2019. július 18., csütörtök - Frigyes
Keresés a tartalomban
NagyvilágHeves esőzés Rómában: medence lett a Colosseumból

Heves esőzés Rómában: medence lett a Colosseumból

Rómának és környékének természeti katasztrófa sújtotta övezetté való nyilvánítását kérte a főpolgármester Gianni Alemanno, miután az olasz fővárost ma reggel sújtó heves esőzés vízzel árasztotta el és teljesen megbénította Rómát.

esoroma

Felhőszakadásra ébredt az örök város, ahol reggel hat órától nyolcig folyamatosan zuhogott az eső. "Váratlan mennyiségű csapadék hullott le egyszerre és ez rendkívüli helyzetet teremtett. Volt, ahol több mint százhúsz milliméter eső esett"- nyilatkozta a főpolgármester Gianni Alemanno, aki Rómának és környékének természeti katasztrófa sújtotta övezetté való nyilvánítását kérte.

A csapadék teljesen megbénította a munkába igyekvő várost: a Rómába bevezető országutakon és körgyűrűn leállt a közlekedés. A Caracalla-fürdők előtti sugárúton az egyik csatornalefolyó szabályosan felrobbant a víz nyomása alatt: a gépjárművek ajtajáig ért a víz, az utasok kiszállni sem tudtak az autókból. A buszon, villamoson utazók is a mozdulatlan járművökön ragadtak. Az Igazság szája ókori vízköpőt őrző templomnál, a Tevere-folyó rakpartján, egy méter magasan hullámzott az esővíz. A Colosseum is megtelt vízzel, medencévé változtatva az ókori amfiteátrumot.

Róma két metróvonalán a reggeli csúcsforgalomban metrózó közel fél millió ember gyaloglásra kényszerült, de még kora délután is akadozott a metrójáratok közlekedése. Róma központjában az eső áramszünetet okozott, az üzletek nagy része kis sem nyitott. Több iskolát veszélyesnek nyilvánítottak a tetőn beeső víz miatt.
A felhőszakadásnak halálos áldozata is volt: a római tengerparthoz közeli, telekspekulációval épített Infernetto kerületben egy Sri Lanka-i bevándorló életét vesztette, miután az esővíz elöntötte pincelakását.

Rómában egyébként nem ritka a trópusi monszunra emlékeztető esőzés: utoljára 2007 decemberében fulladt meg egy asszony, akit az eső autójával együtt elsodort.

Rómában örökös vita folyik az utcai csatornarendszer korszerűsítésének késéséről az ehhez szükséges források hiánya miatt.


Forrás: MTI / HÍR PORT 24

 

2011-10-20

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite