2019. július 16., kedd - Valter
Keresés a tartalomban
ItthonHoffmannék eljárásával sérültek a felvételizők jogai

Hoffmannék eljárásával sérültek a felvételizők jogai


Az ombudsman szerint sérülnek a felsőoktatási felvételi előtt álló fiatalok jogai, mert a feltételek változása miatt mindössze két hetük maradt arra, hogy újragondolják lehetőségeiket, és "életre szóló döntést hozzanak"; az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala csütörtökön tette közzé Szabó Máté álláspontját.

hoffmanegy


Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint az alapjogi biztos úgy látja, a kialakult helyzet nem biztosít kellő időt a megalapozott döntések meghozatalához, és ezzel sérülnek a fiatalok jogbiztonság követelményéből fakadó jogai. Szabó Máté rámutat, hogy "a felkészülésre rendelkezésre álló idő megállapításánál nem kizárólag a jogalkalmazó hatóságok, hanem a jogi szabályozással érintett természetes és jogi személyek reális szükségletét is figyelembe kell venni". Az ombudsmani hivatal a közleményben felidézte az elmúlt időszakban a felvételi eljárást érintő változtatásokat. Mint írták, a folyamatosan változó jogi feltételek következtében jelentősen átalakultak a korábban meghirdetett képzési formák és azok feltételrendszere.


Szabó Máté megállapítása szerint a "mára előállott körülmények" nem adnak kellő időt, illetve ellehetetlenítik, vagy nagymértékben megnehezítik a továbbtanulni kívánó fiatalok és családjuk felelős döntéshozatalát - állapította meg Szabó Máté. Az alapjogi biztos emlékeztetett arra, hogy a fiatalok február 15-ig jelentkezhetnek a szeptemberben induló felsőfokú képzésekre. A felvételi tájékoztató összeállításához a felsőoktatási intézményeknek október 15-éig kellett adatokat szolgáltatniuk, az Oktatási Hivatal pedig december közepére megjelentette a tájékoztatót. Ennek - a jogszabály szerint - tartalmaznia kellett sok más információ mellett a szeptemberben induló képzéseket, azok időtartamát, helyét, a kreditek számát, a jelentkezők rangsorolásának elveit és módját, a pontozási rendszert, az államilag támogatott létszámkeretet, a különböző finanszírozási formákban felvehető hallgatók számát, az egyes díjakat - olvasható a közleményben.


A továbbtanulni akaró fiatal mindezek ismeretében, a körülményeket mérlegelve és lehetőségeit latolgatva képes döntést hozni, és benyújtani a felvételi kérelmét. A nemzeti felsőoktatásról szóló, 2011 decemberében, tehát a tájékoztató megjelenését követően elfogadott törvény hatására azonban a felsőoktatási intézményeknek át kellett alakítaniuk a képzési rendszerüket - hívta fel a figyelmet Szabó Máté.


A felsőoktatásért is felelős miniszter január elején fogadta el a 2012. szeptember 1-jétől érvényes felsőoktatási keretszámokat, valamint január 20-án alkotta meg az állami ösztöndíjas és az állami részösztöndíjas hallgatókkal kötendő hallgatói szerződésről, továbbá a hallgatói hitelrendszerről szóló jogszabályokat. Ez azt is jelenti, hogy nagymértékben átalakultak egyes képzési területek, feltételek és formák, amelyeket a decemberben megjelentetett tájékoztató még tartalmazott - fűzte hozzá.


A közlemény felidézte azt is, az Oktatási Hivatal a honlapján már korábban értesítette az érintetteket, hogy a képzési költségek viselésének szabályait 2012. január 31-én elektronikus formában hozzák nyilvánosságra - azaz ekkor derült ki, melyik intézményben és melyik szakon mennyibe kerül majd a képzés. Az elektronikus felvételi tájékoztatóban a korábban meghirdetett képzések egy részét a változások miatt törölték, a jelentkezőknek pedig mindössze két hetük maradt, hogy a friss információk alapján újragondolják a lehetőségeiket - közölte Szabó Máté.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2012-02-02

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite