2019. június 26., szerda - János
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeHétfői beavatkozások, nyári viharkárok Nógrád megyében

Hétfői beavatkozások, nyári viharkárok Nógrád megyében

Szabadtéri tűzhöz és veszélyes fákhoz is vonultak a tűzoltók a hét első napján.

tűzoltók

Szabad területen három alkalommal csaptak fel a lángok tegnap Nógrád megyében. Nőtincsen egy hektáron égett a száraz fű és a bozótos, emellett a tűz veszélyeztetett egy istállót is. A rétsági hivatásos tűzoltók puttonyfecskendőkkel (háti permetezőhöz hasonló működésű és méretű, kisebb tüzek oltására alkalmas eszköz) és kéziszerszámokkal oltották el a lángokat. Balassagyarmaton kigyulladt egy fűnyíró gép és a tűz miatt négyszáz négyzetméteren leégett a száraz fű is. A tüzet az Ipoly-parti város tűzoltói fékezték meg. Este Hugyag külterületén az összehordott szemét égett kisebb területen, ott a szécsényi hivatásos tűzoltók oltották el a lángokat.

Lehasadt egy nagy méretű diófa nyolcméteres ága tegnap délután Taron. A pásztói hivatásos tűzoltók egy motoros láncfűrésszel távolították el a veszélyes fát. Pásztón, a Hasznosi-víztározó közelében kidőlt egy nagy méretű fa és félpályás útakadályt képezett. Ebben az esetben is a pásztói tűzoltók végezték el a műszaki mentést.

Noha tegnap nem volt viharos szél Nógrád megyében, ezek a fák vélhetően még a múlt heti viharban meggyengültek, és fontos tudni, hogy az ilyen jellegű veszélyekkel az év minden napján számolni lehet. Amennyiben bárki a gyalogos- vagy közúti forgalmat, esetleg épületet veszélyeztető kidőlt, lehasadt fát lát, minden esetben értesítse a katasztrófavédelem tűzoltóegységeit az ingyenesen hívható 105-ös vagy 112-es segélyhívó telefonszámok valamelyikén.

A nyári viharokat és a velük együtt járó meteorológiai jelenségeket nem lehet megelőzni vagy elhárítani, azonban az általuk okozott károk mértékét megfelelő előkészületekkel csökkenteni lehet. A vihar által okozott károk csökkentésének legfontosabb eleme a tájékozódás. Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyes időjárási viszonyok kialakulásának esetén, azok valószínűségének és mértékének függvényében figyelmeztetéseket, valamint riasztásokat ad ki. Ezeknek az információknak a lakossághoz történő eljuttatását a katasztrófavédelem is segíti. A riasztások híre megjelenik az ingyenesen elérhető, bármelyik okostelefonra vagy táblagépre letölthető és személyre szabható VÉSZ alkalmazáson. Amikor már ismert, hogy hol és milyen veszély várható, meg lehet tenni a szükséges óvintézkedéseket. Alapvetően három veszélyes meteorológiai jelenségre vezethetők vissza a nyári viharok okozta káresetek: ezek az erős szél, a hirtelen lezúduló jelentős mennyiségű csapadék, valamint a villámcsapás. Az alábbi lépésekkel lehet elejét venni, vagy csökkenteni a károkat:
• Zárjuk el, vagy rögzítsük a kertben, erkélyen található tárgyakat, hogy a szél azokban vagy azokat felkapva ne okozzon kárt!
• Lehetőség szerint ne parkoljunk gépjárművünkkel fa alá!
• Jelentős mennyiségű csapadék esetén áramtalanítsuk a pincét és a szuterénben található helyiségeket, ezekből az épületrészekből vigyük biztonságos helyre háziállatainkat és ingóságainkat!
• A patakok és kisebb vízfolyások rövid idő alatt veszélyesen megáradhatnak, ne tartózkodjunk a közvetlen közelükben és ne próbáljunk meg átkelni rajtuk!
• A nagy mennyiségű csapadék minden közlekedési ágazatban fennakadásokat és késéseket okozhat, az utakon és aluljárókban összegyűlt vízben elakadhatnak a gépjárművek. Kerüljük el ezeket az útszakaszokat!
• A villámcsapás hatásai ellen villámhárítóval és az elektromos hálózatba kötött túlfeszültség elleni védelemmel tudunk védekezni!
• Baj esetén hívjuk a 112-es segélyhívó számot!

Vihar idején a katasztrófavédelem műveletirányítási központjaiba tömegesen érkeznek a bejelentések. A tűzoltók súlyosságuk alapján sorrendet állítanak fel és a legkritikusabb helyszíneken kezdik meg a munkát. Amennyiben a bejelentett kárt időközben sikerült saját erőből felszámolni, ennek tényét is be kell jelenteni, hiszen így a valós, még megoldásra váró esetekhez gyorsabban mehet a tűzoltói segítség.

 

Forrás:Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság


2017-07-05

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite