sokan. Nem jó, ha több az ember, mint a fa. Az már egyfajta civilizációs túlsúly. Elveszti az egész a báját.

Július 5-én Bátonyterenyén, a Gyürky-Solymossy kastély csodálatos parkjában volt a program. A koncertet az eső félbeszította ugyan, de aki ott volt, ha jól becsülöm kétszáz ember felejthetetlenül jól érezte magát. Pokrócon kicsikkel az édesanyák, kerekes székes idősek, közben zsíroskenyeret kínáltak hagymával és paprikával. Valóban megvolt a maga bája. Kicsit megállt az idő. A fák voltak, és a zene, a régi barátok, a rég nem találkozott barátok, és a háttérben egy erdész egyenruhába öltözött fiatalember, akinek az arcán lehetett látni, hogy tényleg más dimenzióba került. A legjobb az egészben az volt, hogy minket is magával vitt. Reméljük, sokáig így is lesz ez még.

KR

 

 

2010-07-07

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite