2020. április 1., szerda - Hugó
Keresés a tartalomban
NagyvilágHidrogénrobbanástól tartanak a fukusimai erőműben

Hidrogénrobbanástól tartanak a fukusimai erőműben


fukusima01Várhatóan nitrogént töltenek a megsérült japán atomerőmű egyes reaktorába, hogy elkerüljék a felgyülemlett hidrogén újabb berobbanását.


Az atomerőmű szakemberei aggódnak amiatt, hogy a reaktorban valószínűleg még mindig hidrogén képződik, amely berobbanhat, ha kapcsolatba lép a levegőben lévő oxigénnel. Az újabb robbanást nitrogén hozzáadásával akarják megelőzni, amit várhatóan szerdán kezdenek pumpálni az egyes reaktorba. A művelet napokig eltarthat. A hidrogénrobbanások korábban súlyos károkat okoztak a Fukusima 1. atomerőmű két reaktorának külső épületében, de a reaktormagok nem sérültek meg.


Egy repedést már betömtek, de a szivárgás nem szűnt meg


Eközben sikerült megállítani az erősen radioaktív víz tengerbe szivárgását, de ezzel nem oldódott meg teljesen a probléma. A japán atomipar-biztonsági ügynökség közölte: más helyeken is lehetnek repedések, amelyeken keresztül sugárszennyezett víz kerül az óceánba.


A biztonsági ügynökség szerint a tengervíz sugárszennyezettsége olyan nagy, hogy azt nem lehet megmagyarázni egyetlen szivárgással. A hivatal ezért arra utasította a Fukusima-1 atomerőművet üzemeltető japán céget, hogy folytassa a kutatást más repedések után.


A vállalat korábban bejelentette, hogy 1500 liter folyékony üveget és szilárdító anyagot fecskendeztek be a kábelalagút falán keletkezett résbe és az alatta lévő fal repedéseibe. Ezzel a módszerrel egy helyen már sikerült útját állni a szivárgásnak.
Az atomerőmű közvetlen környékén a tengerből vett mintákban a jód-131-es izotóp koncentrációja a határérték ötmilliószorosa volt a megengedett határértéknek, ami köbcentiméterenként 200 ezer becquerelnek (a radioaktív bomlás mértékegysége másodpercenként - a szerk.) felel meg.


Átszivattyúzzák a szennyezett vizet


A szivárgás mellett további probléma, hogy a több tízezer tonna, erősen radioaktív vizet nem tudják hol tárolni. Ezért egy hatalmas, 136 méter hosszú, 46 méter széles úszó platformot vontatnak az erőműhöz, hogy átszivattyúzzák tartályaiba a megsérült reaktorokban és a hozzá kapcsolódó létesítményekben felgyülemlett szennyezett vizet - közölte az üzemeltető.
Közben a szakértők azt is vizsgálják, hogy a Fukusima-1-es erőmű első három reaktorához új hűtőrendszert építenek ki. Egyes vélemények szerint a reaktorok hűtőrendszere nagyon súlyosan megsérült a március 11-i földrengést követő szökőárban, valamint a későbbi hidrogénrobbanásokban.


A hűtőrendszer ezért nem működik a megfelelő hatásfokkal, illetve újabb szivárgásokhoz vezethet működtetése. Az üzemeltető vállalat éppen így célszerűnek tartja egy új rendszer kiépítését, ami több mint egy hónapig is eltarthat.


Megtérítik a károkat


Kártérítést kell kapniuk azoknak a halászoknak, akiknek területét sugárszennyezés érte a fukusimai atomerőműben történt baleset miatt - mondta szerdán Tokióban Edano Jukio japán kormányszóvivő.


A szóvivő úgy fogalmazott: természetes, hogy a helyi halászoknak okozott kárt figyelembe veszik a készülő "kompenzációs program" összeállításánál. Hasonló támogatásban részesülnek majd a környékbeli mezőgazdasági termelők is - tette hozzá.


Az orosz atomtudósok nyugalomra intenek


Az orosz Távol-Keleten nincs veszély a japán Fukusima atomerőmű problémái miatt, a sugárzás a normának megfelelő. Az orosz atomtudósok szerint az erőműből a tengerbe szivárgó sugárszennyezett víz miatt sincs ok az aggodalomra.


A rendkívüli helyzetek minisztériuma minden nap, moszkvai idő szerint reggel közzéteszi a térségben mért adatokat, s ezek szerdán is a megszokott értékeket mutatták.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

2011-04-06

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite