2019. augusztus 18., - Ilona
Keresés a tartalomban
ItthonHétvégi demonstrációk a fővárosban + VIDEÓ

Hétvégi demonstrációk a fővárosban + VIDEÓ


Riadókészültségbe helyezték a rendőrséget a hétvégi fővárosi tüntetésekkel összefüggésben. Szombaton három, vasárnap egy demonstrációra kerül sor. Válogatni is lehet: lesz tüntetés a kormányért, Schmitt Pál ellen és mellett, valamint a Klubrádióért.

demonstracio001


Néma, békés demonstrációval tüntetnek a kormányért és Európáért Széles Gábor, Bayer Zsolt, Bencsik András és holdudvara a szombati kormányvédő békemeneten. Az Echo TV hivatalos Youtube-oldalára feltöltött klip elején Bencsik András, a Demokrata című hetilap főszerkesztője, Széles Gábor vállalkozó és Bayer Zsolt, a Magyar Hírlap publicistája beszél az Orbán-kabinet melletti - a Hősök terétől az Országházig tartó - civil felvonulásról.

A felvétel végén Bayer Zsolt hozzáteszi: ők igent mondanak Európára, de nemet mondanak arra, amit „Európa ma a magyar kormánnyal és Magyarországgal művel". Bayer szerint, aki nem akarja, hogy az IMF válasszon kormányt és kormányfőt Magyarországon, annak a szervezők és „sok-sok magyar ember mellett" ott a helye a szimpátiatüntetésen.

 

A Fidesz korábban jelezte, hogy a párt nem képviselteti magát az eseményen.

A délután 16 órakor kezdődő budapesti békemenetre a többi közt Nyíregyházáról, Kiskunhalasról, Pécsről, Komlóról, Szegedről, Pécsről, sőt az országhatáron túlról is érkeznek a kormányt védeni akarók. A szervezők nem csupán embertömegre, hanem sok-sok munkagépre és traktorra is számítanak.


Schmitt Pál diploma(f)osztója

A kormány melletti békemenettel egyidőben, 16 órakor kezdődik a köztársasági elnök plágiumbotrányára reagáló „Ünnepélyes Diploma(f)osztó", a budapesti Dísz téren. A Facebookon szervezett demonstráción a civil szervezők mellett felszólal a Magyar Szolidaritás Mozgalom, az Új Ellenállás, az Egymillióan a Demokráciáért képviselője is, valamint az ellenzéki szervezetek vezetői is.

 

A Várban lévő demonstrációt a Magyar Köztársaság Barátai elnevezésű csoport elsősorban azoknak ajánlja, akik nem akarnak Bayer Zsolttal és Széles Gáborral sétálgatni.

Közel azonos időben a köztársasági elnökkel szimpatizáló magánszemélyek is demonstrálni fognak a Várban bejelentett helyszín közelében. A Magyar Köztársaság Barátainak sajtóközleménye szerint nem kizárt a provokáció. „Minden esetleges rendzavarásról fénykép- és videofelvétel készül, a résztvevők biztonságát garantálják" - hangsúlyozzák.

Demonstráció a Klubrádióért

A vasárnap sem telik el elégedetlenkedők nélkül. A Hadd szóljon! - Újabb tüntetés a sajtószabadságért elnevezésű demonstráció a Klubrádió elnémítása ellen protestálóknak szól vasárnap délután 15 órától a Batthyány-örökmécsesnél. A szervezők mint felhívásukban írták, azokat várják, akik "itt is tiltakozni akarnak a Klubrádió elhallgattatása ellen és akiknek elegük van abból, hogy alapvető demokratikus jogaiktól fosztják meg őket az Európai Unió egyik tagállamában".

Riadókészültségben a rendőrség

A Népszava információi szerint nemcsak a szombati, kormányt támogató Békemenet idejére, hanem vasárnapra is "összetartást", azaz folyamatos riadókészültséget rendeltek el a budapesti rendőrség teljes személyi állománya számára. A napilap pénteki számában megjelent cikk szerint nemcsak az egyenruhások, hanem a civil ruhás nyomozók és az adminisztratív dolgozók sem tarthatnak pihenőnapot.

A napilap úgy értesült, hogy a belügyi vezetés az országos hatáskörű alakulatokat - a Készenléti Rendőrség, a Terrorelhárítási Központ, valamint a Köztársasági Őrezred állományát - is készültségbe helyezte. Hogy miért "riadóztatták" őket vasárnapra is, nem tudni, de a rendőrök körében az a szóbeszéd, hogy a kormány "2006-os jellegű" eseményektől tart.

Forgalmi változások a BKV-nál

Több BKV járat közlekedésében is változásokra, korlátozásokra kell számítani szombaton a fővárosban tartandó demonstráció miatt - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) pénteken az MTI-vel.

A közlemény szerint szombaton 16 és 19 óra között demonstrációt tartanak a fővárosban. A forgalomkorlátozások miatt több BKV-járat is módosított útvonalon közlekedik, így a 20E, a 30-as, a 30A, a 105-ös, a 109-es, a 115-ös autóbusz, a 70-es, a 72-es, a 73-as, a 75-ös, a 76-os, a 70-es, a 78-as és a 79-es trolibusz, a 2-es, a 4-6-os villamos. Mindezeken felül a kisföldalatti egyes, a Hősök tere és a Bajcsy-Zsilinszky út közötti megállóit lezárhatják, esetleg a teljes vonalon leállíthatják a közlekedést - közölte a BKK.

Az előkészületek miatt már péntek este 8 órakor lezárták a Felvonulási teret a Hősök tere és a Damjanich utca között, valamint az Állatkerti körút parkolóit. Megállási tilalmak lépnek életbe a Hunyadi téren, a Jókai téren, a József nádor téren és a Kossuth téren.

Szombat délutántól hosszabb-rövidebb ideig több forgalmas útszakaszon lehet korlátozásokra számítani, például a Dózsa György úton, az Andrássy úton, a Bajcsy-Zsilinszky úton, a Kossuth Lajos téren, valamint a Hősök terén és környékén. Szombat este 8 órától egészen vasárnap délután 5 óráig lezárják a Batthyány örökmécses körüli utcákat (a Báthory utcát a Hold utca és a Vértanúk tere között, a Hold utcát a Bank utca - Báthory utca között, a Vértanúk terét és az Aulich utcát) - olvasható a BKK közleményében.

 

Forrás: MTI/Népszava/Hír24/HÍR PORT24

 

 

 

2012-01-21

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite