2019. március 24., - Emőke
Keresés a tartalomban
ItthonHiénák kezén a lakásárverések

Hiénák kezén a lakásárverések


lakashitelHumánusabb kilakoltatások mellett érvel egy bírósági végrehajtó, aki szerint a jogszabályok jelenleg lehetőséget adnak arra, hogy áron alul értékesítsék az árverezésre ítélt ingatlanokat.


Hiénák tartják kézben a lakásárveréseket - mondja egy bírósági végrehajtó. Szerinte módosítani kellene a törvényt ahhoz, hogy a kilakoltatások humánusabbak legyenek. A parlament lakhatási albizottsága az adósoknak segítő megoldásokról tárgyalt.


A parlament lakhatási albizottságának ülésen több civil szervezet is azt javasolta, hogy bővítsék a bérlakások rendszerét. A kilakoltatási moratórium lejárta után körülbelül tízezer család veszítheti el az ingatlanának tulajdonjogát. Ők - a tervek szerint - visszabérelhetik majd a lakásukat, és akkor nem kell kiköltözniük. A bizottsági ülésen egy bírósági végrehajtó is felszólalt, aki szerint a jogszabályok jelenleg lehetőséget adnak arra, hogy áron alul értékesítsék az árverezésre ítélt ingatlanokat.


Összebeszélő árverési hiénák


Zoltán Csaba úgy véli: árverési hiénák uralják a liciteket. „A körön belül lévő árverési hiénák egymás között összebeszélnek, közvetlenül az árverés előtt megállapodnak, hogy az árverésre kerülő ingatlant melyikük vásárolja meg, a lehető legalacsonyabb áron természetesen" - magyarázta.


A szakember szerint úgy kellene módosítani a végrehajtási törvényt, hogy a résztvevők ne kerülhessenek közvetlen kapcsolatba egymással. Kovács László, a Hitelkárosultak Egyesületének képviseletében azt javasolta, hogy a bankok tanúsítsanak önmérsékletet. Szerinte elfogadhatatlan a sokszor 30 százalék körüli késedelmi kamat.


Szöllősi László helyettes államtitkár az elhangzottakra reagálva azt mondta: átnézik a végrehajtási törvényt, és szükség szerint módosítják azt. Szociális bérlakások építésére idén már szűkösek a források, de a következő években erre több lehetőség nyílhat - tette hozzá.


Háromszoros terhek az adósokon


A Fehér Kéményseprők Országos Egyesületének elnöke egyenesen azt állította, a bankok hitelcsalást követnek el. Damasi Tamás szerint elfogadhatatlan, hogy a hitelesekkel felturbózott összegeket akarnak visszafizettetni. Ha például valakinek tízmillió forint volt a tartozása, abból akár 30 millió is lehet, és azt élete végéig fizetheti - tette hozzá. Több civil szervezet is azt szorgalmazta, hogy az árfolyamkockázat ne egyedül az adóst terhelje.


A kormány jelenleg a Bankszövetséggel egyeztet arról, hogyan lehetne megmenteni a bajba jutott hiteleseket. A tárgyalások a tervek szerint április közepéig tartanak.


Több mint száz család kerülhet utcára Győrben


Negyven olyan család van Győrben, amelynek a kilakoltatási moratórium letelte után már szinte biztosan el kell hagynia a bérlakást, de további 60-70 család kerülhet még rövidesen ebbe a helyzetbe, rájuk ugyanis nem vonatkozik a nyárig meghosszabbított kilakoltatási tilalom - mondja a győri polgármesteri hivatal lakásügyi csoportjának vezetője.


A szolgáltatónak az az érdeke, hogy kintlévőségét beszedje, tehát igyekszik az ügyféllel megállapodásokat kötni, az önkormányzatnak pedig csak annyi lehetősége van, hogy a szociális ellátórendszerén keresztül próbálja támogatni az ügyfeleket, de ha valaki ezt nem veszi igénybe, annak csak kilakoltatás lehet a vége - teszi hozzá Vajzer Gábor.


A csoportvezető úgy számol, ha minden hátralékot figyelembe veszünk, körülbelül 400-500 millió forint lehet az önkormányzati bérlakásban élők hátraléka, az önkormányzat gazdasági társasága és a lakások bérbe adását, illetve a hőszolgáltatásokat végző cég viszont milliárdos kintlévőséggel számol.


Vajzer Gábor egyébként úgy véli, a moratórium igazságtalan, mert ki lehet rakni azokat, akik becsületesen fizették a lakások fenntartási költségeit, míg kik ezt nem tették meg, nem működtek együtt, és gyakorlatilag nem volt jogosultságuk a lakásban maradni, maradhatnak.


Forrás: MR1- Kossuth Rádió/HÍR PORT24

2011-03-28

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite