2019. március 20., szerda - Klaudia
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeHétfőn tetőzik az Ipoly, hét ingatlant kiürítettek Ipolytarnócon

Hétfőn tetőzik az Ipoly, hét ingatlant kiürítettek Ipolytarnócon


Mivel 410-415 centiméteren hétfőn tetőzik az Ipoly, a veszélyeztetett hét ingatlant kiürítették a Nógrád megyei Ipolytarnócon, az érintett 29 lakó várhatóan négy-öt nap múlva költözhet vissza; a területet rendőrök őrzik - közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője hétfőn Salgótarjánban.

ipolytarnoc2013


Berecz György a sajtótájékoztatón elmondta: a Rákóczi és Dankó úti lakók rokonokhoz vagy a faluban kialakított melegedőbe költöztek, ahová élelmiszeradományokat szállít a vöröskereszt. A közműszolgáltatók bejárták a területet, szükség esetén intézkednek a szolgáltatás szüneteltetéséről - tette hozzá.

ipolytarnoc20131


Kitért arra is, hogy Ipolytarnóc vezetői előre felkészültek a védekezésre, vasárnap 1200 homokzsákot helyeztek el, mielőtt hétfőn reggel megáradt az Ipoly, és elöntötte a folyóhoz közeli házak udvarát. A Nógrád megyei falu nyolc házát 2009 decembere óta hetedszer öntötte el a víz. Az igazgató elmondta, most hét ház van veszélyben, mert egy Rákóczi úti épület kiégett, és üresen áll.


Berecz György ismertette: a folyó Ipolyvece-Dejtár-Balassagyarmat-Szécsény szakaszán hétfőn elsőfokú védekezést rendeltek el, 6 és 18 óra között figyelőszolgálat ellenőrzi a védművek állapotát. Az előrejelzés szerint a hétfői tetőzés után lassú apadás kezdődik majd a folyón.

ipolytarnoc2013_2

Az érintett településeket homokzsákokkal látták el, a katasztrófavédelem felvette a kapcsolatot a társszervek vezetőivel az árvízi védekezés támogatásáért - mondta Berecz György. Hozzátette: az esetleges együttműködésről a Balassagyarmati Fegyház és Börtön parancsnokával is egyeztettek. Az intézetbe 3000 zsákot vittek, hogy szükség esetén a fogvatartottak megtölthessék homokkal.Az árterülettel határos szakaszon gazdálkodókat arra szólították fel, hogy szerezzenek be megfelelő mennyiségű takarmányt az állatok etetésére.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24
Fotó: Komka Péter - MTI

 

2013-02-25

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite