2019. május 19., - Ivó, Milán
Keresés a tartalomban
ItthonHétpontos gazdaságélénkítő javaslatot készített az MSZP

Hétpontos gazdaságélénkítő javaslatot készített az MSZP


Az MSZP szerint a gazdaság élénkítéséhez először a befektetők bizalmát kell visszaszerezni, a szocialisták ennek érdekében hétpontos javaslatcsomagot készítettek.

szekeresimreegy

 

Szekeres Imre, az MSZP gazdaságpolitikai kabinetvezetője csütörtökön sajtótájékoztatón elmondta: kezdeményezik a bírói függetlenség szervezeti és személyi garanciáinak helyreállítását, az alaptörvény módosítását azért, hogy az Alkotmánybíróság visszakapja korábbi jogkörét, a Költségvetési Tanács pedig korábbi szervezetét, illetve helyreállítanák az érdekegyeztetés kormányváltáskor hatályos rendszerét is.


A szocialisták javaslatai között szerepel, hogy a magán-nyugdíjpénztári tagok állami nyugdíjra legyenek jogosultak, az állami kezelésbe vont magánnyugdíjvagyon maradékát pedig csak nyugdíjakra fordíthassa az állam. Az MSZP emellett sürgeti a válságadók kivezetését 2013. január 1-jével, a bankadó átalakítását úgy, hogy ne gátolja a vállalkozások hitelhez jutását, a korábban munkáltatói tb-járuléknak nevezett szociális hozzájárulási adó 3 százalékpontos csökkentését, a társasági adó 18 százalékra emelését, valamint azt, hogy a felső áfakulcs ismét 25 százalék legyen. Az egykulcsos helyett progresszív személyi jövedelemadót vezetne be az ellenzéki párt, visszaállítva a kiskeresetűek adójóváírását.


Adójavaslatait éppúgy, mint a kiszámítható költségvetési szabályok törvénybe iktatását, az MSZP a februári szezonkezdetekor benyújtja a parlamentnek - ismertette Szekeres Imre, megjegyezve, hogy terveiket a költségvetési és számvevőszéki bizottság csütörtöki ülésén, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter meghallgatásakor is bemutatják. A javaslatcsomagot a szocialista politikus úgy indokolta: az ország az elmúlt hónapokban rendkívül drágán jutott hitelhez és tudta megújítani államadósságát, amely így - és a forint gyengülése miatt - emelkedett. Véleménye szerint ezen csak a hitelezők bizalmának visszaszerzésével lehet változtatni.


Szekeres Imre hangsúlyozta, hogy ezen segíthet a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött megállapodás is, amelyre azonban nem lett volna szükség, ha a kormány jó gazdaságpolitikát folytat, és nem bizonytalanítja el a befektetőket. Ezzel kapcsolatban azt is mondta, hogy az MSZP csak olyan IMF-megállapodást támogat majd, amely nem vezet indokolatlan megszorításokhoz.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 


2012-01-26

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite