2019. június 16., - Jusztin
Keresés a tartalomban
ItthonHetven éve nem mértek ennyi csapadékot hazánkban

Hetven éve nem mértek ennyi csapadékot hazánkban


havazás02A decemberi átlagcsapadék kilencven százaléka már leesett, komoly veszélyre kell felkészülni a mezőgazdasági- és a belterületeken is, többfelé elsőfokú belvízvédelmi készültség van érvényben.


A talaj nem tud több eső- és olvadékvizet befogadni, így csapadékos időjárás esetén rendkívüli belvízre kell számítani - közölte az Országos Műszaki Irányító Törzs.

A decemberi átlagcsapadék nyolcvan-kilencven százaléka már most az első három napban leesett - hangsúlyozták közleményükben. Így a következő két hónapban még átlagos mennyiségű csapadék esetén is jelentős mértékben kell számolni belvízzel, ami nemcsak a mezőgazdasági, hanem a belterületeket is erőteljesen érinti.
A csütörtökön lehullott csapadék miatt a belvízzel borított területek nagysága ugrásszerűen megemelkedett, jelenleg mintegy 168 ezer hektár áll víz alatt. Az északi területeken a hótakaró, a déli részeken pedig az átázott talaj, a területek bejárhatatlansága miatt nehéz a belvíz felmérése - emelték ki, hozzátéve, hogy a teljesen átitatott, mezőgazdasági művelésre alkalmatlan terület ennek akár a kétszerese is lehet.

Tíz környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság területén, 54 szakaszon van érvényben belvízvédelmi készültség; 17 szakaszon elsőfokon, 32 szakaszon másodfokon és öt szakaszon harmadfokon védekeznek. Hetvenöt település védekezik belvízvédelmi készültség elrendelése mellett, hat településen harmadfokú készültség van érvényben.
A fagy átmenetileg enyhítheti a belvízveszélyt, de a hó olvadásával ismét jelentős területek elöntésével kell számolni - tették hozzá.
Az árvízvédelmi helyzet valamelyest javult. Jelenleg már csak elsőfokú készültség van érvényben, a Zagyván mintegy 90, a Tápión pedig 11 kilométer hosszon. A Sajó, a Zagyva, az Ipoly mindenhol apad - írták. Ennek köszönhető, hogy a közvetlen árvízveszély elmúltával az Országos Műszaki Irányító Törzs koordinálásával a védekező vízügyi igazgatóságok erőforrásokat tudtak átcsoportosítani a belvízvédekezésre.

"Hetven éve nem mértek ekkora csapadékot hazánkban" - hangsúlyozta az Országos Műszaki Irányító Törzs közleménye. Az idén országosan 943 milliméter csapadék hullott, ami több mint hatvan százalékkal haladja meg a sokéves, 581 milliméteres átlagot.


Késések, halálos baleset, útzár - országos hóhelyzet percről percre >>>

 


Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2010-12-03

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite