2019. március 26., kedd - Irén
Keresés a tartalomban
Nagyvilág"Hidegháborús állapot": Kövér miatt foglalkozik velünk a román sajtó

"Hidegháborús állapot": Kövér miatt foglalkozik velünk a román sajtó


Egyrészt a Magyar Polgári Pártnak (MPP) kampányol, másrészt a magyar állampolgársággal is rendelkező romániai magyarok körében a Fidesznek gyűjt szavazatokat Erdélyben Kövér László - írta szerdán a román sajtó a magyar házelnök romániai látogatásáról.

koverlaszloegy

Kövér László


Kövér László kedden érkezett Erdélybe, ahol részt vesz a Magyar Polgári Párt (MPP) kampánykörútján, mintegy ötven településen áll meg, hogy találkozzon az erdélyi párt helyi jelöltjeivel.


Az Adevarul című napilapban Ion M. Ionita publicista szerint két célja van Kövérnek: egyrészt az MPP-nek akar szavazatokat gyűjteni a vasárnapi romániai helyhatósági választásokra, másrészt a Fidesznek, a 2014-es magyarországi választásokra. A szerző bírálja a román külügyminisztérium "tehetetlenségét", szerinte a tárca nem lépett közbe hatékonyan a diplomácia eszközeivel. Bírálja Traian Basescu államfőt is amiatt, hogy 2007-ben meg akarta osztani a romániai magyarságot, és az MPP-t, valamint Tőkés Lászlót támogatta azért, hogy gyengítse a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget (RMDSZ).


A Romania libera című napilap szerint a román-magyar kapcsolatok "válaszút előtt állnak, először az elmúlt évtizedben". Az újság felteszi a kérdést, hogy a felek meddig feszítik a húrt. A lap szerint kicsi a valószínűsége annak, hogy a helyhatósági választások után ismét normális mederbe terelődnek a román-magyar kapcsolatok, a lap szerint Orbán Viktor hatalomra kerülése után a Románia és Magyarország közötti diplomáciai viszony "hidegháborús állapotba" került.

ezo_banner

HIRDETÉS


A Gandul című portál újságírója szerint a Kövér látogatása körüli lárma felerősítheti az Erdélyben élők nemzeti érzékenységét, ami választási kampánycélokat szolgálhat. A szerző szerint ugyanis a kormányzó baloldali szociálliberális szövetség Erdélyben is igyekszik felülmúlni az ellenzéki Demokrata Liberális Pártot (PDL), - amely a régióban hagyományosan magas támogatottságnak örvend -, a demokrata-liberálisok pedig igyekeznek megőrizni pozícióikat. Emellett az RMDSZ próbálja elkerülni, hogy több magyar párt között aprózódjanak el a magyar közösség szavazatai.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2012-06-06

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite